We genieten van andermans blunders

Wanneer je collega een vol dienblad met drankjes over een gast laat vallen, kunnen wij vaak - stiekem - smakelijk lachen om deze blunder. Uit onderzoek is gebleken dat we ervan genieten wanneer anderen in de fout gaan.

Mensen blunderen in het leven heel wat af. Iedereen, ook jij en ik. Uit onderzoek van Psychologie Magazine is gebleken dat men steeds harder wordt voor elkaar. Wij genieten er dan ook steeds meer van om anderen te zien blunderen en falen. De woorden ?elkaar helpen? lijken wij steeds minder te kennen.


We genieten het meest als een succesvolle vriend of vriendin een blunder begaat. Maar liefst 39% van de ondervraagden kan hier smakelijk om lachen. Ook grote fouten van een collega kunnen we wel waarderen. Ruim 35% ziet hun collega, die vaak een grote concurrent is, graag falen.

?Hoe succesvoller de persoon is die de fout of blunder maakt, hoe harder anderen erom lachen. Het lijkt te maken te hebben met jaloezie en afgunst. "Hij/zij doet altijd alles foutloos en goed, dus een keer hard falen mag ook wel, zo denkt men tegenwoordig?, aldus een woordvoerder van het onderzoek.

Kun jij genieten van andermans blunders?