SuperFood Lifestyle, hoezo super?

Huuuuuu! 'Eet niet meer dan 100 calorieën aan chocolade, en alleen puur' (Per dag!). Staat er op de bladzijde die openvalt. Ondoenlijk. Ondoenlijk, in één woord. Die hoeveelheid staat gelijk aan een minuscuul stukje chocolade. Een handje M&M's of slechts zes butterscotch sticks. Even voor de duidelijkheid: dit is dus een tip uit het boek SuperFood Lifestyle, het vervolg van Steven Pratt en Kathy Matthews op SuperFood. Dit boek gaat een stap verder dan het eerste exemplaar. Het geeft volgens de auteurs een blauwdruk voor een optimale gezondheid, gebaseerd op de jongste onderzoeksresultaten over het belang van beweging, voldoende slaap en stressbeheersing in het leven. Aan de hand van seizoenen lepelen de auteurs adviezen, weetjes en wijsheden op.

Winter

Er wordt verondersteld dat de lezer het in het winterseizoen moeilijk heeft. Daarom hebben ze het goede nieuws voor het eind van het deel 'winter' bewaard. Euhm, welk goede nieuws dan? Nou dat je chocolade mag eten! I beg you a pardon? Je mag hooguit 100 calorieën chocolade hebben en ook nog eens puur! Dat is geen goed nieuws! Dit is een beetje de toon van het hele boek. Een irritant betweterig toontje over zaken die je eigenlijk toch al weet: bewegen is gezond en: maathouden = een gezond gewicht.

Stappenteller

Na nog eens een bladzijde of dertig gezemel met tips over het kopen van chocolade en een lijst met verantwoorde kerstcadeautjes (lidmaatschap op de sportschool en een stappenteller... ) beland je eindelijk bij enkele recepten, variërend van wentelteefjes à l'orange en de lekkerste bonensalade (als ontbijt). Tientallen pagina's later begint het hele verhaal opnieuw bij het seizoen lente. De recepten die in dit 'vreugdevolle seizoen' te vinden zijn, klinken al stukken beter dan de winterse. Frittata van zoete aardappel, tofu en boerenkool bijvoorbeeld, of sesamnoedels met spinazie en gebakken courgette.

Bladerboek

Hoewel het boek een nogal belerend toontje aanslaat en veel tips of onderzoeken helemaal niet vernieuwend zijn, kun je toch wat leuke dingen vinden in dit boek. Het is een goed bladerboek waar je uit kunt pikken waar je zelf iets aan hebt. De meeste recepten zijn origineel en lekker, maar daarvoor kun je natuurlijk ook in een gewoon kookboek terecht. Het is een redelijk compleet handboek voor mensen die niets weten over gezond leven. Maar wellicht ben ik gewoon iets te nuchter voor het zoveelste dieetachtig goeroeboek. Geef mij maar de recepten uit dit boek met mooie kleurenfoto’s.

Afbeelding verwijderd door redactie


SuperFood lifestyle
Pratt, S. & K. Matthews

Uitgeverij Elmar
ISBN 9789038917825