De Voedingspiramide: de weg naar een gezond gewicht

Eten door Miranda

Als aankomend diëtist zet ik al een tijdje mijn vraagtekens bij het Voedingscentrum en de bijbehorende Schijf van Vijf. Er is nu een natuurlijk alternatief, de Voedingspiramide. Ik heb het bekeken en ben laaiend enthousiast!

De Schijf van Vijf is al wat jaartjes oud en wordt veelvuldig gebruikt door heel Nederland. Na onderzoek is gebleken dat de Schijf van Vijf zes belangrijke vitaminen en mineralen mist en dat je te weinig vezels en gezonde vetten binnenkrijgt! Aangezien ik het toch al niet eens was met sommige beweringen van het Voedingscentrum ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Met resultaat! Er is een nieuw hulpmiddel bedacht door twee diëtisten, namelijk de Voedingspiramide.


Hoe werkt het?

De Voedingspiramide laat zien welke producten je lichaam nodig heeft, en in welke hoeveelheden. Daarnaast bevat het boek onder andere veel lekkere recepten voor het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd (vooral de appel uit de oven is hemels!), een overzicht van alle E-nummers en een hele duidelijke uitleg over de verschillende voedingsstoffen en producten. Het boek legt stap voor stap uit hoe je de Voedingspiramide het beste kunt toepassen en wat dit voor voordelen heeft. De auteurs van dit boek hebben allebei een orthomoleculaire (letterlijk: juiste voeding) opleiding gedaan en weten dus alles over goede voeding voor je lichaam, en ze kunnen dit heel simpel uitleggen.

 

Mijn mening

Ik vind het een heel goed alternatief voor de Schijf van Vijf. Het is duidelijk, hapklaar en de recepten zijn echt heel erg lekker! Er wordt duidelijk in het boek verteld wat bijvoorbeeld eiwitten, koolhydraten en vetten zijn en wat hiervoor de gezondste producten zijn. Ik had gewild dat het in mijn studieboeken zo simpel uitgelegd werd!

Tijdens mijn zoektocht naar een goed dieet voor PCOS heb ik de informatie uit dit boek toegepast en ik moet eerlijk zeggen dat het me heel erg geholpen heeft. Het heeft me geleerd dat een dagmenu niet alleen maar uit brood bestaat en heeft me veel ideeën gegeven voor 'broodloze maaltijden'. Eindelijk een hulpmiddel voor mensen die willen weten wat er dagelijks door hun mond naar binnen gaat en hun gewicht op peil willen houden.

Het boek kun je o.a. online kopen bij bol.com.

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!