Het eiwittengeheim

Eten door Liesbeth
Heb jij ook na een uur weer trek, na een bakje sla als lunch? Dat veel mensen diëten niet lang volhouden wordt veroorzaakt door toenemende gevoelens van honger door te weinig verzadigende voedingsmiddelen. Het geheim? Eiwitten!

Bouwstof

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam. Je hart, huid, spieren, haar, hersenen en zelfs je botten en nagels bestaan voor het grootste deel uit eiwit. Een bijzondere eigenschap van eiwitten is dat ze verzadigen, daardoor eet je minder, dus je beperkt je calorie inname. Daarnaast is er veel energie nodig voor de stofwisseling van eiwit: het energiegebruik wordt met maar liefst 20 tot 30% verhoogd. Je verbrandt dus meer calorieën! Het omzetten van eiwitten in vet kost veel energie en het lichaam zal daarom niet snel overgaan tot deze omzetting. Waar zitten die eiwitten dan in?


Kaas

Bij kaas denk je vrijwel direct aan het woord vet. Maar kaas bevat ook veel eiwitten en calcium, wat goed voor je lichaam is. Helaas bevat volvette kaas ook verzadigde vetten en zout. Dus probeer eens de minder vette kazen zoals (20+) kaas of hüttenkäse.

Eieren
Eén ei per dag is gezond. Volgens Britse wetenschappers kun je eieren zelfs ?superfood? noemen. Een gekookt ei bevat zo?n 75 calorieën en is een belangrijke bron van eiwitten en vitamines (vitamine D en B12). Daarnaast bevatten eieren veel essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor de groei en het herstel van ons lichaam.


Kip

Kippenvlees wordt het meest gegeten op de hele wereld. Het is mager en bevat eiwit. Kip bevat in vergelijking met andere vleessoorten weinig (ongezonde) verzadigde vetten.

Groenten
Groenten eten kan altijd! Groenten bevatten vitamine A, foliumzuur en vitamine C. Ze bevatten geen verzadigde vetten en geen zout. Vezels hebben ze wel, veel groenten eten dus!

Eiwitrijke tussendoortjes:

  • Handje noten
  • Haring, makreel of tonijn
  • Een gekookt ei
  • Bakje (magere) yoghurt of kwark
  • Plakje beenham/rosbief/kipfilet met augurk
Hoe combineer jij eiwitten in je dagelijkse voeding?