Vergeef ons onze schuld...

Net voor de Ierse Jack, een oud-politieman, het ziekenhuis verlaat, wordt een priester vermoord. Hij is op gruwelijke wijze onthoofd in de biechtstoel. Priesters en het katholicisme staan als vanouds op een voetstuk in Ierland. Toenemende berichten over misbruik door de kerkvaders zetten de relatie tussen kerk en gelovigen echter op scherp. Jack krijgt vanuit onverwachte hoek de vraag de moord te onderzoeken. Ondertussen vecht hij tegen zijn eigen demonen en zijn alcoholverslaving.

Auteur Ken Bruen beschrijft de sombere sfeer van de Ierse samenleving in een tijd van sociale en economische beroering op beklemmende wijze. Zijn leven kenmerkte zich door tegenslagen en zijn boeken zijn melancholiek en zwartgallig. Het is de hoofdpersoon niet gegund gelukkig te zijn.

Priester is een spannend, maar niet altijd even boeiend boek. De eerste paar hoofdstukken zetten je namelijk op het verkeerde been. Er wordt een priester vermoord en ex-politieagent Jack Taylor zal dat wel eens gaan oplossen. Zo zit het niet. Priester gaat voornamelijk over Jacks gevecht tegen zijn voormalige verslaving, zijn gedeukte imago, de harteloze, beschadigde mensen om hem heen en het lot dat er voor zorgt dat iedereen om wie hij geeft sterft.

De vraag wie er voor zorgde dat de vermoorde priester, die een smerige pedofiel bleek, aan zijn einde kwam, is ondergeschikt. Die vraag wordt wel beantwoord, maar ondertussen spelen er nog twee andere kwesties. Dat bevordert de flow in het boek niet. De oplossing komt te snel, doordat de lezer op het verkeerde been wordt gezet. Het is geen thriller over wie de priester ombracht, het is een verhaal over een getraumatiseerd man die 'toevallig' een moord oplost.

Afbeelding verwijderd door redactie

Priester
Ken Bruen
271 bladzijden
Uitgeverij Verbum
ISBN 9789074274463