De personal trainigsmethode van Iboya Triz

Sport & gezondheid door Marleen_S
Het leven als ballerina viel Iboya Triz behoorlijk zwaar. En na een heftige dansblessure en niet veel later ook een herseninfarct, besloot ze het roer om te gooien. Nu is ze personal trainer, met een heel eigenzinnige visie!
 
Over Iboya
Een tijdje geleden schreven we al over haar in de rubriek Babes in Business. Tien jaar lang danste Iboya Triz dag in dag uit als ballerina bij het Nationaal Ballet. En ineens kwam daar, niet geheel vrijwillig, het keerpunt. Ze dacht dat de balletwereld een gepasseerd station was en niet lang daarna ontwikkelde ze haar eigen trainingsmethode: Iboya Training. Haar doel? Mensen niet alleen fysiek, maar ook mentaal weer helemaal in balans krijgen!
 
Het trainingsprogramma 
?De visie die ik voor ogen heb, is om het volmaakte welzijn te creëren bij cliënten die bij mij komen trainen. En dat begint met een goede basis?, legt Iboya uit. ?Daar focus ik me dan ook op in de eerste periode van de training. Wat de doelstelling ook is, de basisperiode van vier tot zes weken is essentieel om effectief je doel te bereiken. Dat lijkt lang en dat is het misschien ook wel, maar het verkleint de kans op eventuele blessures in de toekomst. En de trainingen hebben veel meer het gewenste effect, dan wanneer ik gelijk hardcore bezig ga.?
 

 
Vervolgens richt ze zich op de wensen van de klant. ?Samen met de cliënt bekijk ik het pakket dat hij of zij gekozen heeft. Ik heb vijftien verschillende soorten trainingsmodules die allemaal op de persoon kunnen worden afgesteld. Niet iedereen heeft namelijk hetzelfde lichaam en daarom komt het ook eigenlijk nooit voor dat ik bij twee personen één en dezelfde training geef. Ik geef advies, pas het pakket aan en dan kan de training beginnen.?
 
Logge machines zijn volgens Iboya niet geschikt voor de algehele functionaliteit van het lichaam. ?De meeste klanten die bij me aankloppen zitten dagelijks achter een computer. De houding die ze zichzelf hebben aangemeten zorgt onder andere voor rugklachten. Logisch, want het lichaam is uit balans geraakt. Daarom is het veel beter om na je werk niet direct op een toestel te zitten. Als je spierdisbalans hebt, dien je dat eerst op te lossen anders krijg je op deze manier namelijk snel blessures. Je zit al een hele dag! Tijdens het sporten moet je je vrij kunnen bewegen en je spieren trainen die verzwakt zijn geworden door je zittende beroep.?
 
Licht trainen
?Tegenwoordig willen mensen snel en makkelijk resultaat. Maar dat is niet realistisch?, vertelt Iboya. ?Ik zie vaak dat sommige mensen helemaal tot het naadje gaan op de loopband. Of ze gaan een uur lang spinnen. Het is effectiever om korte intensieve intervaltrainingen te doen. Het is makkelijker vol te houden en je haalt er veel meer voldoening uit dan wanneer je uren aan het zweten bent en door de herhaalde bewegingen spieren kunt overbelasten. Als je al veel stresshormonen aanmaakt, is het niet verstandig om langdurige duurtraining te doen waarbij je nog meer cortisol aanmaakt en buikvet krijgt.?
 
En groot voordeel dat Iboya heeft, is haar ervaring met dansen. ?Ik combineer alle kennis die ik heb opgedaan in de danswereld en ontwikkel doelgerichte effectieve trainingen. Ik pas methodes, technieken en opvatting van dans, de topsport en de wetenschappelijke wereld toe. Daarnaast richt ik me ook op alle grondmotorische eigenschappen van het lichaam. Ik wil me namelijk niet alleen focussen op óf krachttraining óf op yoga: ik wil het allemaal.? In haar trainingen komen deze eigenschappen stuk voor stuk aan bod:
  • Flexibiliteit
  • Cardiotraining
  • Coretraining 
  • Balans
  • Reactie training 
  • Snelheid en bewegelijkheid
  • Krachttraining 

 
Iboya vertelt verder: ?Ik train daarbij ook (bijna) altijd met verschillende fitnessmaterialen zoals elastieken, trx, bosu, kabels en dumbbells. Neem mijn lichaam, ik zie er niet opgepompt uit, maar heb wel strakke spieren. Dat is wat de meeste vrouwen willen. Maar de meeste personal trainers laten hun cliënten gewoon op toestellen zitten en meer zware krachtraining doen, om het lichaam te shapen. Dat spreek ik tegen, want het kan ook anders. Kijk maar naar mij!?
 
Voor wie zijn de trainingen bedoeld?
?Mensen van elke leeftijd zijn welkom. Kleine kinderen bijvoorbeeld die op ballet zitten, geef ik verstevigende oefeningen, zodat zij beter kunnen presteren. Maar ook vrouwen die hun zwangerschapskilo?s willen verliezen of oudere mannen die een stabiel lichaam willen help ik?, zegt ze. ?Zelfs vrouwen die een borstverkleining of -vergroting hebben gedaan komen langs. Bij deze groep is de houding en techniek bijvoorbeeld heel erg belangrijk.?
 
Dichter bij jezelf
Vooral het mentale gedeelte tijdens de training vindt Iboya belangrijk. ?Ik wil dat mensen leren om bij zichzelf te blijven door meditatie. Het is ook een mooie manier om buikvet dat door stress ontstaat te voorkomen. Mensen trekken zich naar mijn idee namelijk te veel aan van de buitenwereld. De balansoefeningen op ballen die ik doe, brengen de focus naar binnen toe zodat het ook een meditatieproces wordt. Ik wil niet te veel nadenken, ik wil helemaal opgaan in het moment. En dat wil ik mijn klanten meegeven.? 
 
Toekomstplannen
Iboya is druk bezig met de toekomst. ?Ik ben nu bezig om mijn trainingen ook wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. Het essentiële aan mijn trainingsprogramma is, dat behalve rechtop staan, ook het trainen van tegenovergestelde spieren belangrijk is. Zo krijg je sneller effect. Dat bestaat volgens fysiotherapeuten nog niet. Ik zorg ervoor dat alle oefeningen verantwoord zijn, op elk gebied. Dat doen de meeste personal trainers (nog) niet." 
 
Benieuwd naar de traingen van Iboya? Kijk hier voor meer informatie!