De Olympische Spelen 2012: het resultaat

Sport & gezondheid door Madelon
Voor sporthaters waren de afgelopen drie weken een regelrechte hel, maar sportliefhebbers konden hun hart ophalen. De Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn alweer voorbij, en wat hebben wij het als kikkerlandje goed gedaan!

Maar liefst twintig medailles zijn er dit jaar gewonnen door onze atleten, wat maakt dat we op de dertiende plaats staan in de medaillespiegel. Zeker niet slecht, als je je bedenkt dat de lijst uit 204 landen bestaat! Blond Amsterdam maakte aan de hand van de gewonnen medailles ontzettend leuke tekeningen, wat voor ons een mooi overzicht betekent van de Olympische resultaten.

Nederland begon de Spelen prima: de estafettedames veroverden in het zwembad de zilveren medaille op de 4x100 meter vrij.

Marianne Vos behaalde voor Nederland de eerste gouden medaille: ze was van de vrouwen bij de wegwedstrijd van het wielrennen de snelste.

En de eerste bronzen medaille kwam ook snel binnen, die was voor judoka Edith Bos. Zij veroverde de derde plek in de categorie -70 kilo.

De Holland Acht-dames wisten bij het roeien de bronzen medaille te veroveren.

Ook Henk Grol kreeg de bronzen plak voor zijn prestatie bij het mannenjudo, in de categorie -100 kilo.

Vervolgens wist Ranomi Kromowidjojo, na haar zilveren medaille met de estafetteploeg, ook een individuele medaille binnen te slepen: ze zwom zichzelf naar het goud op de 100 meter vrije slag.

Even daarna deed ze haar prestatie nog eens dunnetjes over op de 50 meter vrije slag, in dezelfde finale als waar Marleen Veldhuis ? op haar laatste wedstrijd! ? het brons wist te behalen.

Dorian van Rijsselberghe zeilde zichzelf naar de gouden medaille?

?maar ook bij het vrouwenzeilen werd een topprestatie neergezet: Marit Bouwmeester behaalde in haar klasse de tweede plek.

Het Nederlandse springconcoursteam won, samen met hun paardjes, ook een zilveren medaille.

Waarschijnlijk hét moment van de Spelen 2012 voor Nederland: Epke Zonderland die zichzelf naar een ? historische ? gouden medaille slingerde aan de rekstok.

Nog meer paardensucces: het Nederlandse dressuurteam wist de derde plaats te veroveren. Een medaille móest ook haast wel behaald worden, met de meervoudig Olympisch kampioen Anky van Grunsven in het team?

Teun Mulder fietste zichzelf naar een bronzen plak.

Ook individuele paarden (en hun ruiters) hadden succes: Gerco Schröder won het zilver op het springconcours?

?en Adelinde Cornelissen en haar paard behaalden de zilveren medaille voor dressuur.

Weer zeilmedailles voor Nederland: Lobke Berkhout en Lisa Westerhof behaalden samen in de 470-klasse de bronzen medaille.

De hockeyvrouwen leverden een unieke prestatie en prolongeerden hun titel als Olympisch kampioen. In 2008 behaalden ze het goud in Peking, dit jaar deden ze het in Londen gewoon over.

En ook onze hockeymannen stonden in de finale! Zij verloren van Duitsland en moesten genoegen nemen met een tweede plek.

Laura Smulders sleepte de laatste medaille voor Nederland in de wacht. Op haar bmx haalde ze de derde plek.

Deze en komende week volgen nog een aantal huldigingen voor de sporters, die gisteren al feestelijk onthaald werden op het treinstation van Den Bosch. Met een grootste ?welkom thuis?-party werd het duidelijk: Nederland kan trots zijn op deze geweldige prestaties!

Welke prestatie van onze atleten zal jou het meest bijblijven?