De positieve kracht van woede

Ken je dat gevoel van woede, dat zich in je buik of ergens anders vastzet en je bijna laat exploderen? Dat gevoel dat je zowel agressief als hulpeloos maakt? Wij hebben geleerd dat we die woede niet mogen uiten. Dat is niet kies. Maar woede is een gezonde emotie en wordt deze onderdrukt, dan uit hij zich later negatief in een depressie of ongecontroleerde agressie. Dat heeft bovendien tot gevolg dat positieve gevoelens als vreugde en liefde niet meer worden beleefd.

Psychotherapeute Anita Timpe geeft sinds enkele jaren cursussen over het thema woede. Zij leert je met dit gevoel te verzoenen en helpt je van je angst voor je eigen rode monster af. Ze laat je zien dat je deze vurige emotie kunt toelaten, zonder gewelddadig te worden. Met haar boekje De positieve kracht van woede geeft Timpe de lezer inzicht in het fenomeen 'kwaad zijn'. En ze geeft tips hoe met die woede om te gaan. Want als je kwaad bent, vertelt dat iets over jou en over de situatie waar je op dat moment in zit. Je vliegt niet zomaar uit je pan!

Met dit zeer leuk vormgegeven boekje leer je wat woede eigenlijk is en hoe wij als volwassenen moeite hebben om die emotie toe te laten. Iets aanleren is makkelijker dan afleren, maar met de oefeningen van Timpe kom je een heel eind. Sommige van de beschreven tips zijn echter wat zweverig. De fantasiereis naar je boosheid en het dialoog met het kind in jezelf gaan wat ver. Knappe dame die dat alleen kan doen, zonder in de lach te schieten. En het stompen tegen het kussen, tja... daarbij moet de gemiddelde kwaaie pier waarschijnlijk eerst over een drempeltje of vijf heen heen. Maar voor de bewustwording van jouw drijfveren en jouw relatie met je eigen woede is dit boekje onmisbaar. Timpe laat je niet aanmodderen, want ze adviseert regelmatig om professionele hulp te zoeken als je er zelf niet meer uitkomt. Voordat het echter zo ver is, kan iedereen zich prima ontwikkelen met De positieve kracht van woede.

Afbeelding verwijderd door redactie
De positieve kracht van woede
Timpe, A.

159 bladzijden
Uitgeverij Bzztoh
ISB: 9789045307367