Lijk jij op Linda of Marco?

Ken jij jezelf goed genoeg? Een vraag die ik dacht met 'ja' te kunnen antwoorden, maar helaas. Blijkbaar ken ik mijzelf helemaal niet goed genoeg, dat blijkt wel na de eerste paar hoofdstukken van Het geheim van je karakter. Uitgebreid worden de negen soorten karakters beschreven en ik denk bij elk karakter: ja, dan ben ik! Het is alsof ik een boek lees over horoscopen, terwijl ik niet weet wanneer ik zelf jarig ben.

Ingewikkelde materie dus, want Willem Jan van de Wetering heeft er niet voor niets zijn levenswerk van gemaakt. Hij heeft al verschillende boeken geschreven op het gebied van gedragskunde en psychologie, hij coacht mensen en geeft trainingen. Het is namelijk erg belangrijk dat je weet welk type mens je bent, vindt hij, zodat je je positieve eigenschappen zo goed mogelijk kunt benutten en je minpunten kunt verbeteren. De basis van zijn ideeën is het enneagram. Dat is een eeuwenoud symbool dat bestaat uit een cirkel, driehoek en een hexagram (een Davidster), die de negen punten onderling verbinden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Iedereen valt in te delen in één van de negen categoriën, hoewel veel mensen ook nog een tweede karaktertype hebben ontwikkeld als een soort verdedigingsmechanisme. Huh? Gelukkig wordt alles duidelijk uitgelegd en de types worden geïllustreerd aan de hand van veel bekende mensen. Linda de Mol valt bijvoorbeeld onder de noemer 'bemiddelaar', want ze is vrolijk, liefdevol, begripvol, optimistisch, creatief en wil altijd de lieve vrede bewaren. Maar op tv ontpopt ze zich tot het type 'winnaar', want dan gaat ze voor succes.

Na het lezen van het boek besluit ik dat ik vast het meest lijk op Linda de Mol, en dat ik ook veel weg heb van een 'romanticus', omdat ik zo graag uniek wil zijn. Maar een test op de website van de uitgeverij helpt mij meteen uit de droom...

Na een hele reeks vragen te hebben beanwoord, komt mijn karaktertype eruit rollen: ik ben een avonturier èn loyalist. Dat wil zeggen dat ik net zo'n avontuurlijk typje ben als Marco Borsato, omdat ik bruis van de ideeën, alles wil meemaken en niet stil kan zitten. Net als Beau van Erven Dorens trouwens. Daarnaast heb ik dus blijkbaar ook veel weg van de 'loyalist', omdat ik graag het middelpunt ben en vriendschappen voor het leven sluit. En omdat ik emotioneel ben, maar mijn gedachten toch goed op een rijtje kan zetten. Wat dat betreft lijk ik erg op Hennie Huisman.

Toch bijzonder dat Marco, Beau, Hennie en ik zoveel gemeen hebben... Misschien moet ik ze eens bellen voor een goed gesprek over 'ons'!

Het geheim van je karakter / deel Het geheim van je karakter<br>Willem Jan van de Wetering
Het geheim van je karakter
Willem Jan van de Wetering

135 bladzijden
Uitgeverij www.andromeda.nu
ISBN: 9789055992089