Stress: what to do?

Psyche & spiritualiteit door Eline
Werk, studie, relatie, kinderen: wekelijks vliegen we door onze overvolle agenda?s heen! Vrouwen zijn nog nooit zo druk geweest. Een ongewenste bijkomende factor in die drukte is stress. Wij geven tips om hiermee om te gaan.

?Stress zit tussen je oren?, luidt een oude wijsheid. Stress is inderdaad een vreemd iets: in periodes waarin je agenda overloopt van de afspraken en verplichtingen komt het s-woord sneller om de hoek kijken dan wanneer je een week lang vrij op het strand van Barbados ligt te bakken in de zon. Helaas is het overgrote deel van ons jaar volgepland met ?moetjes? en zijn dit geen moetjes in de vorm van tripjes naar het strand. Hoe kun je dan voor jezelf deze drukke periodes zo relaxed mogelijk houden? Ze.nl geeft vijf No Stress Tips!

No Stress 1: Slaap voldoende
Het begint allemaal met naar bed gaan. Een goede nachtrust is essentieel voor je lichamelijke en geestelijke conditie de volgende dag. Hoe uitgeruster je bent, hoe beter je in je vel zit. Maar hoe ga je lekker slapen als je deadlines tot over je oren hebt? Door streng voor jezelf te zijn! Minimaal een uur voordat je gaat slapen mag je niet meer werken of studeren. Probeer een boek te lezen, wat muziek te luisteren of samen met je lief te kletsen op de bank. Even in de relaxmodus voordat je je gaat klaarmaken voor de nacht!


No Stress 2: Leef gezond

Ja, ook weer zo?n dooddoener. Maar wel een vicieuze cirkel: hoe vaak hoor je niet dat iemand weer is begonnen met roken ?vanwege stress?? Juist ja. Probeer dus een regelmatig en gezond eet- en leefpatroon voor jezelf te ontwikkelen, bovenstaande tip incluis.

No Stress 3: Sport ter ontspanning
Wat voor velen misschien ongeloofwaardig in de oren klinkt is toch echt waar: sporten brengt ontspanning! Het geeft innerlijke rust, soms zelfs een ?opgeruimd? gevoel als je heerlijk jezelf hebt laten gaan op het voetbalveld, in het zwembad of in de sportschool. In drukke tijden willen we nog weleens het sporten overslaan: doe dit juist niet. Investeer misschien meer in sport tijdens dit soort stressvolle periodes: het werkt, écht!


No Stress 4: Relax!

Maak tijd voor een kletspraatje, trakteer jezelf op een heerlijke koffie bij dat fijne tentje om de hoek, knuffel even met je lief, zet een heerlijke maaltijd op tafel of kijk die film even af: daarna kun je echt weer met een frisse blik en vernieuwde energie aan de slag.

No Stress 5: Stress met mate
Werken of studeren onder druk is iets dat veel mensen doen en het is niet eens een gekke gedachte: als iets af moet, dan heb je geen andere keuze en ga je door. Door tijdsdruk kunnen soms de beste resultaten worden bereikt. Maar hou in de gaten dat je jezelf niet voorbijloopt; zorg dat je niet te lang en te vaak stressvolle periodes achter elkaar hebt. Plan bovenstaande tips ook goed voor jezelf in. Je zult zien dat je daarna extra kunt genieten van die week op Barbados!

Ben jij snel gestrest? Of heb jij nog andere tips tegen stress?