Deepak Chopra The Soul of Leadership

Seminar: The Soul of Leadership met Deepak Chopra.

"The future leader is an holistic leader" aldus Deepak Chopra, de zaal is grotendeels gevuld met topmanagers die blijkbaar behoefte hebben aan een nieuwe manier van leiding geven.
Op het podium staat een kleine Indiase man in een sjiek zwart pak, met een grote -zijn het diamanten?- ingelegde bril op. Zijn doel: mensen laten weten dat zij zijn verbonden met zichzelf en de wereld om hen heen. We krijgen meteen een oefening: net als een mantra is het de bedoeling dat we steeds dezelfde zin herhalen: wie ben jij? En dan fluister je je naam. Meneer Chopra loopt onderwijl rustig heen en weer over het podium, hij straalt zelfvertrouwen uit. Dan de vraag: wat wil je? Weer steeds achter elkaar.

Chopra: "Ik ben, is een mantra, een mind instrument. Dit hebben we nodig om de aandacht van onze gedachten af te laten leiden naar een stilte. Het is die stilte waar het om gaat, even gedachteloos zijn." En het is die stilte waar Chopra het dikwijls over heeft: "dan kom je in het veld van mogelijkheden. Dat is thuis en daarna ga je gewoon verder en zie je de toevalligheden. Bijvoorbeeld die ene vriend waar je net aan denkt en die je op dat moment belt."

Deepak Chopra over leiderschap...

Volgens Chopra, is een is een goede leider iemand die luistert met hart, geest en ziel. "Iemand die zichzelf is, is zijn eigen merk. Een leider weet precies aan te voelen wat de behoefte is van zijn personeel door daar creatief en intuïtief op te reageren. Ook heeft een leider een groot inlevingsvermogen: wat voel ik, wat voel jij en kan ik begrijpen wat jij voelt? En het belangrijkste: een goede leider is flexibel."

Hij vindt dat de echte leiders zich bewust zijn van wat er in de omgeving gebeurt, bereid zijn tot actie te komen, beloften waarmaken en anderen kunnen stimuleren, . Zij nemen altijd de verantwoordelijkheid op zich als het fout gaat en bevinden zich op het juiste moment op de juiste plek. Chopra: "Sommigen van ons geloven in toeval. We zeggen dan: ik had geluk, God stond aan mijn kant en ga zo maar door. Waar het om gaat is de kracht van intentie oftewel de wet van aantrekkingskracht."

Deepak Chopra gelooft dat leiding geven niet moet worden bepaald door resultaat. Belangrijker is dat je een eigen visie hebt, een duidelijke inspirerende visie. De leider is gericht op het proces en niet op het resultaat. Doordat hij de rangorde in behoeften begrijpt: overleven, veiligheid, zekerheid, succes, groepsgevoel, vrijheid, liefde en spirituele waarden, verwerft zij/hij enorm veel macht. Daarbij mag een leider ook haar/zijn kwetsbaarheid laten zien.

Chopra zelf had zijn eerste ervaring met leiderschap toen hij zes jaar was. Hij woonde in India en minister - president Nehru (de grote droom voor een onafhankelijk India) zou voor de eerste keer de stad bezoeken. Chopra: "Mijn moeder trok haar mooiste sari aan en mijn vader lachte en zei: 'denk je echt dat de minister-president dat ziet?' Vervolgens stonden ze met miljoenen mensen - en als ik zeg miljoenen dan is dat ook zo this is India! - te wachten op straat. Minister - president Nehru reed langzaam door de straten in een jeep, hij droeg een rode roos in zijn borstzak. Toen hij langs mijn moeder reed stopte hij en gaf die roos aan haar. Waarop mijn moeder tegen tegen mijn vader zei: 'zie je wel?' Met andere woorden: Ik weet wie ik ben en ik weet wat ik wil. De roos werd in een vaas gezet en drie weken lang kregen we non stop visite, want iedereen wilde die roos zien! 'Deze roos staat symbool voor de ziel van India' zei mijn moeder. Dát is een leider, een leider is de verandering zelf."

Over de ziel, bewustzijn en gedachten...

"Mensen zeggen vaak tegen mij, wat bedoel je met de ziel, de ziel bestaat niet! En dan zeg ik: geloof jij in elektriciteit, geloof jij in zwaartekracht?"
Vervolgens vraagt Chopra zich hardop af of de hersenen ons werkelijk aansturen: "Volgens Dr Wilder Penfield (neurochirurg) worden de hersens gebruikt als instrument en blijft het bewustzijn zelfs als we dood zijn functionen, Dr. Wilder Penfield vroeg zich af: wie maak de keus dat jij je arm beweegt? Waar is de aanvoerder? De commandant? Wie dirigeert het brein?" De hersenen zijn vooral ontvanger en zenders van informatie. Ons bewustzijn bevindt zich buiten de hersenen, maar waar? In het collectief bewustzijn, een soort veld waar wij ons op kunnen afstemmen.

Chopra: "Er bestaat geen probleem in de wereld dat niet kan worden opgelost door collectieve intelligentie. Als je collectieve intelligentie, creativiteit en inzicht samenvoegt ontstaat er iets buitengewoons." Chopra ziet bewustzijn meer als een discipline, net zoals je biologie of astrofysica studeert. "Bewustzijn is het onmetelijke potentieel van alles wat bestaat, bestaan heeft of zal bestaan. Het is je diepere Zelf."

"We denken alleen maar in verleden of toekomst." Een vrouw uit het publiek vraagt: "Maar er wordt toch ook steeds geschreven over het nu, dat je in het nu moet leven?" Chopra antwoord daarop met:"Het huidige moment is het enige moment wat oneindig is."

'Every event in your live is what you create of it.'
"Doe nu allemaal je ogen dicht en visualiseer dat je iets ruikt, nu proef je dat lekkere kippetje, voel die zachte stof, dat bloemblaadje. Dat wat jullie net gedaan hebben, waar zit dat, zit dat in je hoofd?" Een man uit het publiek antwoordt: "In onze herinnering." Chopra: "Maar waar is die herinnering? Vergelijk het met een foto die je met je mobiel opstuurt naar China, waar is die foto? Jij projecteert de wereld met je ziel. Toen de indianen in Zuid Amerika voor het eerst schepen zagen herkenden ze die niet als zodanig. Wat betekent dat? Ik sta hier niet, ik ben jou bewustzijn! Het universum bestaat niet zonder kijker. Every event in your live is what you create of it.

Verbeelding ís bewustzijn en als dat waar is: wat is er dan belangrijker dan kontact te maken met je ziel? Dan is alles mogelijk, de ziel kan alles creëren wat het zich maar verbeeldt en dan is alles mogelijk." Een man vraagt: "Waarom is dat dan zo moeilijk?" Chopra: "Omdat we verslaafd zijn aan bepaalde emoties, wij zijn anders gewend zijn door opvoeding, school, omgeving en belemmerende overtuigingen. "

Over angst...

"Angst werkt niet. Het is onmogelijk om onszelf met wapens te beschermen. Oorlog tegen terrorisme, armoede, ziektes, enzovoort is zinloos. Dan kijken we niet naar de diepere oorzaken en die diepere oorzaken hebben te maken met ons bewustzijn, zelfs natuurrampen zoals de orkaan Katrina. Ze hebben ook te maken met het broeikaseffect, met ontbossing in Afrika en Azië. Alles bij elkaar zie je veranderende weerpatronen, menselijke hebzucht, consumptie oorlog en terrorisme. War on is een dwaze metafoor die in de Middeleeuwen thuishoort. Als je wilt dat de wereld verandert moet je eerst zelf veranderen Gandhi zei dat als je niet de verandering die je wilt zien belichaamt, alle pogingen om een goede leider te krijgen zinloos zijn. Vroeger waren het de sterkste, nu is de wijste die overleeft. De toekomstige leider is de spirituele leider, iemand die ziet dat alles met elkaar verbonden is.

Dus wat is je doel in het leven, wat zijn je unieke talenten, wat zijn de beste kwaliteiten die jij laat zien aan je vrienden, wat is de visie van je werk die jij aan de wereld wilt laten zien? Zie jezelf als een verhaal, een merk, jij bent je eigen merk."

Een man uit het publiek peinst: "Ik wil in mijn bedrijf deze inzichten graag delen, maar ze staan er niet voor open." Chopra:" Je kan niet alles repareren, je kan alleen jezelf repareren, de wereld reflecteert wie jij bent. Zie de wereld als een spiegel.

En wat is de grootste trend op dit moment? Spiritueel leiderschap gebaseerd op wijsheid. Gelukkig zijn en anderen gelukkig maken. De echte kracht is de kracht van de ziel."

Chopra heeft de kracht-mede door zijn medische kennis en zijn Indiase achtergrond- om een bijzonder interessant verhaal neer te zetten, weliswaar wat rommelig her en der, maar toch. Interessant voor diegenen die niet vreemd zijn van termen als bewustzijn en spiritualiteit. Als je daar nog geen kaas van hebt gegeten dan blijft over zoals de journaliste die naast mij zat zei: "Ik begrijp er eigenlijk niet zo veel van." Ik ben ervan overtuigt dat de 'spirituele leider' de toekomst in handen heeft, maar of Chopra's boodschap helemaal is overgekomen is de vraag. De tips waren zeker de moeite waard. Zijn trendy pak in combinatie met diamanten bril en het bedrag wat hij vraagt om op een seminar aanwezig te zijn, zijn voor hem in ieder geval 'big business'. Chopra zelf heeft daar geen last van, het heeft volgens hem allemaal te maken met het collectieve bewustzijn. En zo lang dat niet verandert, verandert er niets in deze wereld oftewel verander de wereld en begin bij jezelf.

De komst van Deepak Chopra is mede mogelijk gemaakt door Nieuwe Dimensies.
Voor meer informatie check de website van Nieuwe Dimensies