Lichte onzin!

Alleen de term light staat al voor veel onduidelijkheden. Zo kan light betekenen dat een product minstens 33% minder calorieën bevat. Maar ook 33% minder suiker of vet kan een betekenis van dit woord zijn. Light suggereert dat een product geschikt is om te gebruiken in een caloriearm dieet. Zo licht is light chips helemaal niet aangezien er zoveel energie in deze onweerstaanbare snack zit dat 33% minder ook geen zoden aan de dijk zet. Zowel chips als light chips (resp. 550 en 500 kcal) blijven caloriebommen. Het zou Nederland niet zijn als we geen uitzonderingen op deze regel hadden. Veel (lees: dus niet alle) frisdranken met de term light bevatten slechts 1 of 2 calorieën per glas.

Om het bij afslanken te houden onderzocht ik op de afslanksite www.valtaf.nl of de deelnemers zich ook lieten leiden door light producten. Maar liefst 60% van de deelnemers vindt light producten misleidend of denkt dat ze niet helpen bij het afvallen. Ondanks dat gebruikt 20% van de deelnemers deze light producten regelmatig. En wie is de lachende derde? De fabrikant!

Conclusie? Niemand is ooit dik geworden van één schaaltje (volvette) chip of één glas suikerrijke frisdrank. Wie wil afslanken kan werkelijk alles eten en drinken. Het gaat er alleen om 'hoe vaak' en 'hoeveel' je eet. Maar hou het bij 1 schaaltje ijs en geniet van echte volle smaak of kies voor een waterijsje.


Kijk voor meer tips op www.valtaf.nl