Tibetaanse leraar brengt geest tot rust

Tibetaans centrum

De lezing vindt plaats op de avond van 10 september in de ruimte van Temple Boekhandel, dat gelegen is op de oude locatie van het vroegere spirituele centrum Oibibio. Temple is in de spirit van Oibibio doorgegaan en je kunt hier boeken en artikelen vinden op het gebied van bewustwording, persoonlijke groei en spiritualiteit. Daarnaast worden er lezingen, workshops en cursussen gegeven, waarbij er een accent ligt op Tibetaans Boeddhisme. Het meest bijzondere in deze ruimte is een atelier van Tibetaanse kunst, waar de bekende Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu samen met ander kunstenaars en de fotograaf Paul Hilkens permanent exposeert. De sfeer in deze ruimte ademt een serene rust uit die zo bekend voelt voor mensen die eerder met Tibetaanse Boeddhisten in aanraking zijn geweest.

Leven en achtergrond

Tulku Sonam begint de lezing met iets te vertellen over zijn achtergrond en leven. Zijn Engels is nog niet sterk ontwikkeld, maar toch lukt het aardig om zijn verhaal te volgen. Hij heeft een lieve en vriendelijke uitstraling en je kunt zien dat hij zichtbaar geniet van de aandacht. Het heeft hem veel tijd, werk en energie gekost om uiteindelijk hier te zijn vandaag. De opleiding van een Tibetaanse monnik is zwaar en gedegen: er moeten vele teksten uit het hoofd geleerd worden, ceremonies gedaan worden en voor diegenen die het aangaan is er ook een driejarige afzondering, waarbij je op één plek blijft en mediteert. Ook Tulku Sonam heeft dit gedaan; hij verbleef drie jaar, 3 maanden en 3 dagen in een grot vlakbij zijn geboorteplaats.

Zijn geboorteplaats ligt in Oost Tibet, niet ver van de Chinese grens, en toen hij negen jaar oud was herkende een lama hem als de derde incarnatie van de abt Tulku Drachun Rinpoche. Hij werd vervolgens naar een oud klooster gestuurd om een opleiding te volgen. Hij sliep daar in een tent, omdat het klooster vernietigd was door de Chinezen. In 1998 vluchtte hij over de bergen naar Nepal, omdat de Chinezen hem beletten zijn werk te doen en hij niets aan de mensen mocht leren. De tocht over de bergen was niet makkelijk en hij vertelt dat hij het eerste deel van de tocht moest rennen om uit handen van de Chinezen te blijven. Doordat hij zo snel kon rennen, liet hij de rest van de groep achter zich tot hij alleen was. In de groep zaten ook een aantal kinderen die veel moesten huilen door de kou en de ontberingen en men was bang dat de grenswachten dit zouden horen.

Het lukt Tulku Sonam om uiteindelijk met de gehele groep na 10 dagen veilig aan te komen in Nepal. Maar ze werden daar vervolgens weer tegengehouden door politieagenten die geld van hun eisten. Na veel onderhandeling en het overhandigen van al hun geld, konden ze verder naar Kathmandu en uiteindelijk ging hij door naar Dharamsala waar hij de Dalai Lama ontmoette. Een plek werd voor hem geregeld in het Namdroling klooster in Zuid India. Daar kon hij zijn studie afmaken en reist hij nu de wereld rond.

Mindfullness

Na dit indrukwekkende verhaal komen we toe aan het onderwerp van de avond: hoe kun je de geest tot rust brengen? Mindfullness is oorspronkelijk ontleend uit het Boeddhisme en Tulku Sonam gebruikt dit om ons duidelijk te maken dat het belangrijk is om een rustige geest te hebben. Hij zegt dat het moeilijk is om rust te brengen in de geest, omdat door alle impulsen die op ons afkomen, de geest zeer druk kan zijn. Dat klinkt uiteraard heel bekend en ook ik heb daar last van, dus ik wil heel graag weten wat ik eraan kan doen. Tulku Sonam geeft twee simpele stappen: 1. herken en observeer je gedachten 2. laat het los en stop het denken. Hmm, bij dat laatste begint mijn geest druk te protesteren, maar ik ben onverbiddelijk en roep: "stop!" Grappig, want het werkt wel, voor even dan, want dan begint het weer.

Het is toch niet zo simpel, maar dan legt Tulku Sonam verder uit dat het belangrijk is om elke dag te oefenen met deze stappen en dat het dan steeds makkelijker gaat worden. Ik neem het me al zolang voor om dat te doen, maar helaas ontbreekt me de motivatie. Daarnaast ben ik ook nog eens zo'n persoon, die niet zomaar kan stilzitten en aan niets kan denken. Ik weet dat iedereen op een eigen manier kan mediteren en dat wordt ook bevestigd door Tulku Sonam. Het is dus een kwestie om je eigen manier te gaan ontdekken.

Boeddha natuur

"Een ontspannen geest is neutraal", vervolgt Tulku Sonam, "laat je denken gaan, volg het niet". Het streven is naar wat hij noemt, de Boeddha natuur: dit bereik je wanneer je geest volledig ontspannen is. Het geeft rust en balans en om dit te ervaren doen we een korte meditatie. Ik voel me meteen tot rust komen en raak in een soort roes, die zeer prettig voelt. Het is volledig stil, niemand zegt iets en het is alsof de ruimte niet bestaat. Waarom ik dit nu en niet thuis voor elkaar krijg, weet ik niet, maar ik neem me voor het toch weer te gaan proberen. "Motivatie is de sleutel tot meditatie", zegt Tulku Sonam. "Meditatie is je toegang tot bewustzijn."

Klooster project

Ter afsluiting vertelt Tulku Sonam nog iets over het project waar hij zich voor inzet. Sinds de Chinezen toestemming hebben gegeven om het klooster in zijn geboortedorp te herbouwen, wordt er druk gewerkt aan deze wederopbouw. Het geld van de lezingen die Tulku Sonam geeft, gaat naar dit project. Hij vertelt dat het niet alleen gaat om het herbouwen van een klooster, maar ook om scholing te brengen bij de kinderen van het dorp. Een zeer goed streven dus. Wil je daar meer over weten of een bijdrage doen, kijk voor meer informatie op de website van Tulku Sonam.

www.tulkusonam.nl
www.temple-online.nln

met dank aan Paul Hilkens voor de foto van Tulku Sonam