ZeTest: Een weekend zonder telefoon

Psyche & spiritualiteit door Jade
Het weekend is altijd te kort, voor je het weet is het weer voorbij. Maar een weekend zonder telefoon is een ander verhaal! Ik onderging de test: een weekend zonder telefoon. Help?!
 
Zaterdag: 'Oeps, ik heb m'n telefoon weer vast!'
Vrijdagavond begon het al toen ik ging slapen. Oké, vrijdag telt nog niet mee, maar zaterdagochtend wel en mijn gsm is buiten mijn telefoon ook mijn wekker. Probleem dus!  Een geluk dat ik er niet vroeg uit moest en ik heb dan ook maar eens geen wekker gezet, wat heerlijk was!
 
Toen ik zaterdag wakker werd stootte ik alweer op een hindernis in mijn dagelijkse routine. Ik bel namelijk elke ochtend wanneer ik wakker word mijn vriend op, wat dus niet ging... Gelukkig kwam hij 's middags langs en heb ik dus voor de rest van de dag geen last gehad van het feit dat ik hem niet kon bellen. Hij heeft ook geen Facebook en leest zijn mail niet vaak, dus zonder telefoon zou ik hem helemaal niet hebben kunnen bereiken!  

Voor de rest van de dag viel het mee. Oké, soms was het vervelend als ik even wilde kijken hoe laat het was, of als ik even snel wilde uitrekenen hoeveel euro die 20% korting op dat kleedje nu net bedroeg, maar in het algemeen ging het wel. Wat me wel verrastte is dat ik 's avonds even naar een vriendin wilde bellen, want ze was net naar de kapper geweest en ik wilde weten hoe het geworden was. Ik belde haar zomaar even op. Toen de beltoon begon, besefte ik ineens dat ik aan het bellen was. Ik riep hardop 'oh nee, ik ging een weekend zonder telefoon doen!' waarop ik snel de telefoon weer uitdrukte. Oops....
 
Het is vervelend om geen telefoon te hebben, dat zeker. En wat me vooral opviel die dag, is hoe vaak ik die telefoon eigenlijk wel niet gebruik. Ik heb dan niet eens een smartphone die alles kan, maar dan nog miste ik 'm erg vaak! Op een gegeven moment besefte ik ineens dat ik mijn gsm - hoewel ik 'm niet gebruikte - heel de tijd ronddroeg in mijn hand. Obsessive much?

Zondag: Alles op voorhand
's Ochtends alweer hetzelfde probleem: geen wekker. Dit was gelukkig niet zo'n groot  probleem want toen het buiten licht werd, wist ik dat het ochtend was. Echter, als ik langer geen gsm zou gebruiken zou ik toch een wekker moeten aanschaffen! 
 
Mijn vriend ging wat spullen ophalen van zijn appartement. Normaal gezien zou ik hem even laten bellen als hij er is en op dat moment even samen doorlopen wat hij allemaal moet meenemen. Maar dat ging nu dus niet waardoor we alles op voorhand uitgebreid moesten bespreken. Daarna, toen hij naar de winkel ging, was ik vergeten te vragen of hij kauwgom wilde meenemen, vreselijk! Het gevoel van hem niet te kunnen bereiken. Ik had dus op voorhand aan de kauwgom moeten denken, wat stom van me!
 
Het viel me heel erg op hoe je zonder telefoon alles op voorhand moet afspreken. Je moet je er bij kunnen neerleggen dat je niet alles onder controle kan hebben en dat sommige dingen weleens vergeten kunnen worden of kunnen mislopen.

Conclusie
Volgens mij hangt onze afhankelijkheid van onze telefoons enorm samen met onze druk volgeplande levens. We hebben tegenwoordig zo veel te doen dat er geen plaats meer in de agenda is voor foutjes zoals 'oeps schatje, kun je nog even terug naar de winkel voor kauwgom?'. Alles moet vlot verlopen en we worden er te perfectionistisch van. We zijn ook snel uitgeput omdat we zo veel te doen hebben, en zo'n klein probleempje is dan al snel te veel. Het gaf me dus een zeer gestresst gevoel om mijn telefoon niet te mogen gebruiken, omdat ik het gevoel had dat ik tijd verloor. Het is zo handig om even snel te bellen of te sms'en voor iets, veel handiger dan alles op voorhand afspreken.

Wel is het socialer en op een bepaalde manier ordelijker, want je zorgt dat je alles van tevoren goed geregeld hebt voordat je weggaat. Ook lijkt het me dat je zonder telefoon went aan het feit dat er soms weleens iets misloopt, en dat je dat perfectionisme snel kwijt bent. Dat lijkt me dan weer erg ontspannend. Dus misschien is de eerste week zonder telefoon wel een gestresste boel, maar is het achteraf des te meer ontspannend? Wie durft het te proberen...? 
 
Zou jij een weekend zonder je telefoon kunnen?