Lange, slanke spieren met Essentrics

Sport & gezondheid door Jet
Vol bewondering kijken we naar de prachtige slanke en soepele lichamen van dansers bij programma?s als So You Think You Can Dance. Zucht, zagen wij er ook maar zo elegant uit? Goed nieuws: dat kan, met de nieuwe workout Essentrics!
 
Al jarenlang sleep ik mezelf gemiddeld één keer per week naar de sportschool voor een willekeurig groepslesje. Nooit heeft een workout mij langer dan een maandje kunnen bekoren. Ik had mijn body pump-fase, maar ik was die intense spierpijn en de zware gewichten op een gegeven moment meer dan zat; daarna had ik een step-periode, maar al die pasjes en dat gehups kwamen na een tijdje mijn neus uit. Kortom: geen enkele sport paste echt bij mij en ik bleef maar zoekende. 
 
Essenwat?
Totdat ik opeens het woord Essentrics op het sportschoolrooster zag staan. Nieuwsgierig ging ik naar de eerste les en werd blij verrast. Wat een fijne workout! Niet van die ingewikkelde pasjes of zware gewichten, maar rek- en strekoefeningen waardoor mijn lijf direct soepeler aanvoelde.

Hoe meer lessen ik deed, hoe enthousiaster ik werd. Want Essentrics mag in het begin misschien wat simpeltjes overkomen, dat is het absoluut niet! Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe vermoeiender het wordt. Je gebruikt namelijk je eigen lichaamsgewicht, door bijvoorbeeld denkbeeldig iets van jezelf af te duwen. Na enkele weken begon ik al resultaat te zien: mijn buik werd platter en mijn taille, benen en billen duidelijk slanker. Ook kon ik opeens gemakkelijk staand de grond aanraken met platte handen, terwijl ik eerst niet eens verder kwam dan halverwege mijn onderbenen. Maar vooral opvallend en fijn: mijn houding was zichtbaar verbeterd (met mijn 1 meter 85 heb ik nog weleens de neiging om Quasimodo te imiteren) en ik voelde me fitter dan ooit! 

 
Essentrics is nog redelijk onbekend in Nederland en daarom vond ik het de hoogste tijd om jullie kennis te laten maken met deze fijne nieuwe workout. Mijn docente Daniëlle de Wildt, die Essentrics zelf naar Nederland heeft gehaald, wilde met alle liefde mijn vragen beantwoorden.
 
Kun je kort uitleggen wat Essentrics precies inhoudt? 
?Essentrics is een toning workout. Dynamische stretches en vloeiende, versterkende bewegingen geven je snel sterke en slanke spieren, souplesse en een perfecte houding. Daarmee krijg je een slanker silhouet en meer energie. En dat zonder gewichten en ingewikkelde pasjes! De naam Essentrics komt van ?excentrisch? en staat voor het gelijktijdig uitstrekken en versterken van de spieren. Hierdoor werk je aan een sterk en flexibel lijf. Denk aan het lichaam van een (ballet)danser, heel sterk maar ook sierlijk en slank.?

 
Hoe en door wie is Essentrics ontwikkeld?
?Essentrics is ontwikkeld door de Canadese ex-ballerina Miranda Esmonde-White. Na haar danscarrière opende ze een dans- en fitnesscentrum in Montréal. Om zichzelf van haar rugpijn te verlossen ontwikkelde ze samen met een fysiotherapeut een trainingsprogramma. Deze training bleek niet alleen het gewenste effect te hebben op haar rug, ze merkte ook dat ze het slanke lichaam terugkreeg dat ze als danser had. Van daaruit is Essentrics ontstaan."
 
Hoe ben jij in aanraking gekomen met Essentrics?
?Ik ben bij toeval in aanraking gekomen met Essentrics. Mijn moeder en ik bezochten een workout retreat van Miranda (een jeugdvriendin van mijn moeder) in Mexico. Het kwam precies op het goede moment, want ik liep toen al jaren bij de fysio vanwege schouder- en knieklachten. Alhoewel het best pittig was, vond ik Essentrics meteen erg leuk om te doen, het voelde zo goed. En elke les voelde ik mijn houding verbeteren en mijn lichaam sterker worden. Ik heb een aantal dvd?s meegenomen naar Nederland en ben toen zelf verder gaan trainen. Mijn lichaam en mijn houding veranderden drastisch en ik voelde me veel fitter.? 
 

 
Hoe heb je Essentrics uiteindelijk naar Nederland weten te halen?
?Een jaar nadat ik Essentrics had leren kennen ben ik naar Montréal gegaan om de docentenopleiding te doen. Het doel was om er zelf van te leren en om les te kunnen geven aan bekenden. Op dat moment had ik niet durven dromen dat het ooit mijn baan zou worden om Essentrics te mogen vertegenwoordigen in Nederland. Van daaruit zijn de lessen gegroeid en kwam er steeds meer aandacht voor de workout. Ik ben inmiddels master trainer en leid ook andere docenten op. Het is fantastisch om te horen dat mensen het leuk vinden om Essentrics te doen en merken dat het goed is voor hun lichaam.? 
 
Wat zijn volgens jou de grootste pluspunten van Essentrics?
?Essentrics is dynamisch; tijdens de training ben je steeds in beweging, maar lastige poses of snelle stapjes zul je niet tegenkomen. Essentrics is dus voor iedereen geschikt. Het kost vaak een paar lessen om alle bewegingen onder de knie te krijgen, maar ze zijn niet ingewikkeld en het tempo ligt over het algemeen vrij laag. Het is een heel veilige training, je kunt je niet blesseren als je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Ook helpt Essentrics bij het voorkomen en genezen van blessures en verlichten van pijn.
 
Essentrics geeft snel goede resultaten: meteen na de eerste les voelt je lichaam al sterker en soepeler. En het werkt op gebieden die soms lastig te trainen zijn. Zo zijn er maar weinig workouts waarbij je de armen strekt naar het plafond, en dat is nou juist waar je een slankere taille en een plattere buik van krijgt. Om resultaat te krijgen moet je wel regelmatig aan Essentrics doen: of twee keer per week een uur in de sportschool of minstens vier keer in de week dertig minuten aan de hand van een dvd. 
 
Essentrics brengt de spiergroepen met elkaar in balans en geeft het lichaam de kracht, energie en souplesse die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een soort powerboost voor je lijf. Essentrics is dus een heel goede manier om je lichaam goed in conditie te brengen en te houden, ook voor andere sporten. Ik doe zelf bijvoorbeeld ook aan hardlopen. Ik merk dat ik de laatste jaren veel sneller en prettiger ben gaan lopen.?
 
Ze is fan!
Het moge duidelijk zijn: ik ben fan van Essentrics! Hoe fijn is het ook om zo'n prachtig danslichaam te krijgen, zonder er uren voor te hoeven zwoegen in de balletschool met bloederige tenen. Essentrics is voor mij de perfecte mix van intensief met mijn lichaam bezig zijn en tegelijkertijd te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Ik heb inmiddels al heel wat vriendinnen aangestoken en weet dan ook zeker dat Essentrics alleen nog maar groter gaat worden in Nederland.

Essentrics wordt nu al op een aantal locaties aangeboden in Amsterdam, Zeist en Utrecht. De oefeningen zijn ook goed thuis te doen aan de hand van de workout dvd?s, maar je kunt ook Essentrics (weekend)retreats en masterclasses bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website!
 
Heb jij het Essentrics-virus ook al pakken of zou jij het weleens willen proberen?
 
Fotocredits: Malou van Breevoort