Lifestyle / Wonen
Wonen

De grote lenteschoonmaak

Pak de stofdoek en dweil er maar bij: de lente is weer begonnen, dus het is tijd voor de grote schoonmaak. Heb je geen idee hoe je het moet aanpakken? Met deze tips van Ze.nl komt het helemaal goed!

Je hebt eindelijk de tijd om schoon te maken, maar waar moet je beginnen? Zet je favoriete muziek op en pak de spullen die je nodig hebt bij het schoonmaken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als een tornado door het huis vliegt, dus pak ruimte voor ruimte aan. Zo houd je het overzicht!


Gang
 • Wanneer je thuiskomt gooi je je spullen, van autosleutels tot zonnebrillen, vaak op het tafeltje in de gang neer. Dit ziet er niet zo netjes uit. Zet daarom op het tafeltje een leuke dichte mand waar je die spullen in kunt gooien. Zo houd je alles toch netjes bij elkaar.
 • Leuk die enorme schoenverslaving van je, maar waar bewaar je al die schoenen? Zorg dat je een mooie schoenenkast hebt in de gang. Dit is beter dan dat er overal schoenen door het hele huis zwerven.
 • Hang zo min mogelijk jassen aan de kapstok. Heb je elke week drie verschillende jassen aan? Hang dan alleen deze drie op en zorg dat de rest gewoon in bijvoorbeeld je kledingkast hangt. Zo blijven ze ook netter.  
Woonkamer
 • Bewaar je tijdschriften in bakken onder de salontafel. Zo is het netjes georganiseerd. Wil je alleen een artikel hebben? Knip deze dan uit in plaats van een heel magazine te bewaren. Dit scheelt weer ruimte.
 • Bewaar zo veel mogelijk in dichte kasten/dressoirs. Zo ziet het er altijd netjes uit. Staan je ouders binnen een aantal minuten op de stoep en heb je echt geen tijd meer om op te ruimen? Ook hier is een dichte kast dé oplossing voor!
Slaapkamer
 • Een kast vol kleding, maar wat draag je nou eigenlijk echt? Selecteer alles goed. Wat je langer dan één jaar niet hebt gedragen, ga je echt niet opeens wél dragen! Maak een stapel met 'weggeven aan vriendinnen' - misschien hebben zij er nog wat aan - of 'voor de Zak van Max'. Binnen no time heb je weer overzicht in je kast.
 • Heb je ruimte onder je bed? Bewaar hier dan boxen waar je dingen in kunt doen die je niet vaak nodig hebt. En je bed zelf? Geef deze een goede opfrisbeurt! Was je lakens of hang ze in de buitenlucht en ontstof de boel.

Keuken
 • Zoek alle keukenkastjes uit. Zijn er producten waarvan de THT-datum ondertussen al drie jaar voorbij is? Gooi die dan gelijk weg! Heb je veel te veel borden en/of bestek? Denk dan aan een kringloopwinkel die het verkoopt voor het goede doel. Of geef ze aan je nichtje die net op kamers is gegaan. Zo heb jij weer genoeg ruimte in de keuken!
 • Zorg dat je vaak je afwasborstel en/of sponsjes vervangt. Zijn ze nog niet aan vervanging toe? Neem ze dan een rondje mee in de afwasmachine.
Badkamer
 • Zorg dat je spullen zoals deodorant en haarlak in een dichte kast bewaart. Maak daarin mandjes op thema: haar, lichaam, gezicht. Hetzelfde geldt voor je make-up. Is je make-up te oud geworden? Gebruik het dan niet meer!
Schoonmaakkast
 • Alle schoonmaakspullen in het keukenkastje? Dat is ruimteverspilling! Een handige opbergtip is om een opruimzak met verschillende vakken aan de binnenkant van een grote kastdeur te hangen. In elk vak past wel een fles en het is makkelijk omdat het zo voor het grijpen ligt.
Heb jij nog een schoonmaaktip voor ons in petto?