To Stop or not To Stop?

In 24 jaar tijd is het roken helaas een groot deel van mijn leven geworden. Zo gewoon als ik het vind om koffie te drinken, mijn tanden te poetsen en mijn haar te kammen; een sigaret opsteken hoort daar ook bij. 's Ochtends bij de koffie, als ik achter mijn pc zit te typen, na het eten, gezellig met vriendinnen, lekker even tussendoor, in de regen bij de bushalte, voor de stoelgang én na de sex. Het is inmiddels een gewoonte geworden, die zich héél erg moeilijk laat afleren.

Diverse pogingen

Elke roker probeert wel een keer om te stoppen. Vooral met Oud & Nieuw, want da's natuurlijk een populaire datum. "Ik stop als ik jarig ben geweest!" Die kennen we natuurlijk ook allemaal wel. Nóg een smoesje, vast welbekend bij rokers: "Als een pakje meer dan 5 gulden gaat kosten, dan stop ik écht!" Een pakje kost nu gemiddeld 4 euro, omgerekend is dat 8,80 gulden. En er wordt nog steeds flink doorgerookt! Ik heb zelf, in een poging om te stoppen, eens boven de vuilnisbak al biddend mijn peuken kapot gescheurd, omdat een tante van mij op die manier was gestopt. As if... Nog geen drie weken later rookte ik weer als een ketter. De valkuilen zijn legio, de roker is zwak...

Make it Easy in de Metro

Ik las het artikel over Make it Easy in het krantje Metro, en het klonk eigenlijk té mooi om waar te zijn. Binnen twee minuten stoppen met roken, zonder bij- of afkickverschijnselen én zonder gewichtstoename met Auriculo (oorschelp) therapie? Nou, dat wil toch elke roker, die een ex-roker wil zijn? Een behandeling kost 150 euro, mét levenslange garantie, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. En het is een halve maand niet roken, dat heb je er zo weer uit! En zo kwam het dat ik een paar dagen later op weg was naar Noordwijkerhout, waar ik zou worden behandeld.

De behandeling

Op woensdag 18 juni 2008 drukte ik om 13.00 uur mijn allerlaatste sigaret uit. Dit omdat je tot twee uur vóór de behandeling niet meer mag roken, want anders zijn de energiebanen in je oorschelp - die verantwoordelijk zijn voor de verslavingsdrang - niet te vinden. Het niet-roken heeft altijd meteen een negatief effect op mij als persoon. En aangezien ik nogal een heetgebakerd typje ben, was mijn rit naar Noordwijkerhout daarom één lijdensweg vol ergernissen mijnerzijds, waarbij ik het uiten van schuttingtaal niet achterwege liet. Het is maar goed dat mijn mede-weggebruikers mij niet konden horen.

Er waren circa 25 mede-kandidaten aanwezig en iedereen was angstvallig stil. Zelfs de koffie, die therapeut Ralph Groenheyde hartelijk aanbood, werd veelal afgeslagen. Iedereen moest eerst een vragenlijst invullen en Ralph legde overal boeken met reacties van ex-rokers neer, die me heel erg hoopvol stemden. Hij legde tevens uit, dat tijdens deze eerste behandeling, zowel de geestelijke als de lichamelijke verslaving wordt aangepakt. Ik ga hier niet verder op in, maar als zijnde een ex-roker weet Ralph wel waar hij over praat en hij weet het ook zeer overtuigend te brengen.

Drie hele kleine metalen puntjes

Ik werd als een van de eersten behandeld en moest voor Ralph plaatsnemen op een stoel. Aangezien ik rechtshandig ben, kreeg ik een spanningsmeter in mijn rechterhand en zocht Ralph bij mijn rechteroor naar de relevante plekken. Hij drukte daar zachtjes deukjes in mijn huid, waarin hij niet veel later drie hele kleine metalen puntjes plaatste. Dit deed totaal geen pijn, en ik moet zeggen dat ik een zeer lage pijngrens heb. Ralph vertelde dat deze puntjes ervoor zorgen dat de nicotine sneller het lichaam verlaat. Want normaal gesproken duurt het ongeveer drie tot vier weken voordat alle nicotine uit het lichaam is verdwenen. Door deze puntjes gebeurt dat in slechts drie á vier dagen, zónder ontwenningsverschijnselen en ze onderdrukken ook het verlangen naar een sigaret. Met een magneetje dat iedereen ook mee naar huis kreeg, moest je de puntjes een paar keer per dag activeren. And that's it! Een kind kan de was doen!


Meteen resultaat!

's Avonds onderging ik meteen de ultieme test, want ik moest werken in het restaurant, waar het personeel stevig rookt. Maar ik taalde er totaal niet naar. Als ik op een rustig moment uit gewenning aan een sigaret dacht, besefte ik dat het dan weer de allereerste in acht uur zou zijn voor mij, en die eerste is gewoonweg smerig. Ik haalde het magneetje over de puntjes, haalde drie keer diep adem en liet het verlangen varen. En zo verliep die avond verder vlekkeloos. En zo ook de twee, drie dagen daarna.

Met de neus op de feiten gedrukt

Vrijwel meteen na die eerste dag verbetert mijn reuk- en smaakvermogen zich en aan mijn lichaam merk ik dat ik hevig aan het ontgiften ben. Ik denk ook amper nog aan sigaretten en ben gewoon lekker bezig met mijn leventje. Mijn man rookt nog wel en we hebben afgesproken dat hij voortaan zijn eigen sigaretten koopt. Zijn kleding en adem stinken naar rook, iets wat ik mij nooit zo besefte als roker zijnde. Ook de huiskamer moet dagelijks goed gelucht worden, want dat is de enige plek waar hij van mij mag roken. Mijn man is enorm trots op mij en wil ook stoppen te zijner tijd, maar tot die tijd is hij degene die me doet inzien waarom ik persé wil stoppen. Ik vond het ook zo grappig om te zien, hoe hij de dag na mijn behandeling op zoek ging naar sigaretten, want hij was in de veronderstelling dat ik nog wel een pakje zou hebben. Niet dus!

De tweede behandeling

De hele week verloopt vlekkeloos. Zelfs een avondje met vrienden voetbal kijken zonder sigaretten gaat me goed af. De puntjes moeten uiteindelijk wel uit mijn oren verwijderd worden, en daarvoor heb ik een afspraak gemaakt met Yvonne Bakker, de oprichtster van Make It Easy. Zij ontvangt mij hartelijk en we bespreken nogmaals de voordelen van het niet-roken en wat roken met iemands lichaam en geest doet. Als ik al niet overtuigd was van het niet-roken, dan ben ik het na dit gesprekje zeker, want ook Yvonne weet het allemaal heel erg goed te brengen. Dan verwijdert ze plotseling in één snelle beweging de tape, die over de puntjes heen zit, tegelijkertijd met de puntjes. Ik schrik even, want het doet ietwat pijn. Ik krijg alsnog één puntje aan de rand van mijn oor ingebracht, die de bijverschijnselen tegen gaat. Dit laatste puntje zal er vanzelf binnen 2 weken uitvallen. En dan schudt Yvonne me de hand en ze feliciteert me met de woorden: "En vanaf nu ben je een ex-roker!" We nemen afscheid en ik loop helemaal trots op mezelf de deur uit. Want ja, ik ben een ex-roker en ik laat mijn leven niet meer leiden door de sigaret, maar voortaan heb ik zelf de touwtjes in handen!


Adviesprijs Auriculo Stoppen met roken-behandeling ¤ 150,-
Bel voor een afspraak: Ma t/m vrij van 09:00 tot 19:00 uur: 0174-213202
Meer informatie lees je op: MakeItEasy.nl