Stress over andermans mening over jou? Doe dan dit

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Wat iemand over jou denkt zou niet uit moeten maken toch? Nou, het is niet gek dat je je weleens zorgen maakt over de mening die andere mensen over jou hebben. Maar hier constant over stressen is ook weer niet nodig. Dit is hoe je kunt stoppen met piekeren over andermans mening over jou.

Lees ook: Waarom ervaren we een déjà vu?

Weet dat niemand zo veel over jou nadenkt als jij zelf

Dit is een reality check die we allemaal weleens nodig hebben. Het is oprecht zo dat jij degene bent die het meeste over jou nadenkt. Andere mensen doen dat ook over zichzelf. Wij zijn het middelpunt van onze eigen wereld. Iedereen is bezig met hun eigen leven en de dingen die daarin spelen. Dus die ene opmerking die je hebt gemaakt waardoor jij 's nachts wakker ligt, zijn anderen al lang weer vergeten.

Probeer andermans gedachten niet te lezen

Het is zinloos om je bezig te houden met wat anderen over je denken op een bepaald moment. Want je zal het nooit weten, behalve als ze het je vertellen. Constant denken dat mensen je niet leuk vinden doordat ze zich iets anders gedroegen dan normaal, maakt je alleen maar onzeker. Mensen die om je geven zullen het uitspreken wanneer er iets aan de hand is, en zolang ze dat niet doen is er niks aan de hand. De kans is groot dat hun mening over jou echt niet zomaar is veranderd.

Verbreek de cyclus van gepieker door jezelf af te leiden

Als je obsessief aan het piekeren bent over iets dat echt niet het einde van de wereld is, is jezelf afleiden het beste dat je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je crush je nieuwe foto op Instagram niet heeft geliked. In het moment voelt dit heel groot, maar dat is het helemaal niet. Leid jezelf af op wat voor manier dan ook. Dit soort gedachten zijn je tijd niet waard.

Wees je bewust van je eigen negatieve vooroordelen over jezelf

We hebben allemaal een kritisch stemmetje in ons hoofd. We zijn allemaal onze ergste criticus. Hierdoor kunnen we denken dat andere mensen deze negatieve meningen over jou delen. Als iemand naar je kijkt in de sportschool ga je er gelijk vanuit dat het om een negatieve reden is, terwijl het ook een positieve reden kan hebben. De positieve situaties sluit je gelijk uit. Wees je hier bewust van en daag de negatieve gedachten uit met positieve gedachten.

Afhankelijk van wie het is, vraag het ze gewoon naar hun mening

Dit klinkt misschien heel intimiderend, maar soms is iemand gewoon vragen naar hun mening de beste manier om je gepieker te stoppen. Want als je het weet, kun je niet meer piekeren. Er is geen 'wat als' meer. Als je echt wakker ligt over het feit dat iemand zich anders opstelt tegenover jou, kan het goed zijn om gewoon te vragen of er iets aan de hand is. Wees niet te direct, maar vraag gewoon op een kalme manier of er iets aan de hand is. Of geef aan dat je het bijvoorbeeld niet leuk vond dat ze niet op je appje hebben gereageerd. Op die manier kunnen jullie een constructief gesprek voeren waardoor jij ongetwijfeld van je gepieker afkomt.