10 Jaar Stichting SAM!

Stichting SAM is tien jaar geleden opgericht door Richard Griffioen en zijn vrouw, Angéla Kramers, na de geboorte van zoon Sam, die het Syndroom van Down heeft. In Amerika bestaat Dolphin Assisted Therapy (therapie door middel van interactie met dolfijnen) al twintig jaar. Na het zien van een documentaire op televisie was Richard zo onder de indruk dat hij besloot een stichting voor deze therapie in Nederland op te zetten.

Sinds 2001 heeft de stichting een intensief samenwerkingsverband met het Dolfinarium. Op dit moment wordt er vijf ochtenden per week therapie bij dolfijnen gegeven. Door middel van een interactief programma wordt kinderen met het Syndroom van Down en kinderen met autistische stoornissen de mogelijkheid gegeven om zichzelf emotioneel, cognitief en sociaal verder te ontwikkelen. Na vele jaren van therapiesessies is gebleken dat de werking van het programma als zeer positief wordt ervaren op zowel de individuele ontwikkeling van het kind, alsook de sociale interactie in het gezin.


Tijdens de SAM dag in het Dolfinarium wordt niet alleen het tienjarig bestaan van de stichting feestelijk gevierd (met onder meer een optreden van de Dolly Dots!), maar wordt aan de genodigden ook inzage gegeven in de therapiesessies met dolfijnen. Niemand minder dan Dolly Dot Angela Groothuizen is de gastvrouw van de dag en wordt daarbij perfect geassisteerd door Angéla's dochter Juna. Het jubileum van Stichting SAM valt samen met de start van de nieuwe, professionelere koers die de stichting de komende tijd gaat varen. Richard maakt bekend dat de stichting wordt opgesplitst in een deel dat zich zal gaan toeleggen op het werven van fondsen en een ander deel dat zich daadwerkelijk gaat bezighouden met de therapie.

Inmiddels is er ruimte gemaakt voor het interview met Angela en Angéla, behalve twee Dolly Dots ook nog eens dikke vriendinnen. De sfeer in de interviewruimte is erg gezellig en heeft meer weg van een gezellig onderonsje dan van een serieus gesprek. Toch worden er wel degelijk serieuze onderwerpen aangesneden. Zoals het grote succes van SAM. Chela: "We hebben zóveel bereikt. Om te beginnen is de Stichting nu al bij heel veel mensen bekend en we hebben al een hele hoop kinderen kunnen helpen. Als je zelf zo'n kind hebt en je ziet hoe je er eerst weinig contact mee had en hoe hij je nu aankijkt dan is dat heel bijzonder. Dat zijn dingen die we zelf nooit hadden kunnen dromen." Angela: "Het lijkt me een hele emotionele trip! Voor al die families gebeurt er van alles, niet alleen met hun kinderen maar ook in de familie zelf. Dat moet echt heel bijzonder zijn." Chela: "Dat is het zeker. We zijn met onze pilot de hele wereld over geweest, tot we eindelijk terechtkwamen in Harderwijk. Onze SAM is alweer toe aan zijn laatste keer. We merken echt zoveel verschil. Met de therapie merk je gewoon hoe zijn zelfvertrouwen groeit. Dat is echt een hele belangrijke basis."


Angela: "Elk klein kind zou zo'n dolfijnentherapie eens mee moeten maken. Ik word er zelf helemaal blij van als ik een dolfijn zie, ze zijn zó leuk! Ik herinner me nog toen we járen geleden met de Dots eens in het Dolfinarium in Zandvoort moesten optreden. Er werden ook foto's gemaakt voor de Hitkrant en eigenlijk vonden we het best een beetje eng met die dolfijnen. Jaws was toen net uit!" Chela: "Ik weet nog hoe ik dacht: 'Ohhhh hij komt naar me toe!' Toen ze uiteindelijk over ons heen sprongen was het niet meer zo eng. Sommige kinderen zijn ook bang de eerste keer als er zo'n grote kop met tanden dichterbij komt. Dat kan ik me heel goed voorstellen." Chela die nog even Angela's belang voor de Stichting benadrukt. "Vergeet niet dat je een onze belangrijkste sponsor, Johan Cruijff, aan ons gebonden hebt! Dat is een hele belangrijke voor SAM! Mede dank zij de Johan Cruijff Foundation kunnen we ons belangrijke werk met SAM voortzetten."


Tenslotte willen de twee Dots nog wel even terugblikken op hun memorabele reünieconcerten afgelopen mei in Ahoy. Angela: "Het was écht geweldig! We zaten met z'n allen vier dagen lang in een soort roes. We hadden er dan ook verschrikkelijk hard aan gewerkt. Vooraf aan de show waren we al helemaal afgepeigerd. Er komt tenslotte ook veel stress bij kijken. Maar de shows zelf maakten alles goed. Die staan zeker in mijn persoonlijke Top 3, geweldig!" Chela is het daar helemaal mee eens: "Eigenlijk waren we vergeten hoe verschrikkelijk leuk met z'n allen optreden eigenlijk was.Het was nog leuker dan we gehoopt hadden toen we eraan begonnen. We hebben dit echt met z'n zessen intens beleefd, helemaal te gek!" Dan roept de plicht en de dames moeten zich klaarmaken voor hun fotoshoot en hun korte optreden in het theater van het Dolfinarium. Daar zorgen de Dolly Dots er even later voor dat iedereen even lekker geniet en uit z'n dak gaat. Misschien op naar een volgend optreden? Maar het antwoord daarop blijft vast nog even geheim...