Slecht humeur? Zo kom je er vanaf!

Psyche & spiritualiteit door Anniek
Zodra je 's ochtends je ogen opent, weet je al dat deze dag stom gaat worden. Het regent, je favoriete jeans zitten in de was en je vriend heeft het brood opgegeten. Niet getreurd: zo kom je van die donkere wolk boven je hoofd af!
 
Af en toe heb je gewoon van die dagen dat alles kut is. Je stampt de hele dag kwaad rond en niemand durft je te benaderen, want je bijt van je af als een pitbull. Maar stiekem heb jij er ook een hekel aan. Waarom voel je je toch zo rot? En nog belangrijker: hoe kom je van dat slechte humeur af? Wij hebben dé oplossingen!


 
1. Kijk dierenfilmpjes op YouTube
Want niemand kan chagrijnig blijven bij een video van katten die zichzelf in te kleine doosjes proberen te proppen. Of wat dacht je van deze pratende kat? Hartstikke nep natuurlijk, maar daardoor niet minder leuk. Filmpjes met andere dieren doen het overigens ook heel goed; probeer maar eens je lach in te houden bij het filmpje van de lachende ezel. Knappe kop die dan nog in een slecht humeur kan blijven.
 
2. Luister naar muziek
Zet je favoriete nummer op en dans alle slechte vibes uit je lichaam. We menen het: spring, ren, rol en blèr zo hard mogelijk mee met de muziek. Door jezelf compleet over te geven aan de muziek (dat klinkt best een beetje zweverig) laat je alleen maar positieve gevoelens toe. En dat heb je wel nodig als je in een slechte bui bent.
 
3. Sla het van je af
Nee, we bedoelen niet dat je een random persoon van de straat moet plukken om hem op z'n gezicht te timmeren. Maar dingen als kickboksen of een kussen in elkaar slaan kunnen je echt helpen bij het kwijtraken van je bad mood. Je zult merken dat het eruit slaan van je frustraties enorm kan opluchten. En je krijgt meteen een goede workout. Dat is een win-winsituatie in ons boekje.
 
4. Ga sporten
Over goede workouts gesproken: sport je slechte humeur eraf in de sportschool! Als je sport komt er namelijk endorfine vrij, een stofje dat je een gelukkig gevoel geeft. Als je even een uurtje op de loopband rent, zul je merken dat je je een stuk positiever voelt. En misschien spot je nog wel een lekkere hunk die je op een andere manier een goed gevoel kan geven...


 
5. Praat erover
Verzamel je vriendinnen en houd een uitgebreide klaagsessie. Niets lucht zo op als even flink stoom afblazen bij andere mensen. Spreek af dat je drie minuten lang non-stop mag klagen en dat je er daarna over ophoudt. Als je slechte humeur te maken heeft met een bepaalde situatie, kun je meteen van de gelegenheid gebruik maken om advies te vragen aan anderen. Misschien kunnen zij je wel helpen met iets; dan is je slechte humeur ook in no time foetsie.
 
6. Ga juist even wentelen in zelfmedelijden
Soms moet je er gewoon niet tegen willen vechten. Dan moet je accepteren dat je de hele dag een rothumeur zal hebben en kun je je daar op instellen. Installeer je op zo'n dag met een dekentje, een pot thee en een boek of film op de bank. Neem jezelf voor dat je er alleen vanaf komt als je naar de wc moet of als je door je voorraad chocolade heen bent. Morgen is er weer een nieuwe dag, dan zul je je vast beter voelen. Als je niet thuis kunt blijven omdat je gewoon aan het werk moet, waarschuw dan je collega's van tevoren over je humeur. Het is niet eerlijk als jij iemand vanuit het niets verrot scheldt omdat ze je theezakje lenen zonder het te vragen. En wie weet kunnen je collega's je wel een beetje opvrolijken. Ze zullen vast wel begrijpen dat je een offday hebt; tenslotte heeft iedereen die weleens.
 
7. Doe wat leuks met familie of vrienden
Ga een dagje winkelen, varen of naar een pretpark toe. Door jezelf te omringen met leuke mensen en leuke activiteiten zul je je snel beter voelen. En van nieuwe kleren worden we altijd blij, dus sta jezelf toe om lekker veel geld uit te geven. Dat mag best voor een keertje. En anders kun je altijd nog iemand uit de achtbaan gooien om te zien of je je dan beter voelt.
 
8. Probeer het concept van 'omdenken'
Omdenken is de kunst van het denken in oplossingen in plaats van problemen. Mis je de trein, dan kun je daar flink van balen. Maar als je je bedenkt dat je dan wel tijd hebt om koffie te halen, wordt je dag ineens een stuk beter. Probeer je slechte humeur om te denken, misschien helpt het wel!
 
Wat doe jij als je een slecht humeur hebt?