Leven met borstkanker

Maar liefst één op de negen vrouwen treft dit lot vroeg of laat. Alles wat voorheen zeker leek te zijn, staat ineens op losse schroeven. Allerlei vragen dringen zich aan je op: zul je deze nare ziekte wel overleven? Zul je je kinderen nog op zien groeien? Je stapt in een rijdende trein, maar de eindbestemming is nog onbekend. Over deze indringende ervaringen maakte Antoinette Temmink een prachtig boek vol met persoonlijke verhalen, foto's en gedichten van vrouwen met borstkanker. Ze heeft het heel toepasselijk Luctor et Emergo (Ik worstel en kom boven) genoemd.

Het is in tegenstelling tot wat je misschien denkt, geen somber boek. Het bruist juist van kracht, moed en doorzettingsvermogen en laat zien dat er heel veel moois is om voor te leven. De foto's, die de vrouwen laat zien hoe ze nu zijn - met of zonder borst - zijn confronterend,
indrukwekkend en eerlijk. De zes vrouwen die meewerkten aan dit boek en soms (opnieuw) midden in de chemokuren zitten, doen ieder op hun beurt hun persoonlijke verhaal.
Daarnaast schrijft één van hen prachtige gedichten over deze inktzwarte periode uit haar leven, waarvan ik er graag een citeer:

hoe zacht was mijn borst
waarop jij mocht rusten
als slaap jou dwong
je ogen te sluiten
hoe graag liet jij dan
je vingers verdwalen
over mijn huid
hoe mooi was ik toen
zo intact en volmaakt
het had altijd
zo moeten blijven en zijn
hoe hard nu mijn borstkas
zo kaal en getekend
gevoelloos en strak
laat me nu weten
dat je nooit zult vergeten
hoe ik ooit was

Voor iedereen die zelf óf in zijn nabije omgeving te maken heeft (gehad) met borstkanker, is dit boek beslist de moeite waard. Het biedt hoop en troost, maar laat vooral zien dat er een leven is na borstkanker!

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie


Luctor et Emergo - Ik worstel en kom boven
Temmink, A.

78 bladzijden
Uitgeverij: Free Musketeers
ISBN: 9789085398783