Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Liegen is jezelf bedriegen

Reageer 0
Een leugen om bestwil, (een stukje van) de waarheid achterhouden, net even iets anders vertellen dan hoe iets echt is verlopen. Hoe erg kan het zijn? We hebben allemaal weleens gelogen, maar hoe kan liegen je leven beïnvloeden?

Wanneer je er achterkomt dat iemand tegen je gelogen heeft, kun je je bedrogen voelen, of onwaardig. Je kunt het gevoel krijgen dat de ander je niet serieus neemt of je niet belangrijk genoeg vindt om de waarheid aan te vertellen.

Een aflevering van Labyrint over goede leugenaars en slechte leugendetectoren vertelt dat een mens gemiddeld zo?n twee keer per dag liegt. Maar waarom? Het antwoord is natuurlijk voor iedere situatie anders, maar de drijfveer is in veel gevallen hetzelfde. Angst voor teleurstelling of afkeuring.


Liegen tegen een ander is liegen tegen jezelf
Wanneer je de waarheid anders voorlegt dan hoe ze eigenlijk is, voel je je er waarschijnlijk niet fijn bij. Je krijgt het warm, je voelt je misschien wel opgelaten. De reden waarom je de leugen vertelt is waarschijnlijk omdat je denkt dat de waarheid (onherstelbare) schade aan zal richten.

Wanneer je een leugen vertelt, ontken je jezelf. Het niet kunnen vertellen van de waarheid staat gelijk aan het ontkennen van de waarheid. Wanneer je iets hebt gedaan waar je spijt van hebt of waar je je voor schaamt is het moeilijk daarvoor uit te komen. Toch heb je dat gedaan met een reden, met een onderliggend verlangen. Wat zullen de consequenties zijn van je daden? Gaat hij bij je weg, praat zij nooit meer met jou? Sta je voor gek? Zak je in achting?
Het grappige is dat het de eigen interpretatie is die de angst aanjaagt, al dan niet terecht.

In een relatie
Ik zal een heel heftig voorbeeld geven. Je bent vreemdgegaan en houdt dat achter voor je geliefde. Je denkt dat als hij erachter komt, het dan einde relatie is. Je voelt de paniek toeslaan, je wilt hem niet kwijt. Je liegt over waar je geweest bent en ontkent iedere vorm van ontrouw. Wat er gebeurt in deze situatie is dat je niet alleen ontrouw bent aan hem, maar ook aan jezelf. Ergens had je een verlangen, je hebt dat verlangen toegestaan en je hebt er iets mee gedaan. Of het fijn of vreselijk was, staat hier los van.


Door het ontkennen dat je dat verlangen hebt gehad, schakel je een belangrijke 'richtingaanwijzer' uit. Het feit dat je dat verlangen hebt gehad, is een belangrijke indicator voor wat je wilt in je leven. Het is de moeite waard om dat te bespreken met je partner, omdat er zo duidelijk wordt of jullie hetzelfde willen in het leven. En zo niet, hoe er dan voor beide partners toch het wenselijke uitkomt.

Verantwoordelijkheid nemen
Het nemen van de verantwoordelijkheid voor je verlangen, het eerlijk vertellen wat je wilt, hoe je ergens in staat of welke kant je op wilt, schetst de mogelijkheid om te groeien. Persoonlijk en als stel. Het creëert de mogelijkheid om steeds meer te worden wie je werkelijk bent, hoe moeilijk het 'opbiechten' ook kan zijn.

Lees ook de vorige columns van Mendy!Mendy schrijft over relaties, psyche en spiritualiteit. Ze woont in Amsterdam samen met haar honde-kind, Daisy Dallas. In haar eigen 'liefdessituatie' is ze gelukkig met haar 'grote' liefde. 

Mendy houdt zich voornamelijk bezig met bewustwording in/en de liefde en het filosoferen hierover. Zij geeft workshops, lezingen en schrijft een boek over haar eigen ontwikkelde methodiek. Iedere week schrijft ze een column over haar eigen ervaringen met betrekking tot haar  methodiek.

Mendy's dag is gevuld met; filosoferen, schrijven, lezen, Daisy Dallas, reizen, ervaren, groeien en liefde... Hierover kun je lezen op MendyvanderLinden.nl en SuperVrouwelijk.nl.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 3 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Marielle

  Niet het achterste van de tong laten zien, is geen liegen.
  En ik lieg niet. Niet. Punt.

 • Claudia

  Ik loog vandaag nog. Ik kreeg superdierenplaatjes bij de supermarkt, die ik dan meeneem naar mijn stageklas (kleuters). Bij de uitgang vroeg een jongetje of ik superdierenplaatjes had en toen zei ik 'nee'. Wat moet ik anders... 'ja maar je krijgt ze niet' ?? Dat is veel gemener.

 • Cheyennex

  Ja, liegen is slecht, maar iedereen moet een keertje kunnen liegen. Ik ken twee jongens en ze zijn Kantiaan, Kant staat voor het nooit liegen en blabla. Laatst had ik wisselgeld nodig, dus ik kocht iets kleins van 30 cent, maar ik had wel 30 cent maar ik gaf die vrouw 10 euro en ik loog over dat ik het niet kleuer had. Toen twijfelden zij zelfs aan mijn gedrag van liegen. Heel soms kan het, maar probeer het wat de grote dingen betreft te voorkomen en probeer geen gedrag te vertonen waardoor je zou moeten liegen.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen