Achtergrond: Jezelf zijn. Hoe doe je dat?

Ik ben er 100% van overtuigd dat ieder gezond mens emoties en gevoel heeft. Ik ben er ook van overtuigd dat sommige dingen die je doet of moet doen een goed gevoel geven. Daarnaast maak je ook zeker dingen mee die een rot gevoel geven in je lichaam. Als dit zo is, kun je al direct doorgaan met voorwaarde twee... handel naar je gevoel. Doe iets wel als je een prettig gevoel in je lichaam krijgt en doe iets niet als het niet goed voelt.

Nu is er ook nog zoiets als ratio. Ratio is handig en heeft vaak gelijk op korte termijn. Op lange termijn echter heeft meestal je initiële gevoel gelijk. Ratio leidt tot conclusies en emoties tot actie.

Doe wat je leuk vindt om te doen.

Maak een lijst met minimaal 200 dingen die je leuk vindt om te doen. En stop niet met typen of schrijven voordat je er 200 hebt! Maak vervolgens een top 15 van die dingen die je graag dagelijks zou willen doen. Hang dit lijstje van 15 op in je huis zodanig dat je er dagelijks bewust of onbewust naar kunt kijken. Maak ook de afspraak met jezelf dat je vanaf nu elke dag bewust een keuze maakt die je leidt in de richting van een leven waar je deze top 15 wekelijks doet. Hoe denk je dat een mens zich voelt die elke dag dingen doet die hij of zij niet leuk vindt?

Verzamel de juiste mensen om je heen.

Een goed recept om jezelf niet lekker te voelen is om de verkeerde mensen om je heen te hebben. Wat zijn ‘verkeerde’ mensen? Meestal zijn dit mensen die afkeuren wat jij hebt gedaan, doet of droomt te willen doen. Deze mensen vreten energie en houden je tegen. Mijn advies is eenvoudig... als je meer jezelf wilt zijn, verzamel dan mensen om je heen die jou laten zijn wie je bent, met al je plussen en minnen. Kijk uit voor dream-stealers; mensen die je goed kunnen uitleggen dat wat jij wilt of waar je van droomt niet mogelijk is. En soms zijn deze mensen dichter bij je dan je lief is.

"Als je meer jezelf wilt zijn, verzamel dan mensen om je heen die jou laten zijn wie je bent, met al je plussen en minnen."

Doe wat jij wilt en niet meer wat anderen willen dat je doet.
Denk op een rustig moment van de dag eens na over de verwachtingspatronen van anderen. Verwachtingen die zij wellicht hebben over jou. Kun jij je hieraan onttrekken? Kun je ervoor zorgen dat deze verwachtingen je niet beïnvloeden? Zeker... het heeft te maken met een keuze... vind je het jezelf waard om een leuk en interessant leven te leiden? Zo ja, maak dan nu de keuze dat je handelt volgens wat voor jou goed is.

Hoe word je gelukkiger?

Er zijn drie belangrijke factoren om jezelf gelukkig te voelen. De eerste is je dag- en weekinvulling; doe je de dingen die je leuk vindt? De tweede bepalende factor is je passie kennen en deze ook beoefenen. Wanneer jij je passie leeft, vergeet je de tijd volledig. De derde en niet de meest onbelangrijke factor die je nodig hebt om geluk te ervaren, is het gevoel dat je je inzet voor een doel dat groter is dan jezelf. Voor de een is dat je kinderen een betere opvoeding geven dan jezelf hebt gehad of iemands zelfvertrouwen versterken door een compliment te geven en voor een ander is dat de wereld veranderen.

Misschien trigger ik je met dit artikel om nog eens goed na te denken over wat jij allemaal dagelijks doet...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van New Life Magazine www.anatol.nl