Tussen autisme en hooggevoeligheid

Volgens Hans Lemmens is er een sterk verband tussen autisme en hooggevoeligheid: deze verschijnselen zijn onderdeel van dezelfde glijdende schaal. Autisten zitten alleen iets verder op die lijn dan hooggevoelige mensen. De grootste overeenkomst tussen autisten en hooggevoelige mensen is dat bij beiden de ziel niet heel sterk geïncarneerd is in het lichaam. Dat klinkt zweverig, maar de auteur weet het heel concreet te houden. Autisten en hooggevoeligen bevinden zich vaker in een soort dromerig bewustzijn. Ze beleven dingen vooral vanuit het verstand, met hun hoofd, en zijn op een lichtere manier met hun lichaam verbonden dan de meeste mensen. Een vlieger symboliseert deze lichtere incarnatie.

Het elastiek tussen lichaam en ziel toont een originele verteltechniek. Het boek laveert met gemak tussen wetenschappelijke beschouwingen en persoonlijke ervaringen. De structuur is meer gebaseerd op associatieve gedachten dan op gangbare opbouwschema's. Toch raak je nooit de draad kwijt, omdat de auteur bij ieder kopje nauwkeurig aangeeft waar hij op in zal gaan en waarom. Zo gaat hij van een wetenschappelijk onderdeel over de inbedding van autisme in onze huidige cultuur via Einstein naar de beeldhouwwerken van Michelangelo. Daarna bespreekt hij de ervaringen van het werken met autistische kinderen en ook zijn eigen levenservaringen, om vervolgens via Bob Dylan bij het 'energielichaam' terecht te komen. En al die tijd blijft dit handzame boekje kraakhelder tot je spreken.

In tegenstelling tot de gangbare benadering worden autisme en hooggevoeligheid in dit boek niet alleen als een last gezien. Naast de moeilijke kanten van deze verschijnselen en tips hoe daarmee het beste kan worden omgegaan, belicht de auteur ook de mogelijkheden van mensen die anders in het leven staan. Hun creativiteit en originele zienswijze kunnen veel toevoegen aan onze maatschappij, zolang we hen maar de ruimte geven om de dingen op hun manier te doen en zich terug te trekken wanneer ze overprikkeld raken. Het boek heeft als ondertitel meegekregen: Verkenningen in het grijze gebied tussen hooggevoeligheid en autisme. Dat grijze gebied is precies waarin velen van ons zich lijken te bevinden.

En de auteur verkent inderdaad. Hij verbindt wetenschap, cultuurgeschiedenis en concrete ervaringen met elkaar, maar is nergens dwingend of betweterig. Deze onderzoeksvorm nodigt uit om verder op te bouwen. Hans Lemmens is een wijs man, die erin geslaagd is op een onconventionele manier zijn kennis en ervaringen over te brengen. Aan zijn observaties over het gebruik van ruimte bij communicatie, bijvoorbeeld, zal ik nog regelmatig terugdenken wanneer ik met iemand in discussie ben. Als je zelf hooggevoelig bent of met hooggevoelige en/of autistische mensen in je directe omgeving te maken hebt, is dit boek een absolute aanrader.


Het elastiek tussen lichaam en ziel
Hans Lemmens
206 bladzijden
Uitgeverij Andromeda
ISBN 9789055992379