Meer kleur in je leven

Chakrakleuranalyse is een manier om, door middel van schema's die je naar eigen keuze hebt ingekleurd, een kijkje te nemen in je eigen persoonlijkheid of gemoedstoestand. Op basis van de ingekleurde schema's is het mogelijk te bepalen hoe jij op dat moment in het leven staat en hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Deze kleuranalyse geeft op een eenvoudige manier inzichtstherapie.

Hoe jij je voelt is afhankelijk van de kleur en positie van de schema's. Elke kleur en positie heeft zijn eigen betekenis, geeft zijn eigen blokkades weer en voorziet van diverse adviezen. Zo staat rood voor boosheid/schuldgevoel; roze voor kwetsbaarheid/vernieuwing/verliefdheid; geel voor ratio; groen verwijst naar problematiek in rationele sfeer (gezin en familie); blauw geeft verdriet/angst weer; paars staat voor spiritualiteit/intuïtie; oranje voor faalangst/minderwaardigheidsgevoel. Zwart, tot slot, staat zwart voor trauma, verdriet en depressie.

In eerste instantie had ik mijn bedenkingen. Dus onderwierp ik mij aan de kleurenanalyse. Met mijn ogen dicht pakte ik op gevoel een kleur en werkte op deze wijze de zeven chakra's af. Het is niet zo dat je een kleur maar één keer mag gebruiken. Wat van toepassing is, komt juist naar boven. Na een week de kleurenanalyse getest te hebben, moet ik concluderen dat er uiteindelijk een kern van waarheid inzit. De kleurtherapie voorziet in een snelle zelfanalyse. Het maakt het gevoel dat je hebt duidelijk en kan heel confronterend zijn. Vooral voor mensen die moeite hebben hun emoties onder woorden te brengen of hun gedachten op een rij te zetten, kan dit boek een handige aanvulling zijn. Toch blijven dit soort therapieën een kwestie van geloof. Geloof je in spiritualiteit en alternatieve therapie of niet? Voor de een is het te zweverig en voor de ander is het een oplossing. Maar uitproberen kan geen kwaad. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.


Kleur je leven
Margaretha Gieles

Uitgeverij: Andromeda
ISBN: 9789055992355