De beste stuurlui doen het zo

De eerste stap in het stappenplan van de Kloet is Ken jezelf. Een flinke binnenkomer en een opgave die een heel leven voortduurt. Tegen de overtuiging van velen in, is de kracht van de situatie vaak sterker dan die van een persoon. De reden waarom mensen regelmatig beteuterd op hun neus kijken wanneer ze iets hebben gedaan waarvan ze dachten dat ze dat nóóit zouden doen.

De volgende stap is Communicatie is alles. Een schrander en helder inzicht. Wil je in vrede en harmonie met je medemens samenleven en een eigen mening hebben (hier begint de schoen te wringen) dan is het in ieder geval maar beter dat je omgeving weet wat je wilt en jij weet wat je omgeving wilt. Mocht je de wensen van je omgeving aan je laars lappen, dan is het ongenoegen in ieder geval geen verassing. Hiermee is meteen stap drie Ken elkaar en stap vier Het conflict uit het stappenplan van de Kloet behandeld.

De vijfde stap is Zelfmisleiding. Datgene waar niemand last van heeft. Maar de buren, je partner en je hele omgeving wel. Niet voor niets zijn blinde vlekken blind. Een interessante stap in het stappenplan, maar de expert zelfmisleiding zal toch echt iemand in zijn omgeving nodig hebben om het grote bord voor zijn hoofd aan diggelen te slaan.

De op een na laatste stap is Stress en dan vooral stress op het werk. Westerse volksziekte nummer één. De Kloet ziet het optimistisch in: "Stress is een soort kompas dat de richting naar een betere situatie aangeeft." Niet onwaar, maar het grote probleem bij stress is juist het gebrek aan controle. Wanneer iemand vrank en vrij naar de volgende, betere situatie huppelt is er geen sprake meer van stress.

De laatste stap is Het territorium. Hiermee doelt de Kloet op een persoonlijk leefgebied, thuis of op het werk, waar jij het gedrag bepaald en de gewenste personen. Een lastige opgave wanneer je bedenkt dat de mens nooit volledig in zijn eigen territorium leeft en de verschillende territoria overlappen.

De verschillende stappen die in De beste stuurlui doen het zo hadden soms wat beter doordacht en genuanceerder kunnen zijn. Ongenuanceerd zijn ook de illustratieve persoonlijke verhalen die in het boek worden beschreven. Wanneer een manager de beschreven stappen van de Kloet exact opvolgt, dus letterlijk zoals in het boek beschreven, floreert haar team. De opmerking 'Ze leefde nog lang en gelukkig' wordt nog net niet toegevoegd, maar zou wel recht doen aan de realiteit van het verhaal. Toch moet gezegd worden dat de Kloet over enige mensenkennis bezit en een aantal heldere inzichten in het boek staan. Het lezen van het boek kan het bewustzijn over jezelf vergroten. Je word er in ieder geval niet dommer van.


De beste stuurlui doen het zo
Derk de Kloet