Op eigen kracht

Laatst kreeg ik een massage, want ik vond dat ik dat wel verdiend had. Voordat mijn masseuse begon, vroeg ze of het goed was dat ze een klein gebed deed om zich voor te bereiden. Ze zei: 'Help ons om sterk te zijn zonder angst voor onze eigen kracht'. Het trof me, omdat ik voelde hoeveel waarheid in die zin zat: voor mezelf, maar ook voor anderen om me heen. Ik moest ook meteen denken aan de beroemde woorden van Nelson Mandela: 'De grootste angst is voor onze eigen kracht'. Ik weet zeker dat dit voor mij geldt, want ik heb in mijn hoofd altijd grote daden, maar in de realiteit schrik ik er voor terug om ze te realiseren. Een onzekerheid die toch ergens vandaan moet komen, want ergens diep in mijn hart weet ik dat ik het best zou kunnen.

Onzekerheid door bewijsdrang

Ik ben niet de enige, want ik zie deze onzekerheid ook bij anderen om me heen, vooral bij vrouwen. Als loopbaancoach zat ik regelmatig tegenover mensen, die moeite hebben vanuit eigen kracht verder hun levenspad te lopen. Ze weten niet meer wie ze zijn, waar ze echt van genieten en waar ze goed in zijn. Ze hebben geprobeerd in (werk) omgevingen zichzelf te bewijzen en aan te passen naar de normen van de betreffende omgeving. Als het dan niet lukt, verwijten ze dat meestal aan zichzelf en raken gedesillusioneerd. Wat ze zich niet realiseren, is dat ze in hun poging om zichzelf aan te passen aan de omgeving, ze hun eigen kracht weggeven. Vaak om de goedkeuring van anderen om ons heen te verkrijgen, zijn we bereid een stukje van onszelf weg te doen. Dat kan een tijdje goed gaan, maar uiteindelijk verlies je deze strijd. Je raakt het contact kwijt met je eigen kern, je ziel, en wordt een soort speelbal van de omgeving en van het leven. De grootste klacht in de loopbaanpraktijk was dan ook, dat mensen het gevoel hebben niet meer aan het stuur van hun eigen leven te staan.

Ideaal beeld is onnatuurlijk

Niet alleen in werkomgevingen, lopen we tegen normen en waarden aan waar we niet aan kunnen voldoen. Al vanaf onze geboorte worden we afgeremd in onze kracht. 'Dit mag niet, dat mag niet, pas op hiervoor, let op voor'. Onze maatschappij is vooral gericht op het vinden van fouten, zaken en mensen die afwijken en op alles wat niet goed is of gaat. Er is weinig ruimte om je eigen natuur te ontwikkelen. We worden gevormd naar een ideaal beeld, die voor velen onnatuurlijk en onhaalbaar is. Vaak zijn mensen hun leven lang bezig aan deze idealen te voldoen om dan vervolgens de aarde te verlaten met een gevoel gefaald te hebben. Het ergste is eigenlijk de afwijzing die je voelt, omdat je niet voldoet aan bepaalde verwachtingen. Dat is niet zoals het zou kunnen zijn, want van nature zijn we goed zoals we zijn en dat zou voor iedereen de focus moeten zijn. Door je te richten op het goede in de ander en jezelf, creëer je een hele andere energie: een energie van onvoorwaardelijke acceptatie. Dan pas kun je de vrijheid voelen om in je eigen kracht te gaan staan. Wat een wereld krijgen we dan!

Naar binnen gaan geeft kracht

Toch is het mogelijk om meer in je eigen kracht te gaan staan ondanks de beperkingen en uitdagingen van de huidige maatschappij. Daartoe is nodig meer naar binnen te gaan en minder beïnvloedt te worden door externe factoren of mensen. Meditatie, yoga en meer technieken kunnen daarvoor gebruikt worden. NLP en Mindfullness zijn modernere technieken om toe te passen. Je geeft dan aandacht aan hoe je denkt en doet, om met dat inzicht negatieve denk- en gedragspatronen om te zetten naar positieve. Waar ik zelf veel aan heb, is om elke dag te denken waar ik dankbaar voor ben. Als je dat eens opschrijft, dan zul je zien dat het meer is dan dat je denkt en het geeft een goed gevoel. Dat gevoel geeft meer zelfvertrouwen en motiveert om meer vanuit eigen kracht te doen.

Steun van het universum

Verder is het belangrijk dat je een balans opmaakt van zaken en mensen in je directe omgeving, die energie uit je trekken. Een omgeving die ondersteunend en aanmoedigend is, helpt om je in je kracht te houden. Soms is het nodig om drastisch te breken met oude gewoontes, relaties die niet werken en ook wel de omgeving waar je woont. Visualiseer voor jezelf hoe jouw ideale omgeving eruit ziet en ga er voor. Wees niet bang om alleen te staan, want je bent nooit alleen. Het universum steunt je onvoorwaardelijk. Eigen kracht vraagt eigen verantwoordelijkheid, niemand anders kan dit voor je doen. De beloning is het waard, geloof me, vele anderen zijn je voor gegaan.