Reportage: Lancering Staya Erusa

De lancering vond plaats in het kunsthotel Huize Rustoord, een betere locatie hadden ze niet uit kunnen kiezen. De sfeer was fantastisch en de energie van al deze bijzondere mensen bij elkaar was werkelijk te voelen.

De presentatie van de eerste editie van het kwartaalmagazine en de film van Staya Erusa. Find the Book of Knowledge is wervelend te noemen. Er is een hoop pers aanwezig in de zaal. Dit komt natuurlijk ook door de aanwezigheid van Uri Geller, één van de makers van de film, die op dit moment razend populair is in ons land. Uri Geller en Ronald Jan Heijn hebben elkaar leren kennen dankzij Anatol Kuschpèta - oprichter van de New Life University (coaching en training) en vriend van Uri Geller. Inmiddels zijn zij allemaal - ook Harry Beckers - bevriend met elkaar en werken zij aan de nieuwe film die voornamelijk over het leven na de dood zal gaan en zeker stof zal doen opwaaien.

Het doel van Staya Erusa is het verspreiden van inzichten die kunnen bijdragen aan het oplossen van alle grote wereldproblemen. En de behoefte aan ruimere inzichten is groot, gezien de populariteit van spirituele films, boeken en televisie programma's.

Het magazine ziet er mooi uit. De foto's (van de NASA) zijn prachtig en de onderwerpen vernieuwend. Verrassend vond ik de rubriek waarin boeken, dvd's en websites worden behandeld. Zo is de film Zeitgeist een echte aanrader, deze film geeft een geheel eigen visie op onder andere religie. Ronald Jan Heijn over het magazine: "Het voordeel van een magazine is dat het de films ondersteund waardoor je het levend kan houden en mensen in aanraking komen met die ruimere kijk en anders gaan kijken. Bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, de Geert Wilders-film en de commercie in de samenleving, wat het grootste vergif in de wereld is. Want de intentie achter de commercie is eigenlijk datgene wat de aarde uitholt."

De oprichters van Staya Erusa geloven in een nieuwe, ruimere manier van denken, oftewel: gedachten worden werkelijkheid. We zijn wat we denken en wat we denken creëren we. Door deze verandering in ons bewustzijn krijgen wetenschap, politiek en economie een hele andere betekenis. Door spirituele groei en wetenschappelijke ontdekkingen krijgen we een andere kijk op de wereld. Het is dus niet 'zien is geloven', maar 'geloven is zien'. Uri Geller zei tijdens de lancering: "There is something out there what want's to communicate with us!" Bestaan die buitenaardse wezens dan toch? Of...

Ook geloven zij in leven na de dood (zoals hierboven beschreven), immers, alles is energie en energie gaat niet verloren. Tevens ga je heel anders kijken naar bijvoorbeeld allochtonen, zo zegt Ronald Jan Heijn hierover: "Als je je realiseert dat je alles geweest bent en tienduizenden levens hebt geleefd, dat je ooit man, vrouw, crimineel, slachtoffer, christen of moslim bent geweest. Als je dat gaat inzien dan ga je automatisch anders met elkaar om. Dan valt alles op z'n plek."

Ook is cardioloog Pim van Lommel te zien op de dvd en in het magazine. Hij was van 1977 tot 2003 verbonden aan ziekenhuis Rijnstate te Arnhem. Zijn doorbraak in de wetenschappelijke wereld kreeg hij door onderzoek naar bijna dood ervaringen. Volgens Pim van Lommel verliezen mensen die een bijna dood ervaring hebben de angst voor de dood omdat ze zich realiseren dat alles doorgaat na de dood.

Hun visie op orgaandonatie is opmerkelijk. Zo zijn er volgens de makers van de film, door wetenschappers interessante verslagen gepubliceerd waarin ontvangers van een orgaan de karaktertrekken van hun donor gingen overnemen en zelfs vaardigheden overnamen, zoals het bespelen van moeilijke instrumenten. Als voorbeeld geven zij het verhaal van een jongetje dat naar de kerk gaat met zijn ouders en op een man af rende en op zijn schoot klom, "pappie!", zei het jongetje. Het bleek de vader van zijn donor te zijn.


Een praatje met:
Ronald Jan Heijn

geeft antwoord op de vraag of mannen nu ook spiritueler worden: "Jazeker, iedereen wordt gevoeliger. Iedereen krijgt een klap van de Aquariusenergie." Over de boodschap van de film en het magazine zegt hij:"Staya Erusa wil het beperkte denken doorbreken. We willen een alternatief laten zien en dat is een ruimere manier van denken. In de film doen we dat door uit te leggen wat bewustzijn is en als je dat begrijpt, dan gaan er ook heel veel andere deuren open. Je gaat je leven nu leven, je krijgt een ander perspectief en daardoor krijg je een gevoel met de evolutie - waar jij mee bezig bent en waar de mensheid in zit - dan krijg je het gevoel in wat voor bijzondere tijd wij leven. Ik zie de kosmos als één groot lichaam - dat zijn wij - wij zijn ook de kosmos."

Kan je iets meer vertellen over de volgende film? "De volgende film gaat voornamelijk over leven na de dood. We gaan dat onderwerp uitdiepen en als het lukt, gaan we het aantoonbaar maken. En je kan je voorstellen dat dat wel een mooie doorbraak is voor veel sceptici." Over sceptici gesproken, wat vind jij van Robbert van den Broeke? "We kennen elkaar en we respecteren ook enorm elkaars werk. Ik vind het prachtig wat hij doet, hij is een lief en bijzonder mens."

Filmmaker Harry Beckers geeft ons zijn visie over ziekte: "Ziekte is een verstoring in het energiesysteem en je systeem reageert op je gedachten dus het is eigenlijk een geblokkeerde gedachte." De oorzaak van massamoord is, net als ziekte, ook een gedachte, aldus Harry Beckers: "Een massale destructieve gedachte, - zoals bijvoorbeeld in Ruanda - is een fysieke uiting van hoe dit via je gedachten kan gaan."

Emile Ratelband over de tijd waarin wij nu leven: "Het einde van de beschaving is in zicht en alle beschavingen lopen kapot door drie zaken: decadentie, speculatie en materialisatie. Decadentie: we mogen onze honden niet laten poepen in het Vondelpark, maar homo's mogen daar wel neuken. Dat is het toppunt van decadentie! Speculatie: de prijzen die wij betalen voor, bijvoorbeeld, olie heeft niets te maken met de werkelijke prijs. Het heeft te maken met de bedrijven die daar tussen zitten, die drijven de prijzen op. En materialisatie: Als een bejaarde vrouw een scootmobiel koopt voor 60.000 euro dan klopt er iets niet, maar dat weet je wel en dan naai je haar weer. Ik heb het in mijn boek (Somatologie red.) ook over de paradigmashift en dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We zitten nu op een breekpunt. Dus als wij het geweld willen beëindigen is er een mondiale eenheid nodig en mogen er geen wapens meer gemaakt worden."

Kunstenaar Janosh over Staya Erusa: "Ik vind het waanzinnig wat ze doen. Het is exact dezelfde boodschap als die van mij, alleen de verpakking is anders. We zijn verschillende mensen en we willen allemaal een doelgroep bereiken en we helpen elkaar met dit soort publiciteit.
Hoe gaat het verder met jou? "Heel goed, we zijn bezig met nieuwe presentaties, De Kunst van Creëren gaan we uitbreiden en ik ben bezig met de presentatie The Secret Grounds en dat heeft te maken me de heilige plek in jezelf."

Journalist Daniel Nijboer over de film: "De boodschap van Staya Erusa is volgens mij dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat wij aan de vooravond staan van een nieuwe generatie. Spiritualiteit is een wezenlijk onderdeel van mijn leven, zelf heb ik mij een jaar lang in het boeddhisme verdiept."

Als je nieuwsgierig van aard bent, dan zijn deze film en het magazine zeker de moeite waard. De interviews in de film, met wetenschappers uit de hele wereld die aantonen dat er werkelijk meer is tussen hemel en aarde, beamen dat. Staya Erusa. Find the Book of Knowledge is het eerste deel uit een reeks van 49 Notion Picture films.


Anatol Kuschpèta Emile Ratelband en Daniel Nijboer Sandra Reemer en Harry Bekkers Robbert van den Broeke en moeder

Check voor meer informatie de website van Staya Erusa