15 levenslessen die je van je ouders hebt geleerd

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S

 
Je wist dat je zeurde als je je verveelde of honger had. Want kindjes in Afrika, die.. juist. Ook leerde je dat je alles pas zou begrijpen ‘zodra je ouder was’.  Tja, ouders met hun typische wijsheden. Echte levenslessen, weet je nu.
 
Mocht je het vergeten zijn, ouders hebben hun eigen codetaal. Ze zeiden al-tijd hetzelfde toen ze je opvoedden. Tijdens dit helse proces glipte er weleens een levensles doorheen waar je nu nog steeds wat aan hebt.
 
Het geld groeit niet aan de bomen
Of, van hetzelfde kaliber: je mag doen wat je wilt als je zelf de rekeningen betaalt. Inmiddels snap je met je minimumloon en torenhoge vaste lasten het principe dat je hard moet werken voor je geld. Thanks mum.
 


Een dropje voor de pijn

Waar het allemaal begon. De oorsprong van het troosteten. Het begin van de excuses waarom je die ene extra truffelbonbon hebt verdiend. Misschien wel de wijste les ooit.
 
Doe de deur eens dicht, ben je in de kerk geboren?
Wees eens heel eerlijk, je krijgt er spontaan jeuk van als vriendlief weer eens die verdomde achterdeur niet achter z’n kont dichttrekt. Hallo, we stoken niet voor de buren. Hier, nog zo eentje.
 
Geen blote buiken, daar krijg je blaasontsteking van
Met onze crop tops lijken we ver van deze les te zijn afgedwaald. Los van het feit of deze mythe klopt, het idee achter dit gezegde was eigenlijk: het is soms een beetje ordinair om jezelf in een buiktruitje te proppen. Een beetje.
 
Je bent niet van suiker
Levensles? Je moet je niet zo aanstellen. Suck it up.
 
‘Ik kan niet’ ligt op het kerkhof en ‘ik wil niet’ ligt ernaast
Sommige dingen in het leven, daar heb je nou eenmaal niks over te willen. En gelijk roepen dat je het niet kan, is natuurlijk compleet demotiverend.Dat begrijp je pas als je ouder bent

En je begrijpt het ook pas als je ouder bent. Zoals dat er belangrijkere dingen in het leven bestaan dan Kinder Bueno’s, jeugdpuistjes en de nieuwste modetrends. 
 
Samen spelen, samen delen
Dat je er zelf beter van wordt door te delen, wist je toen nog niet. Het begrip Karma heb je nu wel begrepen. Deel een beetje van jezelf, dan krijg je het ook terug.
 
Jij: 'Maar iedereen gaat!', moeders: 'En jij bent niet iedereen'
Inderdaad, jij bent niet iedereen. Je bent uniek en hoeft niet iedereen achter zijn of haar bevallige reet aan te lopen om erbij te horen.
  
Kindjes in Afrika, díe hebben pas honger
Waarheid als een koe. Hadden ze daar maar een koe, die hebben wij hier in overvloed. Gevalletje van dankbaar zijn voor wat je hebt.
 
Je moet niet, je mág
Het leven wordt een stuk makkelijker als je deze manier van denken aanneemt. Zorg dat het voelt alsof je iets mág doen, dan krijg je er vanzelf zin in.  
 


Ik verveel me – ik zou willen dat ik me kon vervelen

Heerlijk, zaterdagen achter elkaar niets doen en verveeld in het gras madeliefjes liggen plukken. Neem af en toe tijd voor jezelf, leer van je moeder.
  
Het leven is nu eenmaal niet eerlijk
Verprutste relaties, bazen from hell en dingen die altijd alleen jou lijken te overkomen Het. Leven. Is. Niet. Eerlijk.
 
De tijd zal het leren
Soms heeft iets gewoon even tijd nodig. Hoe langer de tijd eroverheen gaat, des te meer je ervan leert.
 
En de ergste: ik ben niet boos, maar teleurgesteld
Je wist: je hebt je arme moedertje gekwetst. Dus zwoer je nooit of te nimmer ooit iemand meer teleur te stellen. Kortom, je leerde eerlijk te zijn, je best te doen en niet al te stomme dingen uit te vreten. En nog leer je het. 

Welke levensles heb jij geleerd van je ouders?