Mama / Zwanger
Zwanger

Mama to be: ?Als het maar gezond is?

Reageer 0
Het zijn de meest gestelde vragen van de afgelopen weken. "Willen jullie weten wat het wordt? En als jullie het weten, vertellen jullie het dan ook?" Verder krijg ik veel handige tips: "Geniet van je zwangerschap."

Hij of zij
Natuurlijk is het leuk dat we over een tijdje de keuze voorgelegd krijgen door de echoscopist. "Willen jullie weten wat het is?" Wij willen best weten wat het wordt, maar de wereld van bolle buiken, baby?s en bevallingen is dezelfde als die van de clichés: als het kindje maar gezond is.

FAQ?s
Het is ongetwijfeld een van de Frequently Asked Questions van de afgelopen tijd. "Willen jullie weten wat het wordt? En als jullie het weten, mogen wij dat dan ook?" Blijkbaar is het geslacht dat ik bij me draag, van groot belang voor de mensen. Vaak wordt er in één adem doorgevraagd of we stiekem voorkeur hebben. Of we al over namen hebben nagedacht. Sommigen vinden het jammer dat we niet iedereen deelgenoot willen maken van het grote geheim: is het een jongen, of wordt er straks een meisje geboren?


Als het maar gezond is
Het jongens/meisjesvraagstuk vind ik eigenlijk niet zo interessant. ?Als het maar gezond is.? Afgelopen week hoorde ik op tv een vrouw vertellen dat haar baby geen niertjes had. Het kindje overleed met twintig weken. Lijkbleek vroeg ik mijn lief of hij dacht dat onze baby alle organen had die nodig waren om te overleven.
"Natuurlijk", reageerde hij eenvoudig.
"Zo natuurlijk is dat blijkbaar niet", zei ik al met en dikke keel. Misschien was het een teken uit het universum, sloegen mijn gedachten op hol. Ik moest dit nu zien op tv omdat onze baby ook geen niertjes had. Kon ik maar even in mijn buik kijken om te zien dat alles goed ging. Mijn lief vond nog steeds dat ik me niet druk moest maken. Volgens hem was alles goed. Anders had de echo die we die ochtend hadden gehad, echt wel anders uitgewezen. O ja.

Kabouter Plop
"Elke vrouw heeft tijdens haar zwangerschap wel een nachtmerrie over de baby. Dan droomt ze dat het helemaal niet goed is", zo vertelde mijn gynaecoloog laatst. Ik ken vrouwen die droomden dat ze van smurfen bevielen, een collega vertelde dat haar buik in haar droom een grote, glazen bol was waarin een piepklein opaatje met een lange, witte baard zat. Ik droomde laatst dat ik beviel van een klein, gerimpeld opaatje dat op Kabouter Plop leek. Veel vrouwen maken zich zorgen. Is mijn baby wel gezond? Gaat alles goed daarbinnen? Een vriendin vertelde dat ze weleens met buikpijn op haar werk zat omdat ze de hele ochtend nog niets had gevoeld. Om haar heen waren mensen aan het werk, ze praatten en lachten. Intussen zat zij in doodsangsten om het welzijn van haar kind.


Geniet ervan!
Zwanger zijn is leuk. Ik ben door het dolle dat ik onze zoon of dochter bij me draag. Ik weet niet wat het is of wordt en het kan me ook niet schelen. Van veel mensen moet ik genieten van mijn zwangerschap. Dat doe ik. Ik heb wat meer moeite om aardigheid te beleven aan de migraineaanvallen en vermoeidheid is ook niet altijd leuk. De zorg of onze baby gezond is en blijft, is de grootste. Mijn zusje zei dat dat erbij hoort. Dat ik vanaf nu al een beetje moeder ben en me voor de rest van mijn leven zorgen ga maken. Mijn yogalerares zei dat het normaal was. In het dierenrijk is een tijger ook continu op haar hoede om te waken over haar kroost. Mijn collega van 62 zei dat hij zich nog steeds zorgen maakt over zijn kinderen. Vinden ze wel een baan? Is die relatie wel goed voor ze? Nog steeds lijkt het me priceless om moeder te zijn. Ik kan niet wachten.

Lees ook de vorige Mama to be-column van Aefke!Aefke is onze Mama to be-columniste. Ze gaat trouwen en is zwanger van haar eerste kind. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft haar kind later niet zijn of haar bord leeg te eten. Ze hoopt dat haar kind later net zo dol is op ?boekjes? zoals ze dat zelf is.  

Aefke is meer dan alleen zwanger. Ze heeft net weer een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren?. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de aanstaande vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.

Fotocredits: Janneke Walter
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Kirsten

  Ik heb zelf nog geen kindje, maar ik ben wel sinds een paar maanden tante. Mijn zus vertelde mij inderdaad ook dat ze zo knettergek werd soms van iedereen die maar vroeg wat het werd. Zij hebben ervoor gekozen dat ze het niet wilden weten en daar moeten anderen dan maar gewoon genoegen mee nemen toch? Op de dag van de geboorte hoorde ik pas wat het geslacht was en hoe ze heette. Het enige waar wij ons zorgen om maakten was inderdaad 'als het maar gezond is!'. En terwijl mijn zus zwanger was kochten we prachtige unisex kleertjes (in beige/bruin/grijs bijvoorbeeld) en nu krijgt ze allemaal schattige jurkjes en roze shirtjes enz. Ik ben met recht een trotse tante van een gezond nichtje!

 • mickeyrion

  ik was bij onze eerste ook heel bang dat er iets mis kon gaan. mijn moeder had ook 2 miskramen gehad, en mijn oma een tweeling verloren. dus elke keer als hij schopte of ik een echo kreeg en ze zeiden dat het goed was viel er een pak van mijn hart.

  ik ben afgelopen vrijdag nacht bevallen van ons dochtertje. 2 weken te vroeg. maar ook zij is kerngezond en doet het goed. maar ik ben blij als ze straks iets groter is. nu is ze nog zo klein.

  en wat geslacht betreft wisten we bij geen van de twee wat het werd. lekker een verrassing gehouden. en er waren gewoon mensen die tegen ons durfde te zeggen dat we logen. als wij zeiden we weten het niet. dan zeiden hun. je kunt ook gewoon zeggen dat je het niet wilt zeggen. heel vreemd.

  en het is net of de iedereen het weet. als je iets neutraals wil hebben omda je het geslacht niet weet. moet je soms erg goed zoeken. roze en blauw genoeg. maar iets voor beide is moeilijker

 • Snoessepoess

  Mooi artikel :)! Ik ben nog helemaal niet toe aan kinderen(begint langzaam op te borrelen), maar ik maak me er nu al erg druk om? Misschien omdat mijn moeder 2 miskramen heeft gehad..

 • Lieve

  Wat een leuk en fijn stuk om te lezen.
  Wij zijn vlak na de geboorte ons dochtertje verloren en hebben tijdens de zwangerschap enorm vaak gezegd; "als het maar gezond is".. Echter mocht het niet zo zijn.
  Soms baal ik zo van mensen die een kind "nemen" in plaats van "krijgen".. Er geen rekening mee houden dat het allemaal heel anders kan lopen en het maar normaal vinden dat je een gezond kind op deze wereld kan en mag zetten.. Brr..! Overigens is deze mening niet gevormd door ons verlies maar al veel eerder.

 • Aefke

  @Meonly: Dank je! :)
  @Limchick: Wat fijn dat je je daar nauwelijks zorgen over maakt. Ik denk dat het er bij mij mee te maken heeft dat het heel lang heeft geduurd dat ik zwanger was. Toen het eenmaal zover was (het streepje op het staafje), kon ik het nauwelijks geloven!

 • limchick

  ik heb me daar helemaal geen zorgen over gemaakt, moet ik eerlijk zeggen. alleen vlak voor echo's en vk afspraken even een momentje van, als alles nog maar net zo super is als de vorige keer, en dat blijkt ook iedere keer weer zo te zijn. volgende week dinsdag ben ik uitgerekend, dus we zitten tegen het einde aan te hikken, en ik ben ook blij dat ik bijna weer een "platte" buik heb ^^ die bolle baby buik wordt op het laatst toch wel erg onhandig hoor !

 • meonly

  Zo herkenbaar! Leuk geschreven.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen