Verminkt door de cosmetisch chirurg

Lichaam door Laura_S
Cosmetische chirurgie: je hoort er knapper van te worden, maar wat als de arts je verminkt? Ze.nl sprak cosmetisch chirurg Dr. Vik Vijh van het nieuwe programma Last Chance Salon op TLC waarin hij verminkte patiënten weer ?oplapt?.

Het is tegenwoordig steeds ?normaler? om een bezoekje te brengen aan de cosmetisch chirurg om je imperfecties te corrigeren. Helaas gaat dit niet altijd goed en soms komen dames (en heren) er zelfs verminkt weer naar buiten. Cosmetisch chirurg Dr. Vik Vijh, de man die de slachtoffers van deze mislukte operaties helpt in het tv-programma, geeft tips hoe je dit kunt voorkomen en geeft een voorproefje van wat we kunnen verwachten in het programma!  


Bizarre patiënten

Als plastisch chirurg maak je natuurlijk heel wat rare dingen mee, daar weet dokter Vik Vijh alles van. ?Het meest bizarre wat ik meemaak als plastisch chirurg zijn mensen met body dysmorphic disorder, oftewel stoornis van de lichaamsbeleving. Deze mensen zijn dun maar denken dat ze dik zijn. Hun neus is normaal maar dat vinden zij niet. Het liefst willen ze dat ik hun neus eraf haal en een nieuwe maak, maar dat kan natuurlijk niet. Sommige vrouwen willen ook té grote borstimplantaten of al hun vet laten wegzuigen. Mensen raken in de war over wat er goed en normaal uitziet. Soms moet iemand die mensen gewoon stoppen. Dan zeg ik nee, het is teveel, ga maar gewoon op dieet.?

Perfectie
Je zal denken dat mensen die cosmetische chirurgie ondergaan doelen op perfectie, maar dat is volgens Dr. Vik niet het geval. ?Perfectie bestaat niet. Er zijn meestal drie soorten redenen voor cosmetische chirurgie. De voornaamste reden is dat mensen de klok willen terugdraaien en het verouderen tegen willen gaan, met bijvoorbeeld een facelift. Een tweede reden voor operaties komt voor bij vrouwen met kinderen. Ze zien hun lichaam veranderen en willen dat hun lichaam weer wordt zoals voordat ze kinderen kregen. Ten derde zijn er patiënten die altijd iets van zichzelf gehaat hebben. Ze schamen zich bijvoorbeeld voor hun neus. Ze willen gewoon normaal zijn. Er gaat maar 1% voor perfectie, alle anderen gaan ervoor om zichzelf beter te voelen of eruit te laten zien.? Ook legt de chirurg uit dat het vaak met luxe te maken heeft: ?Ze hebben geld over om hun leven aangenamer te maken. Anderen kopen kleren of gaan op vakantie, maar sommigen willen botox of een borstvergroting. We veroordelen mensen die dure auto?s kopen niet, maar mensen die cosmetische chirurgie ondergaan worden vaak nog wel veroordeeld.?


Wat is mooi?

In zijn privéleven vindt de chirurg al die verbouwingen niet zo nodig. Hij heeft zelf nooit een cosmetische operatie ondergaan en zijn partner hoeft dat ook niet zo nodig. ?Als mensen vragen wat de perfecte borstmaat is zeg ik altijd: klein, groot, als het iemand is waar ik van hou maakt het me niet uit, als het haar maar gelukkig maakt. Sommige vrouwen vragen wat ik voor hun de perfecte cupmaat vind. Cup A tot en met E; ze zijn allemaal normaal. Perfect is wat jij vindt dat bij je past. Ik zeg dan vaak dat ze thuis mogen testen wat zijzelf het beste vinden. Sommige chirurgen zijn arrogant en zeggen tegen een vrouw welke maat ze moeten nemen.? Mooi zijn is ook tijdgebonden volgens Dr. Vik: ?Als je naar honderd jaar geleden kijkt was het mooi om een vol figuur te hebben, want dat betekende dat je rijk was omdat je genoeg te eten had. Als je dun was, was je arm en had je niks te eten. Mooi zijn verandert dus met de tijd, maar er zijn ook verschillen in cultuur. In Zuid-Amerika willen ze grote ronde billen en hier niet. In Frankrijk willen ze bijvoorbeeld kleine borsten, zodat ze in strakke jurkjes passen.?

In het programma
In het programma Last Chance Salon laat Dr. Vik Vijh zien hoe het ernstig mis kan gaan bij cosmetische chirurgie en wat voor gevallen hij zoal tegenkomt in zijn vak. ?De meest extreme gevallen in het programma zijn a-symmetrische borsten, dood weefsel, wonden en grote littekens. Het moeilijkste geval was een patiënt met een mislukte nosejob, we moesten een stuk van haar oor gebruiken om haar neus te corrigeren.?


Behoeden voor verminking

Op de vraag hoe je jezelf kan behoeden voor zo?n dramatische verminking heeft hij ook een aantal handige tips. ?Er zijn drie belangrijke dingen waar je op moet letten. Ten eerste kijk je of de chirurg in het landelijke register staat en alle toetsen heeft gedaan. Let er ten tweede op hoelang het geleden is dat de arts een training heeft gehad. Kijk ook of het een goed ziekenhuis is met goede attributen en dokters. Ook belangrijk is dat er een goed opgeleide anesthesist is. Zoek ten derde uit of ze goede implantaten gebruiken. Die PIP-implantaten bijvoorbeeld waren goedkoop en nasty, die zijn nooit in mijn ziekenhuis gebruikt!?

Last Chance Salon is vanaf vanavond - 17 september - om 22.00 uur te zien op TLC.