Dappere Hatice vertelt...

"Op dit moment gaat het goed met me. Mijn boek is alweer een tijdje uit. Ik volg op dit moment een administratieve opleiding in Groesbeek en doe gewoon wat ik wil. Als ik ergens zin in heb, ga ik ervoor", vertelt ze enthousiast.

Toch leeft ze nu een heel ander leven dan ze een aantal jaar geleden had verwacht. Iedereen, inclusief de huisarts, denkt namelijk aan een griepje. Na diverse onderzoeken, blijkt Hatice aan een ernstige spierziekte te lijden. Waar ze in het begin vooral erg moe is, geven haar spieren het later op. Voetballen gaat niet meer. Voortaan zal ze langs de zijlijn van het spelletje moeten genieten.

Onderzoek na onderzoek krijgt de op dat moment zestienjarige Turkse meid uit Venray voor haar kiezen. Lange tijd brengt ze door in het ziekenhuis. Dagboek van een dapper meisje heb ik daar vijf jaar geleden geschreven. Ik kwam er toen achter dat er geen verhalen waren van lotgenoten. Het schrijven aan mijn boek zorgde ervoor dat ik me in het ziekenhuis niet zo verveelde."


Sportlerares of politieagente - dat wil Hatice als kind worden. "Door mijn spierziekte, viel deze droom in duigen. Maar Dagboek van een dapper meisje gaat ook over het verlies van twee vrienden die ook aan een spierziekte lijden. Op dat moment had ik voor mezelf besloten dat ik ook dood zou gaan. Bij sommige stukjes uit het boek moet ik zelf nog steeds even slikken. Het was allemaal zo eng wat ik meemaakte. Al besef je dat pas later."

Een dagboek schrijf je voor jezelf. Als dat opeens toegankelijk wordt voor iedereen, worden er wel eens wat feitjes gewist. Dat heeft Hatice niet gedaan. "Ik heb alles op papier gezet. Het gaat natuurlijk ook veel over de medische wereld. Daar heb ik geen geheimen over. Ik durf ook voor mijn uitspraken uit te komen. Ik heb alles over artsen en dergelijke naar waarheid geschreven."

Van lezers hoort Hatice vaak dat het niet te geloven is hoeveel een mens in het ziekenhuis kan meemaken. "Verder hoor ik vaak dat mensen het met veel bewondering hebben gelezen en hierdoor ontzettend veel respect voor me hebben. Ze zijn ook nieuwsgierig naar hoe het nu met me gaat en vragen of er nog een vervolg gaat komen." Of er een vervolg gaat komen, weet Hatice nog niet. Ze leeft van dag tot dag. "Ik durf niet ver vooruit te kijken, omdat ik bang ben dat ik teleurgesteld wordt."

Na de lancering van het boek is er voor Hatice niet veel veranderd. "Ik heb veel publiciteit gehad, maar daardoor ben ik niet veranderd. Wat ik door de realisatie van Dagboek van een dapper meisje besef, is dat dromen uit kunnen komen als je er echt voor gaat." Toch heeft Hatice nog een droom. "Iedere avond droom ik ervan dat mijn boek verfilmd wordt. Dat zou ik prachtig vinden!"

Afbeelding verwijderd door redactie


Hatice dagboek van een dapper meisje
Pietersen, R. Pietersen & nijboer, J.

160 bladzijden
Uitgeverij Forum
ISBN10: 9022548171 | ISBN13: 9789022548172