Reportage: Opening ' Maand van de Spiritualiteit'

'PositiviTree'

Bij binnenkomst word ik verrast door een kleurrijke boom die vol met vrolijke briefjes hangt. Deze 'Goed-Nieuwsboom' heeft al duizenden mensen blij gemaakt op diverse popfestivals en in het Vondelpark. De boodschap: mensen aanmoedigen om hun eigen, positieve nieuws op een kaartje te schrijven, in de boom te hangen en met elkaar te delen, want: gedeelde vreugde is dubbele vreugde!

Het initiatief van de PositiviTree komt van Robbert Zoon, maker van de site www. Zinfo.nl. Deze site biedt elke werkdag een aanvulling op het huidige nieuwsaanbod, met positief nieuws en nieuws dat oplossingsgericht kijkt naar de huidige maatschappij. Op de site kan je ook zingevingrubrieken vinden op: 'Wist je dat' en 'een frisse blik'. Verder zijn er tips, links en columns te vinden. Wat een fantastisch initiatief, eindelijk een vernieuwende kijk op het nieuws!


'Hippiekoning'

Even op adem komen met Fred van Beek. Fred van Beek is de enige echte 'hippie koning' en dat straalt hij ook uit. Deze yoga-, adem-, massage- en ontspanningstherapeut is auteur van het boek Even op Adem Komen. Daarbij was hij 25 jaar lang de masseur van Het Nationale Ballet.

Van Beek: "Dit is mijn magische jaar. Ik ben op 7-7 77 jaar geworden! Adem is levensenergie, door ademhaling en meditatie technieken leren we om onze stemming te veranderen, anders blijven emoties en stress vastzitten. Goed ademhalen is het beste en goedkoopste medicijn tegen veel ziekten". We beginnen met wat ademhalingsoefeningen en ik voel me langzaam ontspannen. Bij de Leeuwenhouding (goed voor meer zelfvertrouwen), voel ik me enigszins ongemakkelijk, want met mijn ogen en mond wijd open, plus een tong die naar mijn kin buigt, zie ik er niet bepaald aantrekkelijk uit...

Voor wat extra energie doen we de Vuurademhaling: met de handen op de buik in een verhoogd tempo in en uit ademen, dit begint een erotisch tintje te krijgen met al dat gehijg... Na nog wat 'ooms', 'aahs' en meditaties, leren we onze ademhaling naar een pijnlijke plek te sturen en masseren we onze vingers en handen, die verbonden zijn met onze organen en klieren, waardoor we innerlijke geneeskracht bevorderen.

Van Beek: "Ik ben niet zo'n positivo maar ik geloof wel in het creëren. Alles is energie in het universum. Ademhaling is de brug tussen lichaam en geest. Als je goed naar je lichaam luistert, weet je waar de spanning zit. Ieder mens heeft helende energie in zich. Alles wat je nodig hebt zit binnen in je lichaam". De warme en jongensachtige uitstraling van Fred bewijzen dat zijn ademhalingstechnieken, in ieder geval bij hem, werken!


'Kabbala'

Hierna woon ik een lezing bij van Geert Kimpen, auteur van De Kabbalist. Kabbala is een religieus filosofisch systeem dat beweert inzicht te geven in de goddelijke natuur. Geert: "Kabbala betekent ontvangen en gaat over het krachtveld tussen geven en ontvangen: hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt. De Kabbalist is het op ware feiten gebaseerde levensverhaal van Chaim Vital (1542). Hij is zijn leven lang op zoek naar God geweest en deed een verbijsterende ontdekking, hij was God!

Geert Kimpen: "Ik wilde altijd al schrijver worden, maar stelde het uit totdat mijn dochter geboren werd. Ik wilde aan haar vertellen dat ze altijd haar droom achterna moet gaan, maar dan zou zij natuurlijk antwoorden: "En jij dan papa, ben jij je droom achterna gegaan?" Op aanraden van zijn vrouw die zei: 'Ga schrijven, ga op zoek naar antwoorden!' volgde Geert Kimpen Kabbala-lessen bij een rabbi. Op een dag zei de rabbi: 'Een van ons gaat een boek schrijven.' Geert voelde zich aangesproken en schreef een manuscript. Maar tot zijn verbazing werd dit uitgegeven onder de naam van de rabbi! Het bijzondere aan dit verhaal is dat het plot van dit boek, dat zich 400 jaar geleden heeft afgespeeld, precies hetzelfde is! Volgens Geert Kimpen was dit een levensles. Inmiddels krijgt de rabbi 10% van de verkoop van het boek.

Die ene grote droom.

Geert Kimpen:"Maar nu eerst gaan wij met zijn allen het paradijs creëren. Contact maken met die ene droom, die ene grote. Concreet, egoïstisch en individueel, zeg het tegen iemand in de zaal die je niet kent, want woorden hebben scheppingskracht." Het was een genot om naar Geert Kimpen te luisteren, hij bezit een flinke dosis humor, gecombineerd met zelfspot en een hoop mimiek. Heerlijk!

Nog enkele handige tips van Geert Kimpen:

* Volg je dromen. Als je niet op de sterren richt, zul je nooit de maan raken!
* Dankbaarheid. Noem drie dingen op waar je dankbaar voor bent
* Leer de tekenen op je pad te zien
* Laat je leiden door je intuïtie
* Geniet! Seks, lachen, eten en drinken
* Luister naar jezelf
* Kijk je angst in de ogen. Angst is bang dat je niet bang voor hem wilt zijn.
* Vergeef
* In elk lijden zit een les verborgen
* Geef wat jezelf wilt ontvangen


'Smit = It'

In dit geval was het handig dat er een rugleuning zat op mijn stoel. Susan Smit was fotomodel, en meestal vallen fotomodellen in het echt een beetje tegen. Susan Smit is de omgekeerde versie, ik viel zowat van mijn stoel af! Want ja, ze is beeldschoon. Marie Claire riep haar niet voor niets uit tot een van de meest Gewilde Vrouwen van 2007: 'Smit = It'. Ze recenseert literatuur voor Avant Garde en het tv-programma Goedemorgen Nederland. Voor Marie Claire, Happinez en BOEK schrijft ze columns over haar werk en leven. En zelf heeft ze ook al heel wat boeken op haar naam staan zo als onder andere: De zweefmolen, Heks, (overigens echt een aanrader), Een magische reis door de westerse spiritualiteit en Wijze vrouwen.

Wijze vrouwen

"De oude religie verdeelde de gestaltes van de maan (staat symbool voor het vrouwelijke) in drie verschijningsvormen: de maagd, de moeder en de crone.
De maagd staat voor de vrouw die in de bloei van haar leven verkeerd, een nieuw begin en de moeder staat voor zorg en bescherming. Susan: "Binnen de hekserij wordt wordt de oudere vouw, de crone, beschouwd als de drager van de wijsheid. Ik wilde oudere vrouwen in het zonnetje zetten. Zij zijn nu krachtiger dan ooit. Het is een fase dat ze hun aandacht op de maatschappij kunnen richten, een belangrijke rol." Voor haar boek Wijze vrouwen sprak Susan onder andere met koningin Noor van Jordanië, prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, Isabella Rosellini en Isabel Allende. Over haar gesprek met Isabel Allende: "Ik sprak met haar over het boek Paula,waarin ze schrijft over de ziekte en het overlijden van haar dochter. Ze zegt dat ze daarvan heeft geleerd om dingen los te laten, om als het ware te surfen over de golven. Dit is echt doorleefde wijsheid. Ze heeft er vrede mee dat dingen eindig zijn."

Heks

"Hekserij is een ervaringsreligie, je moet een jaar lang ervaren om te weten wat heks zijn is. Het is een natuurreligie met veel rituelen en symbolen. Maar uiteindelijk heb je helemaal niets nodig, alleen je gedachtekracht."

Een paar van de ergste nuchtere dooddoeners, aldus haar boek 'De zweefmolen' :

* 'Is dat wetenschappelijk bewezen?!'
* 'En dat gelóóf jij?'
* 'Ik begrijp dat je dat graag wilt geloven, dat geeft troost'

En ergste zweefuitdrukkingen:

* 'Een lijntje hebben naar boven'
* 'Dat heb ik doorgekregen'
* 'Niets bestaat werkelijk'

Susan is leuk om naar te kijken, maar nog meer om naar te luisteren. Haar nieuwe roman Wat er niet meer is zal eind november uitkomen, een liefdesverhaal vol muzikaliteit, mystiek, passie en verlangen.