Nieuws: Maand van de Spiritualiteit

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’.

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van de KRO, uitgeverij Ten Have en dagblad Trouw. Het thema van de derde editie is 'wortel schieten'. Van 31 oktober t/m 30 november vinden door het hele land activiteiten plaats, zoals congressen, lezingen, debatten, workshops, trainingen, boekpresentaties, exposities, muziek- en theatervoorstellingen. De openingsmanifestatie met onder anderen Eric Borgman, Jacobine Geel, Kluun, Maarten Meester, Sanne Vroom, Kees Waaijman en Iteke Weeda is zaterdag 31 oktober in het Archeon in Alphen aan de Rijn. Het programma staat op www.maandvandespiritualiteit.nl Op deze site kunnen ook kaarten worden besteld.

Essay Kluun

In 2007 schreef Anselm Grün het essay voor de Maand van de Spiritualiteit, in 2008 Huub Oosterhuis. Zijn essay Jij die mij ik maakt stond op de eerste plaats in de bestseller Top 10 en werd 45.000 keer verkocht. Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2009, God is gek - de dictatuur van het atheïsme, is geschreven door Kluun (Komt een vrouw bij de dokter). 'Hoe kun je als weldenkend mens nog geloven in God, de menselijke ziel of leven na de dood?', is een vraag die de schrijver regelmatig tegenkomt in de media. In het essay gaat Kluun op zoek naar zijn persoonlijke antwoord. Hij praat met bekende gelovigen en wetenschappers, vertelt over zijn belevenissen als katholieke misdienaar, over zijn spirituele zoektocht na de dood van zijn vrouw en over zijn ervaringen met atheïstische en levensbeschouwelijke media. God is gek, een typisch Kluun-verhaal met een uitgesproken mening en veel zelfspot, is in november voor 2,50 euro bij elke boekhandel te koop. Het essay wordt uitgegeven door Podium, in samenwerking met de uitgeverijen Ten Have, De Arbeiderspers, Ankh-Hermes, Altamira-Becht en Servire.

Spirituele Top 10

Behalve het essay van Kluun zijn in november bij de boekhandels ook tien spirituele bestsellers tegen een speciale prijs te koop. Deze Top 10 Maand van de Spiritualiteit 2009 bestaat uit:

- Elaine N. Aron: De kracht van zelfwaardering (Archipel)

- Deepak Chopra: Jezus (Ten Have)

- Paulo Coelho: De winnaar staat alleen (De Arbeiderspers)

- Jeff Foster: Het begin van het nu (Servire)

- Happinez Spirituele Scheurkalender 2010 (Ten Have)

- Jon Kabat-Zinn: Waar je ook gaat, daar ben je (Servire)

- Annemarie Postma: The Deeper Secret voor elke dag - 52 coachingkaartjes (Ankh-Hermes)

- Alexander U. Schwarz en Ronald P. Schweppe: De 7 geheimen van de schildpad (Altamira-Becht)

- Eckhart Tolle (illustraties: Patrick McDonnell): Dier en Nu (Ankh-Hermes)

- Ted Zeff: Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen (Altamira-Becht)

Kijk voor meer informatie op De Maand van de Spiritualiteit.nl