Lifestyle / Eten
Eten

Het leed dat suiker heet

Reageer 0
Geraffineerde suiker is inmiddels in bijna in elk product te vinden. Terwijl iedereen op zoek gaat naar vetvrije producten, wordt vergeten dat bij een teveel aan suiker je lichaam die vetcellen alsnog op je heupen plakt!

Een tijdje geleden ben ik begonnen met suikervrij te eten. Zo naïef als ik ben dacht ik: dat doe ik wel even! Maar jemig, tegenwoordig stoppen ze dit witte goedje overal in! Onder andere in vleeswaren, crackers, gerookte zalm, sauzen, soepen, appelmoes en yoghurt. Het is een hele klus om suiker in al zijn vormen te vermijden. Nu heb ik geluk dat ik Voeding en Diëtetiek studeer en dus weet dat ingrediënten als malto dextrine en dextrose ook vormen van suiker zijn, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen deze ingrediënten gelijk kan thuisbrengen.


Genept
Dit brengt mij ook gelijk op het heugelijke feit dat je als consument steeds vaker genept wordt! Trap er niet in dames, teksten als: 'minder suiker', 'goed voor de lijn' en 'zonder toegevoegde suiker' kun je net zo goed niet lezen... De consumentenbond heeft in februari dit jaar vastgesteld dat liga?s met minder suiker, niet minder suiker bevatten en dat producenten een handige omweg hebben gevonden om toch suiker aan producten toe te voegen waar 'geen suiker' op staat. Namelijk gewoon in een concentraat!

Suiker zou een goede energiebron zijn. Laat ik iedereen even uit de droom helpen: suiker is alles behalve dat. Je lichaam is prima in staat om uit hele granen, groenten en fruit (over deze suikers heb ik het al een keer gehad) energie te halen. Geraffineerde suiker werkt verslavend, wordt snel omgezet in vet, brengt je hormonen (vooral insuline) van slag en geeft grote risico?s op verschillende ziekten als Diabetes mellitus, obesitas, hart- en vaatziekten, leveraandoeningen en kanker. Daarnaast gebruikt suiker vitaminen en mineralen uit je lichaam om opgenomen te worden, wat ook nog eens zorgt voor een verslechterde weerstand.


Gestopt met suiker
Sinds ik ben gestopt met het eten van suiker heb ik geen darmproblemen meer, ik heb veel meer energie en mijn huid ziet er een stuk beter uit! Wat niet noodzakelijk was maar als leuke bijkomstigheid ben ik ook afgevallen, wat met PCOS haast onmogelijk is!

Nu heb ik het een beetje doen lijken alsof suikervrij eten heel moeilijk is, maar dat valt hartstikke mee. Er zijn, vooral in natuurwinkels en goede supermarkten, veel suikervrije producten te vinden! Het kost misschien iets meer tijd om zelf een lekkere pastasaus te maken in plaats van een poedertje met water in de pan te gooien, maar het resultaat mag er dan ook wezen! Op het internet zijn veel lekkere suikervrije recepten te vinden, die ik allemaal aan het uitproberen ben. Als ik er een vind waar mijn smaakpupillen stijl van achterover slaan, zal ik deze uiteraard met jullie delen. Veel succes!

Hebben jullie nog lekkere suikervrije recepten?

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op haar persoonlijke website,
cocooncrash.nl!
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 12 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • pally

  Toch jammer dat ze niet alle producten in de schappen op voeddingswaarden sorteren... Dat zou mensen een hoop gezoek besparen..

 • hiltjah

  ik ben sinds het lezen van dit artikel meer gaan letten op wat er precies in mijn eten zit. Ik dacht altijd dat ik redelijk gezond at, ook omdat ik mijn sauzen altijd zelf maak, maar er zit daadwerkelijk overal suiker in! Ik kwam er vanmorgen achter dat er zelfs in mijn plain volkoren cornflakes suiker is verwerkt en ook in zo'n beetje alle vleesvervangers zit een vorm van geraffineerde suiker pfff

 • Chantal

  Goed artikel! Ik eet sinds een jaar zo veel mogelijk suikervrij, en je merkt echt de voordelen. Daarbij hoeft het helemaal niet duur te zijn! Zakken M&M's en repen chocolade zijn duur. Een appel of een komkommer zijn niet duur. Ik spaar juist geld uit sinds ik afblijf van de Red Bull, snoep en koekjes. Vergeet niet dat "echt" eten veel meer vult, zodat je er ook minder van nodig hebt. Een zak dure chocolaatjes is bij mij zo leeg, maar bak snacktomaatjes of iets dergelijks? Daar doe ik heel lang mee.

 • Karin

  Ik zou het ook graag willen proberen, maar ik vrees dat ik echte te lui en te blut ben voor al die recepten...

 • Xandra

  Interessant artikel! Ik denk dat ik inderdaad een beetje verslaafd ben aan suikers, ik ben een echte zoetekauw. Suikervrij eten vind ik best interessant en zou ik wel eens willen proberen, maar het is inderdaad best duur voor mij en mijn minimumloontje.

 • Anoniem

 • Aap

  Jeeejj(: Maar is dat niet duur? Meestal moet je dan toch naar biologische winkels enzo? Zou dat ook wel willen, maar woon bij mijn ouders en broers en als dat prijzig is, tsja dan wordt het best lastig..

 • Jessica Herder

  Super goed dit artikel!! Ik eet ook suikervrij, nou ja deed ik vroeger heel streng en nu iets minder streng.. Maar ik denk echt dat dit een geweldige manier is om af te vallen!! Ik ben namelijk met m'n strenge suikervrije dieet gestopt omdat ik veel te dun werd!! Maar het is idd echt niet makkelijk maar je voelt je wel echt een heel stuk beter door het suikervrije eten!!

 • meonly

  www.voedzo.nl Daar staan recepten voor lekkere, suikervrije pepernoten!

 • CurlyGirly

  Leuk artikel en knap dat je zoiets kunt volhouden.
  Lijkt me moeilijk om producten te vinden, waar geen (stiekeme) suikers in zitten.

 • Maike

  Knap hoor dat je dat zo goed weet vol te houden! Ik heb zelf in mijn jeugd jarenlang geen suiker en zuivelproducten mogen eten ivm candida, maar tegenwoordig heb ik er een stuk meer moeite mee. Ik mag weer alles en vind het heerlijk om lekker te snoepen. Eigenlijk ben ik een beetje verslaafd en daar voel ik me best schuldig om. Ik zou best wat gezonder willen eten!

 • anoukk

  www.suikerwijzer.nl

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen