Krachtige kankerpatiënten

In 2002 werd bij Nicolien Hunfeld uitgezaaide borstkanker in een vergevorderd stadium geconstateerd. Ondanks het feit dat ze ernstig ziek is, doet Nicolien wat ze kan om haar leven zo aangenaam mogelijk te maken én om anderen te steunen. Onlangs verscheen Helden, een boekje waarin een portret geschetst wordt van twaalf (ex-)kankerpatiënten die ieder op een bijzondere manier met hun ziekte zijn omgegaan. Jong en oud, genezen en terminaal ziek. Fotograaf Johan Visschedijk portretteerde ieder van hen als 'held' en in hun verhaal lees je waarom juist deze heldenfiguren zo goed bij hen passen.

Zo is er het verhaal van Bas Mulder, 21 jaar, die zich identificeert met Superman. Bas overwon lymfklierkanker en beklom daarna per fiets de Alpe d'Huez om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Of neem het aangrijpende relaas van Huub Bogaard (62), geportretteerd als Augustinus, die inmiddels in zijn 'blessuretijd' zit. Zijn 'houdbaarheidsdatum' was september 2006 en hij is blij met iedere dag die hem gegund wordt. Jeannette van Beveren (49) liet zich stijlvol fotograferen als Mata Hari, ook al mist ze één borst.

Naast de foto's en persoonlijke verhalen bevat Helden een sprookje van de hand van Nicolien Hunfeld, waarin de ziekte wordt beschreven vanuit het perspectief van een kankercel. Absoluut origineel. Er zijn tips om er tijdens en na je ziekte het beste van te maken. Uit iedere pagina van het boek spreekt een ongelofelijke vechtlust en kracht. Het gaat uit van de visie dat kanker lang niet altijd het einde hoeft te betekenen. De dappere houding van deze helden spat van het papier af!


Nicolien richtte ook de stichting Mayday! Mayday! op. Stichting Mayday! Mayday! is er voor en door (ex-)kankerpatiënten die de moed niet opgeven, maar op een zo normaal mogelijke wijze in het leven willen (blijven) staan. De stichting en haar website bieden onder andere lotgenotencontact, activiteiten en heldenverhalen. Verschillende bekende Nederlanders, onder wie Claudia de Breij en Henk Westbroek, steunen dit initiatief. Henk Westbroek nam ook een lied op met een door Nicolien Hunfeld geschreven tekst. Ingmar Heytze schreef speciaal voor Helden het gedicht 'Handleiding Voor Held'.

Helden is een bijzonder krachtig boekje, mooi vormgegeven en met prachtige foto's. Het mag niet ontbreken in de boekenkast van iedereen die direct of indirect met kanker te maken heeft, maar geeft ook een goede les in vechtlust en dankbaarheid voor hen voor wie dit (nog) wat verder weg is. Bovendien gaat een groot deel van de opbrengst ervan naar Stichting Mayday! Mayday!. Niet langer wachten dus, maar kopen. Omdat iedere dag er één is.

Alle informatie over de activiteiten van de stichting en over de mogelijkheden om deze te steunen, vind je op www.mayday-mayday.nl.


Helden - kanker en weer terug naar het normale leven
Hunfeld, N. & Margriet Hunfeld

64 bladzijden
Uitgeverij United Media Company
ISBN 9789086690619