Overwin je verlegenheid in 7 stappen

Psyche & spiritualiteit door Laura_S
Voor een grote groep mensen spreken? Jou niet gezien! Je wordt al zenuwachtig als je iets moet zeggen in een groepje van vier! Laat staan als je die mensen niet kent. Je bent niet de enige die verlegen is, maar zo pak je je verlegenheid aan.

Zorg dat je positieve mensen om je heen hebt die je aanmoedigen
Je wil niet de hele tijd met mensen zijn die net zo verlegen zijn als jij, want zij praten waarschijnlijk de verlegenheid goed. Wat je eigenlijk nodig hebt zijn vrienden die je uitdagen, maar je niet voor het blok zetten of kritiek op je hebben. Dus kijk goed om je heen welke vrienden zo zijn en je dus kunnen helpen.

Kom uit je comfort zone
Je komt helemaal nergens als je nooit iets nieuws probeert! Het is moeilijk als je iets niet durft, maar als je bijvoorbeeld geen auto kunt rijden zou je toch ook een keer in een auto moeten stappen om het te leren. Hetzelfde geldt voor verlegenheid: je moet je in een sociale omgeving gooien en je komt waarschijnlijk in situaties terecht waar je het even moeilijk mee krijgt. Maar je blijft jezelf op deze manier wel uitdagen! Laat je niet leiden door angst...


Neem niet alles te serieus
Verlegen mensen nemen alles vaak erg serieus. Want stel je maakt een enorme blunder en iedereen ziet het?! Uh... Nou en?! Wat maakt het uit als je stem overslaat, als je niet meer weet wat je wilde zeggen of als niemand om je grapje lacht? Je gaat er echt niet dood aan en iedereen is het zo weer vergeten! Dus maak niet overal een big deal van.

Wees happy met jezelf
Vaak voelen verlegen mensen zich niet alleen ongemakkelijk bij andere mensen, maar ook met zichzelf. Dus: ga alleen uit! Het klinkt misschien gek, maar probeer eens alleen uit eten of alleen naar de film te gaan en kijk hoe je je daarbij voelt. De meest zelfverzekerde mensen voelen zich ook op hun gemak als ze alleen zijn in openbare plekken.

Stapje voor stapje
Als je voor het eerst leert zwemmen spring je ook niet gelijk in het diepe. Hetzelfde is het geval als je heel erg verlegen bent. Ga niet in één keer voor 1000 mensen spreken. Probeer eerst een kleiner aantal, bijvoorbeeld vijf. Als dat goed gaat kun je voor steeds meer mensen proberen te spreken. Let wel op dat je het rustig aan probeert, maar niet te rustig aan!


Gebruik je onderbewustzijn
Alles begint bij jezelf, dus plaats goede gedachten in je onderbewustzijn. Het klinkt een beetje zweverig, maar het is het belangrijk voor je zelfvertrouwen. Zeg elke dag tegen jezelf 'elke dag word ik een stuk zekerder over mezelf'. Zeg het bijvoorbeeld tegen jezelf als je onder de douche staat, naar de winkel loopt of onderweg bent naar je werk! Op een gegeven moment geloof je er in!

Verlegenheid is trots
Verlegen mensen maken zich vooral heel veel zorgen om zichzelf en hoe ze overkomen op anderen. Waar ze zich eigenlijk op moeten concentreren zijn dingen om zich heen, bijvoorbeeld het goed uitvoeren van hun werk. Niemand interesseert zich hoe jij overkomt en mensen denken niet zoveel over je na. Dus wees niet zo zelfingenomen en denk over iets anders na!

Ben jij verlegen? In wat voor situaties? En wat doe je eraan?