Boek: Mediteren met Doreen Virtue

Heldere uitleg

Ik heb nog nooit gemediteerd en ook de chakras kan ik niet uit elkaar houden. Ik heb er ooit wel eens van gehoord, maar meer ook niet. Het is dus erg prettig dat Doreen begint met een beknopte, maar heldere, uitleg over welke chakras je hebt, welke kleur ze hebben en welke functie. Een beetje bang word ik er wel van: chakra's raken namelijk vervuild door angstgedachten. En laat ik die nu net hebben... Hoe vervuild ben ik dan wel niet?

Er worden meerdere reinigingsmeditities beschreven, waaronder een ochtendmeditatie en een avondmeditatie. Tevens is er een cd bijgevoegd, ingesproken door Annelies Hoornik, waarop ze je door deze twee visualisaties leidt. Ik besluit om deze meditaties en visualisaties eens in praktijk te gaan brengen.

Meditatie ochtend dag 1

Ik zit in bad en lees Doreen's boek. Ik besluit om er ook maar direct mee te beginnen. Ik bedoel maar: kun je nog meer ontspannen zijn dan wanneer je in bad zit? Maar of het nou komt doordat de radio in de woonkamer aanstaat of dat ik dit helemaal voor het eerst doe: ik kom er nog niet in. Braaf lees ik hardop mijn affirmaties voor en ik hoor mezelf galmen in de badkamer en dat werkt dan weer op mijn lachspieren. Ik werk keurig de oefening af, maar heb het idee dat ik het niet goed heb gedaan. Vanavond maar eens met de cd proberen, wie weet werkt dat beter.

Een week later

Ik merk dat ik mezelf geen tijd gun voor mediteren, ik 'vergeet' heel snel dat ik hier meer tijd voor wilde inbouwen. Het is dan ook opeens een week later en ik zou elke dag mediteren: mislukt. Maar ik probeer het gewoon nog een keer, dit keer in de avond, mét het bijgevoegde cd'tje. De avondmeditatie zou ongeveer tien minuten duren, maar voor mijn gevoel duurt het veel en veel langer. Ik merk dat ik na vijf minuten onrustig wordt. Ik probeer heel hard om mijn gedachten erbij te houden, maar merk op een gegeven moment dat ik denk aan werk en wat er allemaal nog moet gebeuren. Ik bereid me dus helemaal niet voor op een goede nachtrust. Ik geef het op, voor nu. Morgenochtend weer.

Opwekkende meditatie

De volgende ochtend ga ik er weer helemaal voor zitten. Ik merk dat ik moet wennen aan de dame die de cd inspreekt, ze heeft een accent die mij licht irriteert. Ik dacht eerst dat het lag aan het feit dat ik nog nooit had gemediteerd en even moest wennen. Maar het blijft aanhouden. Gelukkig blijk ik, net als bij de vorige pogingen, mezelf vrij snel af te kunnen sluiten voor de klank van haar stem. Ik richt me volledig op haar woorden.

Na het mediteren voel ik me nog niet echt anders dan ervoor. Ik heb waarschijnlijk nog een lange weg te gaan en zal nog vaak moeten oefenen. Toch geloof ik dat het heel goed voor je kan zijn: even een moment voor jezelf. En vooral: je bewust zijn van je lichaam, je ademhaling en de rust in je hoofd. Iets wat we allemaal op zijn tijd wel kunnen gebruiken. Dit boek is een prima hulpmiddel als je nog nooit hebt gemediteerd en je wilt eens een poging wagen.


Chakra's en visualisaties + CD
Virtue, D