Bevrijd van Spanning

Body stress

is een verwijzing naar iedere spierspanning die zich in het lichaam heeft vastgezet en niet in staat is het los te laten. Het lichaam kan spanning of stress opgebouwd hebben als gevolg van mechanische stress (langdurige fysieke inspanning of computerwerkzaamheden), chemische stress (gevoeligheid of allergie voor voedsel of geur) en emotionele stress (traumatische en nare ervaringen). Alle vormen van stress hebben weerslag op het lichaam, waardoor zenuwwortels of andere functies van het lichaam worden geblokkeerd. Bij ieder mens uiten deze klachten zich op verschillende wijze: rug en/of nekklachten; vermindering gezichtsvermogen; oprispingen; buik en darmklachten; eczeem. De lijst met klachten kan eindeloos zijn als gevolg van body stress.

Body Stress Release is gericht op het lokaliseren en vrijmaken van lichaamsgebieden met stress. Deze behandelingswijze is bedacht door twee chiropractors die beiden kampten met veel lichamelijke klachten, Gail en Ewald Meggersee. Bij toeval ontdekten zij tijdens een behandeling spanningslijnen in het lichaam en dat de spanning in het lichaam afnam door die te behandelen. Gail en Ewald Meggersee waren van mening dat chiropraxie niet altijd afdoende was en soms juist klachten verergerde. Daarom specialiseerden zij zich in de spanningslijnen in het menselijk lichaam, dat zij uiteindelijk Body Stress Release noemden.


"Ik weet niet wat ie doet, maar het helpt wel"

Aangezien ikzelf ook al jaren kamp met rug- en nekklachten, besluit ik de proef op de som te nemen door een behandeling te ondergaan. Niet alleen intrigeren alternatieve geneeswijzen mij, ook de resultaten die beschreven worden in het boek wekken mijn interesse. Dat moet ik zelf ondervinden, is mijn gedachte. Om mijn idee kracht bij te zetten, maak ik een afspraak met één van de veertig BSR-practitioners in Nederland, Anouk van Dobben. Gelukkig ben ik van harte welkom.

Anouk van Dobben (31) is een stoere jonge vrouw, die voorheen surfte op hoog niveau en in eerste instantie ergotherapie studeerde. Totdat zij door toedoen van twee auto-ongelukken, waarbij zij een whiplash opliep, in aanraking kwam met BSR. Zij verging van de pijn en was later niet meer in staat te surfen. Op aanraden van haar moeder maakt zij een afspraak met een BSR-practitioner in Apeldoorn waar haar moeder ook onder behandeling was. "Ik weet niet wat ie doet, maar het helpt wel", zei haar moeder tegen Anouk. Na een aantal behandelingen is Anouk pijnvrij en weer in staat haar leven op te pakken. Vanwege haar goede ervaringen met BSR gooide zij ergotherapie overboord en is zij zich gaan specialiseren in BSR. Om deze studie aan de BSR-academie in Zuid-Afrika te kunnen bekostigen, heeft zij onder andere haar dure harp moeten verkopen. Waar zij tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft.

BSR-logo

De studie duurt in totaal zes maanden en heeft jaarlijks diverse opfriscursussen. Het lijkt kort, maar door de intensiviteit van het lesprogramma is het mogelijk in een kort tijdsbestek deze behandelmethode eigen te maken. Volgens Anouk ben je zo intens met de studie bezig dat het neigt naar 'hersenspoeling'. Verschillende disciplines vliegen je om de oren: anatomie, filosofie, het principe van BSR, de behandeltechniek van BSR, communicatie en omgang met cliënten. Er wordt veel van een student verwacht. Daarom gelden strenge toelatingseisen. Eén criterium is dat de student minimaal 25 moet zijn. Je wordt geacht enigszins ontwikkeld te zijn en (levens)ervaring te hebben opgedaan, aangezien je met mensen en emoties te maken hebt. Per jaar worden er maar 24 studenten toegelaten tot de studie en cursussen. In 2002 was Anouk de enige Nederlandse die mocht deelnemen aan de BSR-studie en jaarlijkse cursussen.

Voor een BSR-sessie geldt een minimum van drie behandelingen. Het eerste consult beslaat een uur, waarbij de practitioner echt de tijd neemt voor de patiënt. Er wordt goed geluisterd en gekeken naar de klachten van de cliënt. Vervolgens mag je op de behandelbank, dat eveneens aan speciale voorwaarden voldoet. Een BSR-bank is anders dan de normale massagebank. Bij een sessie sta je tegen de bank aan, waarna de bank voorzichtig in een lighouding wordt getrokken. Dit kost de behandelaar geen kracht, omdat de bank uit zeven grote springveren bestaat die tegendruk vereisen. Alleen door gewicht zal de bank gaan kantelen. Deze bank werkt, volgens Anouk, effectiever, omdat je als cliënt de behandeling ontspannen ingaat als afsluit. "Vaak ben je na een behandeling helemaal ontspannen en dan moet je die bank weer afklimmen. Het kan wel, maar dat moet met beleid anders wordt de behandeling weer teniet gedaan."

Nadat ik dit heb ondergaan, moet ik bekennen dat het inderdaad veel ontspannender werkt, dan een tafel op- en afklimmen. Ik kan gaan staan en word in de juiste houding gelegd. Na afloop word ik wederom omhoog getild zonder dat ik daarvoor al mijn spieren hoef aan te spannen. Hoe vaak heb ik niet meegemaakt dat ik de massagetafel afklim en dat de pijn er weer inschiet? Zonde! Wat ook fijn is, is dat ik een behandeling geheel gekleed kan ondergaan. BSR-behandelaars worden getraind op het lokaliseren van spanningsplekken door de kleding heen.


Als ik eenmaal op de tafel lig, gaat Anouk secuur de pijnlijke plekken af in mijn lichaam door middel van een reflextest. Dat houdt in dat zij lichte druk uitoefent op bepaalde plekken in mijn lichaam om te kijken hoe het reageert. Als er spanning zit, geeft het lichaam dat aan door reflexen (schokjes). Dat is vergelijkbaar met het terugtrekken van je vinger als je die hebt gebrand. De behandeling zelf bestaat uit korte massage en drukbewegingen op de spanningspunten, zowel op de oppervlakkige als de dieperliggende spieren.

Anouk ziet BSR als een goede aanvulling op de bestaande geneeswijzen. "Ik wil niet zeggen dat BSR beter is dan fysiotherapie of chiropraxie. Chiropraxie kan heel goed zijn, uiteindelijk is het ook uit chiropraxie geboren. Maar het kan wel sommige klachten verergeren als het om spierstructuur gaat. Je moet dan niet de wervelkolom manipuleren. Met fysiotherapie is het hetzelfde. Het is heel goed voor revalidatie. Maar als je last hebt van chronische spierspanningen, dan helpt fysio ook niet. Ik zie waarvoor ze goed zijn, maar ook waar BSR goed voor is."

Het boek Body Stress Release zegt de oorzaak van de stress aan te pakken. Hierbij heb ik enigszins mijn bedenkingen over en ik leg mijn twijfel voor aan Anouk. In hoeverre is BSR ook geen symptoombestrijding? Het lijkt mij onmogelijk door middel van massage body stressaan te pakken. Pijn kan je behandelen, maar daarmee verdwijnt de geestelijke stress en pijn niet. "Nee, dat klopt. Maar wat er wel gebeurt bij emotionele release, is dat mensen letterlijk in huilen kunnen uitbarsten. Op het moment dat het lichaam die spanningen los kan laten die ontstaan door stress, dan is dat stukje opgelost. Natuurlijk heb je soms financiële stress of relatiestress. Maar het lichaam is een efficiënt functionerend mechanisme. Zodra je door BSR de spieren aanzet tot loslaten, dan treedt het zelfherstellendvermogen van het lichaam inwerking. Je kunt dan zoveel emotionele stress hebben als je wilt, het zal niet opgeslagen worden in het lichaam. Tenzij je zo'n overmatige en langdurige stress hebt. De vastgezette spierspanning laat los, dan is het geen symptoombestrijding, maar aanpak van de oorzaak van de spierspanning."

"BSR is geen symptoombestrijding, maar aanpak van de oorzaak van de spierspanning"

Na twee behandelingen moet ik concluderen, dat BSR wel degelijk helpt. Ik ben zeer positief. Hoewel ik in eerste instantie dacht dat de subtiliteit van de behandeling nauwelijks uitwerking zou hebben, leek het zeer ontspannend te zijn en echt te werken. Het moment dat ik de eerste drukken voel, komen de zenuwen tot leven en begint het bloed beter door te stromen. Mijn lichaam gloeit als een kooltje, met name mijn handen. En dat terwijl ik altijd ijsklompjes heb. Een dag na de tweede behandeling had ik voor het eerst geen rug- en nekklachten. De behandeling is redelijk prijzig: ¤45,- per consult. Toch raad ik het iedereen aan die spanningsklachten heeft. Want zeg nou zelf, wie wil de rest van zijn leven met pijn lopen?


Basisboek Body Stress Release
Gail Meggersee

240 bladzijden
Uitgeverij:Altamira-Becht
ISBN: 9789069637846
Kijk voor meer informatie op: www.bodystressrelease.nl