Eetstoornissen & Overgewicht

Wat is een eetstoornis?

De term eetstoornis verwijst naar een stoornis in het denken, voelen en handelen rond eten. Als je een eetstoornis hebt, ga je anders met eten en voedsel om dan gebruikelijk is. Een eetstoornis is dus niet alléén Anorexia Nervosa (uithongeren), maar ook Boulimia Nervosa (eetbuien hebben en daarna braken afwisselen met periodes waar je bijna niets eet) is een eetstoornis.

Mijn kennis ging niet verder dan deze twee ziektes, maar Hans Bloks onderscheidt nog meer eetstoornissen. Want ook een Eetbuistoornis - ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd- en Obesitas vallen onder de noemer eetstoornis. Een Eetbuistoornis valt te vergelijken met Boulimia, maar wordt niet afwisseld met braken en extreem lijnen. Vaak gaat BED dus gepaard met overgewicht. Obesitas wil zeggen dat je te veel vet hebt. En er worden nog steeds nieuwe eetstoornissen ontdekt.

Behandeling eetstoornis

Een eetstoornis is een ernstige, ingrijpende aandoening met grote lichamelijke en psychische gevolgen. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar omgeving. De eerste stap is herkenning van een eetstoornis. Dit is moeilijker dan je denkt, ook al denk je dat je goed weet wat je kind, partner of broer/ zus eet. Want weet jij wat ze doet met de lunch? Of hoeveel hij sport?

Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand aan een eetstoornis leidt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Geef ook je vermoedens aan, maar ga er niet vanuit dat iemand bekent dat ze moeite heeft met eten. Vaak proberen ze dit namelijk te verbergen. De huisarts zal, in samenwerking met de patiënt, de verdere stappen bepalen. In sommige gevallen zal een psycholoog volstaan, maar soms is ook opname in een kliniek nodig.

Het boek Eetstoornissen & Overgewicht

Auteur Hans Bloks is werkzaam bij het Centrum Eetstoornissen Ursula in Leidschendam en voorzitter van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen. Hij weet duidelijk waar hij het over heeft, maar toch trapt hij niet in de beroepsdeformatie-val. In zijn voorwoord geeft hij daarvoor de credits aan zijn vrouw die het boek keer op keer las en van commentaar voorzag. Zelf denk ik dat zijn jarenlange werkervaring met patiënten hem ook heeft geholpen om dit boek op een begrijpelijke manier te schrijven. We zijn tenslotte niet allemaal medici, maar kunnen wél in aanraking komen met mensen met een eetstoornis.

Het boek is een handig naslagwerk en zeer prettig om te lezen wanneer je in aanraking komt met een patiënt met een eetstoornis. Dit vanwege de vele achtergrondinformatie die je krijgt over de verschillende ziektebeelden. Door de heldere uitleg krijg je ook meer begrip waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Tevens zijn er verhalen in het boek opgenomen uit de praktijk van Hans. Deze verhalen maken de - soms wat klinische - informatie menselijk en begrijpelijk.

Wanneer je zelf een eetziekte hebt, dan kan het boek heel confronterend zijn. Wat mij persoonlijk opviel is dat er zo veel eetstoornissen zijn dat er wellicht meer mensen een eetstoornis hebben dan ze zelf weten. Op de site van het Centrum Eetstoornissen staat een zelftest, dat mooi aansluit op het boek.


Eetstoornissen en overgewicht
Hans Bloks
253 bladzijden
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057122132