Reportage: De godin in conferentie.

Voor een buitenstaander zal het vast wel heel apart klinken: een godinnenconferentie? Wat moet iemand zich daarbij voorstellen? Het is ook wel moeilijk uit te leggen, maar ik ga dan toch maar een poging wagen. Het is een evenement waarbij vrouwelijke spiritualiteit centraal staat en waar het vrouw-zijn gevierd kan worden. De Godin staat symbool voor die vrouwelijke spiritualiteit en zij was er al, lang voordat het christendom zijn intrede deed. In de eeuwen voor Christus werd de aarde als vrouwelijk gezien: vanuit haar schoot ontsprong het leven. De bomen, de bloemen, de stenen, de dieren en ook de mensen zijn creaties van Moeder Aarde. De volken die toen leefden maakten beeldjes in de vorm van vruchtbare vrouwen, godinnenbeeldjes, om daarmee eer te betonen aan de aarde. Met het invoeren van het Christendom, verdween de godin en daarmee ook het vrouwelijke deel van ons leven. Vrouwen werden in een bepaalde rol gezet en kregen geen ruimte om echt vrouw te zijn. Nu is er dan wel weer ruimte en zijn vrouwen op zoek naar de verloren godin in zichzelf.

De cyclus van de vrouw

Op de Godinnenconferentie vinden workshops, lezingen, muzikale optredens en ceremonies plaats, die veelal te maken hebben met het thema van dit jaar: De oude wijze vrouw, ook wel WoMa genoemd. WoMa is de Wijze Moeder Godin, de Godin van de dood en de wedergeboorte, koningin van de onderwereld. Zij symboliseert de laatste levensfase van de vrouw, haar voorbereiding op haar dood en terugkeer naar de aarde. Ze heeft veel ervaren in het leven en brengt haar wijsheid over aan anderen. De levenscyclus van de vrouw bestaat uit vier belangrijke fases:

  1. de fase van de maagd,
  2. de fase van de minnares,
  3. de fase van de moeder
  4. de fase van de oude wijze vrouw.

De maagd staat symbool voor de eerste levensjaren waarin het meisje nog onbevangen en onschuldig in het leven staat. Het is haar inwijding in het leven op aarde. De fase van de minnares is vindt plaats nadat het meisje gaat menstrueren en ingewijd wordt in het vrouw zijn. Ze staat open voor de liefde, romantiek en seksualiteit. Ze speelt, daagt uit en geniet van het leven. De moeder is de fase waarin de vrouw haar verantwoordelijkheden serieus begint te nemen, zij krijgt misschien kinderen en is in haar zorgrol. Het is vaak de meest vruchtbare tijd van de vrouw, waarin haar talenten en ontwikkeling op een hoogtepunt komen en zij dat ook neerzet.

Het programma
Het programma van dit jaar was zeer divers en bestond onder andere uit:

  • Een lezing van de Engelse priesteres van Avalon, Kathy Jones, over de Mythe van Cerridwen. Cerridwen is een godin uit de legendes van Wales, die leeft en heerst in de onderwereld en zorgt voor de transformatie van dood naar wedergeboorte.
  • Elementinitiaties: speciale ceremonies in het teken van de elementen water, vuur, lucht en aarde.
  • Godinnenliedjes door een Australische zangeres, Anique Radiant Heart, in haar land zeer bekend door het vertolken van Jazz nummers.
  • Een lezing van de acteur en verteller Ruud Borman, over de plaatselijke legende van De Witte Wieven.
  • Workshops over heling van vorige levens en trancereizen.
Vuur en passie

Het hoogtepunt van de conferentie is het Godinnenbal, waarin iedereen verkleed kan komen als een favoriete Godin. Gehuld in mooie gewaden en verborgen achter maskers, maken ze elegant hun entree en je krijgt een gevoel van een middeleeuws bal. Dat duurt echter niet lang, want zodra de percussieband Idon begint te trommelen, worden de maskers snel afgedaan, de rokken opgetrokken en beginnen de godinnen wild te dansen. Het ritme van de trommels is ook zeer aanstekelijk en zelf kan ik niet stil blijven staan. Dan komen er ook nog een aantal vrouwen om ons te trakteren op speciale Afrikaanse dans en onze mond valt open van al die energie en hun bijna moeiteloos lijkende sprongen.

Later hoor ik dat ze deze manier van dansen geleerd hebben in Afrika en dat de band er regelmatig heen gaat om weer de nieuwste ritmes te leren. Het leuke is dat het echte Hollanders zijn, ook de dames, maar swingen en spelen als Afrikanen. Wie zegt dat wij een stijf volk zijn? Volgens mij is dat ooit zo gegroeid door onze ingehouden en verstandelijke manier van leven. Diep in onze kern zitten we vol vuur en passie en dat is nu precies waar de godinnenconferentie om gaat: gooi het er maar uit!

Tussen de programmaonderdelen door was er tijd voor ontspannen, kletsen en genieten van heerlijke biologische maaltijden. De sfeer onderling was open, liefdevol en gewoon gezellig. Een ideaal evenement om even lekker bij te tanken en de waan van de dag achter je te laten. Als je dan weer weg moet gaan, wil je niet terug en stel je de vraag: waarom kan het altijd niet zo zijn? Ik zie al weer uit naar volgend jaar.

Voor meer informatie: Avalon Mystic