Over de vrouw die haar vrijheid zoekt

Ook vandaag komt ze vol energie de praktijk binnengelopen. Een lach op haar gezicht en handen die druk gebaren om haar verhaal over een bijna-aanrijding kracht bij te zetten. Ik luister geamuseerd naar haar, want ze verstaat de kunst om je helemaal mee te nemen in haar verhaal. Pas als ik haar vraag hoe het thuis gaat wordt ze stil.

Haar man kleineert haar, niet alleen als ze met zijn tweeën zijn maar vooral ook in het gezelschap van anderen. Lange tijd heeft ze het met een grap afgedaan, lachte ze de schaamte weg en deed ze alsof het haar niet raakte. Maar inmiddels is ze erachter dat ze al die kleinerende opmerkingen niet verdient en heeft ze er meer dan genoeg van. Ze heeft hem er al vaak op aangesproken maar hij is geenszins van plan te veranderen. Het zijn gewoon plagerijtjes en zij moet zich niet zo aanstellen is zijn stellige mening. Zij weet niet meer wat ze moet doen, blijven of weggaan. En nu komt ze bij mij om daar duidelijkheid over te krijgen.

Ik vraag haar om haar ogen te sluiten en te denken aan het meisje van 16 dat ze ooit is ze geweest. Aan de glimlach op haar gezicht zie ik dat ze het beeld voor zich heeft. “Wat zou je haar willen geven?”, vraag ik haar. “Wat zou jij willen dat zij deed in deze situatie?” De glimlach verdwijnt en als ze na een paar minuten haar ogen opent is de strijdlust te zien. “Ik zou haar de kracht teruggeven die ze bezit. Maar vooral haar vrijheid. Dat is wat ik zou willen, dat ze weer vrij is.”

Ze vraagt zich nog steeds af of ze moet blijven of niet. De innerlijke strijd is nog niet gestreden. Ik kan haar het antwoord niet geven. Het enige wat ik kan doen is haar dichterbij haar hart brengen. Die weet allang wat de juiste weg is. Maar om daar te komen moet je langs twijfel, angst en onzekerheid. Moet je misschien afscheid nemen van dat waar je op hebt gehoopt en waarvan je hebt gedroomd. Maar als je eenmaal in staat bent om te kiezen vanuit je verlangen in plaats vanuit angst ontvouwt zich in een nieuw begin. Een begin waarin ze zich vrij kan voelen, met of zonder partner.