Wonderen waar je rekening mee mag houden

Tijdens workshops krijgt Joost van der Leij vaak de vraag: 'Denk je dat je me kunt helpen?' Het antwoord is ja. Natuurlijk weet hij nooit van tevoren of het ook echt kan, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Dat is ook het uitgangspunt van Klein boekje hoop. In acht redelijk korte hoofdstukken wordt duidelijk wat Joost bedoelt met hoop en hoe hij deze vorm van hoop ziet. De vele voorbeelden, die in de verschillende hoofdstukken terugkomen, maken het boekje duidelijk en makkelijk te lezen.

Om Klein boekje hoop toe te passen heb je geen voorkennis van neuro-linguistisch programmeren of het enneagram nodig. Het is een laagdrempelig boekje dat voor iedereen begrijpelijk is. Het is niet zo dat na het lezen van dit boekje alles meteen beter wordt. Dit kun je ook terugvinden in het laatste hoofdstuk. Je moet het niet alleen lezen, maar je moet er natuurlijk ook iets mee doen, anders kom je nog niet verder.

Op de flaptekst lees ik dat het doel het boekje is om mensen te helpen in hun belevingswereld de mogelijkheid te openen dat het op een gegeven moment weer beter kan gaan. Voor mij is dit wel gelukt, niet alles is zo negatief als het lijkt. Veel dingen kun je ook op een positieve manier bekijken in plaats van alleen maar een negatieve manier.

'Klein boekje hoop' bevat helaas wel veel herhaling. Als het boekje de helft dunner was geweest, dan was de boodschap waarschijnlijk ook overgekomen. Niettemin is het een leuk klein boekje dat je cadeau kunt doen aan iemand die wel een klein beetje hoop kan gebruiken, zonder dat je bemoeizuchtig overkomt.Klein boekje hoop
Joost van der Leij

110 bladzijden
Uitgeverij: Andromeda
ISBN: 9789055992287