Met het oog op de naald

Grensverleggend, zo wordt Met het oog op de naald omschreven. Waar veel mensen denken dat acupunctuur alternatief is, en de werking dus niet bewezen is, klopt dit volgens de schrijvers niet. Volgens hen is er geen fundamenteel verschil meer tussen de alternatieve en reguliere geneeskunde én het beste voorbeeld is hiervoor accupunctuur. Deze behandelmethode is werkzaam van gen tot psyche. Zo is er al enorm veel bewijs voor de effectiviteit en de veiligheid bij een groot aantal aandoeningen. In ieder geval evenveel bewijs als voor menig reguliere behandeling. En daarnaast blijkt het ook een kostenbesparing in de gezondheidszorg op te kunnen leveren. Kijk dat is mooi meegenomen!

Met dit boek, dat door twee bestuursleden werd geschreven, wil de stichting IOCOB (Stichting voor Innovatief Onderzoek en onderwijs van Complementaire Behandelvormen) een einde maken aan de discussies en dat we nu een fase ingaan van synthese. En van een begin in Nederland met werkelijke Geïntegreerde Geneeskunde. Acupuncturisten zouden vanaf 2008 zonder problemen in ziekenhuizen kunnen gaan werken, bijvoobeeld als medewerkers van de afdeling anesthesiologie. Omdat met acupunctuur daadwerkelijk de angst en de stress voor een operatie verminderd kan worden, net als de postoperatieve misselijkheid. Ook binnen pijnbestrijdingsteams zouden acupuncturisten niet meer misstaan. Als je dit boek leest, ontdek je echt dat acupunctuur veel voor patiënten kan betekenen.

Met het oog op de naald is niet alleen interessant voor allen die in de medische hoek werkzaam zijn, maar ook voor de lezers die zich verdiepen in deze bijzondere behandelmethode. Ook voor diegenen die nog niet zoveel over het onderwerp weten, is de informatie goed te volgen. De schrijvers hebben er namelijk een heel helder verhaal van gemaakt. En dokter Skep en de Naald, twee cartoonfiguren, zorgen hier en daar voor hele vermakelijke opmerkingen. De smaak te pakken en nog meer over dit onderwerp lezen? Geen probleem, want de schrijvers hebben ook een lijst van bijna 250 bronnen bijgevoegd.


Met het oog op de naald
Prof. Dr. Jan M. Keppel Hesselink en Drs. David J. Kopsky
152 bladzijden
Uitgeverij Ankh-Hermes
ISBN: 9789020202243