Beauty / Lichaam
Lichaam

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongesteldheid

Pukkeltje hier, buikkrampje daar, opgezwollen gevoel overal? Ow nee, de maandelijkse cyclus is weer begonnen! Voor veel vrouwen is dit niet de fijnste periode van de maand. Toch heeft ongesteld zijn ook zijn voordelen!

Als beginnend pubermeisje hoor je veel verhalen van vriendinnen die al ongesteld zijn. Je kan dan ook niet wachten tot het bij jou zover is. Is de tijd rijp dan denk je alleen maar aan de ellendigheid die het met zich meebrengt: altijd maandverband of tampons in je tas hebben, bang zijn om te lekken en jezelf ergeren aan de stemmingswisselingen en buikkrampen. Daarnaast voel je jezelf vies en heb je ook nog eens een joekel van een pukkel die je het liefst met een dikke laag foundation bedekt. Een blundertje van de rode soep is zo opgelopen. Niet wetende dat het gelukkig ook anders kan.

Bunkeren
Lekkere honger en ongesteld zijn gaan hand in hand. Zit je voor de tv je favoriete programma te kijken en het enige waar je aan kunt denken is die grote zak chips die op je ligt te wachten of de heerlijke reep chocola die in de kast naar je zit te lachen. Bunker er dan maar eens lekker op los. Je hoeft jezelf niet schuldig te voelen als je in je eentje heel de reep oppeuzelt. Want geef nou toe: eens zondigen mag ook wel! En deze periode is bij uitstek geschikt om jezelf dat te vergeven.


Stemmingswisselingen
Goh? wat prijs ik mezelf toch rijk. Ik heb een leuke baan, lieve familie, een grote vriendenkring, een fijn huisje en altijd leuke vooruitzichten. Maar wat voel ik mezelf toch vet! Heb ik daarom nog geen metgezel gevonden? Ellendiger kan ik me op het moment niet voelen. Gelukkig weet je dat de maandelijkse periode de veroorzaker is van deze stemmingswisselingen. Als eenmaal de maandelijkse periode op zijn eind loopt, is de piekertijd zo voorbij.

Sporten
Bij ongesteld zijn heb je van die dagen dat je liever thuis zit in je joggingbroek en niet over straat durft te lopen. Stel voor dat je een rode vlek hebt, niet alleen op je gezicht die onder de pukkels zit, maar ook op je broek. Ga dan toch de deur uit en loop een rondje. Het is goed tegen de pijn en voel je jezelf door de stemmingswisselingen toch schuldig dat je net de kast hebt leeggeplunderd, het sporten fleurt je zo weer op! Twee vliegen in één klap!


Verwentijd!
Tijd om jezelf eens extra te verwennen! Lak je nagels in je favoriete kleur, koop die leuke laarzen waar je niet op uitgekeken raakt, ga lekker uit eten met vriendinnen en bouw vooral me time in. Lees de stapel tijdschriften waar je niet aan toe bent gekomen en doe de was eens een dagje later. Want onszelf verwennen doen we in het algemeen veel te weinig. De maandelijkse periode is de geschiktste om hierbij stil te staan, je voelt je er veel beter door!

Functioneren
Misschien nog wel het belangrijkst van alles: je lichaam zegt dat je vrouwelijk hormoon (waarschijnlijk) goed functioneert en niets is fijner om dat te weten. Ben je zwanger? Geniet er dan van dat je niet met maandverbanden loopt en dat je met je stemmingswisselingen al een goede voorbereiding heb gehad. Je krijgt er natuurlijk iets heel moois voor in de plaats!  

Aan alles komt een eind, dus ook aan ongesteld zijn. Je kunt dan alleen nog maar zeggen: Ik ben op en top vrouw!

Hoe kom jij deze dagen altijd door?