Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Uit de kast: 'Ik was keurig getrouwd met een man'

Reageer 0

De situatie kan keer op keer anders zijn, maar het idee is altijd hetzelfde: een coming out. Ook op latere leeftijd kun je er als vrouw achterkomen dat je lesbisch bent. En dan? LeZeressen en ervaringsdeskundigen Dagny en Bianca vertellen en geven tips.

De laatste jaren, maar zeker sinds het moment dat het KRO-programma Uit De Kast uitgezonden wordt, is een coming out helemaal niet zo gek meer om over te praten. Over het algemeen krijgen mensen veel begrip als ze uitkomen voor het feit dat ze bi- of homoseksueel zijn, maar dit is lang niet altijd zo. Om die reden is het moment van een coming out natuurlijk hartstikke spannend. Hoe zou je omgeving reageren? Je familie, je vrienden? Gaat er niks veranderen? Word je niet raar aangekeken door iedereen? Of zouden mensen misschien al iets door gehad hebben?


Ervaringen
Hoe dan ook, een coming out is eng. Dagny (24) kan hierover meepraten. ?Ik heb vijf jaar tegen mijn coming out opgezien?, vertelt ze. ?Ik weet al sinds mijn twaalfde echt dat ik op vrouwen val. Ik snapte nooit waarom alle meisjes achter de jongens aan zaten op de basisschool, of wat er leuk was aan hand in hand lopen met een jongen. Toen ik 12 was, begreep ik waarom ik het niet snapte: ik viel op vrouwen.?

Dagny heeft in haar directe omgeving een makkelijke coming out gehad. ?Mijn ouders vonden het allebei helemaal prima, dat was erg fijn?, zegt ze. ?Ze zijn heel open minded. Maar toch is het eng. Je moet iets gaan vertellen wat gaat over je hart, en je wil natuurlijk nooit dat je hart gebroken wordt. Wat als ze ervan schrikken en toch iets lulligs zeggen??

Voor Dagny hield het ?uit de kast komen? na haar coming out nog niet op. ?Eigenlijk ben je er nooit klaar mee?, zegt ze. ?Je blijft het je hele leven doen. Bij ieder feestje, nieuwe baan, nieuwe sport, nieuw teamlid of iedere andere situatie waarin je een nieuw iemand ontmoet, moet je het weer vertellen.? Dagny geeft aan dat het wel steeds makkelijker wordt. ?De vraag of iemand een vriend heeft is nou eenmaal gangbaar. Als ik denk dat het weleens een issue zou kunnen zijn, of als ik weet dat ik die persoon maar kort zie en daarna nooit meer, zeg ik maar gewoon 'ja'.?


Getrouwd met een man
De coming out van Bianca (40) verliep iets anders: zij is zelfs een tijd getrouwd geweest met een man. "Ik ben in februari 2007 uit de kast gekomen?, vertelt ze. ?Mijn ex-man en ik waren toen een klein jaar gescheiden. Ik wist al heel jong dat ik op vrouwen viel, maar toen ik dat op mijn 18e aan mijn ouders vertelde, kon ik, zacht uitgedrukt, het huis verlaten. Ik koos eieren voor mijn geld en trouwde netjes, zoals het hoorde, met een man."

Bianca heeft haar echtgenoot vrij snel verteld dat ze op vrouwen viel. "We leefden al die jaren gezellig samen, maar een echt stel waren we niet. Seks hadden we sporadisch, omdat het zo hoorde, maar wat een ramp vond ik dat??

Achteraf valt alles mee
Toen Bianca gescheiden was, besloot ze dat het tijd was voor een ?tweede? coming out. ?Iedereen reageerde toen erg positief?, zegt ze. In de loop der jaren wisten steeds meer mensen van de gevoelens van Bianca. ?Mijn ex was totaal niet verbaasd. Een goede vriendin spoorde me zelfs aan om uit de kast te komen. Daarna vertelde ik het mijn zoon van 7, mijn ex-schoonouders en mijn collega?s. Het viel allemaal reuze mee. Tegen de reactie van mijn zoon zag ik wel op, maar de rest zou me een worst zijn. Ik had al te lang geleefd naar de maatstaven van anderen.?


Ook Dagny vertelt dat het haar achteraf allemaal mee is gevallen. ?Mijn ouders hadden er al eerder naar gevraagd, en hadden ook benadrukt dat het gewoon prima zou zijn?, zegt ze. ?Vaak krijg je van oudere mensen lullige reacties. Ik heb ook wel een aantal vervelende schoonouders gehad, dus vriendinnen wiens coming out erg heftig was. Ik ben nu dan ook extra blij dat mijn coming out zo goed ging.?

Tips
Uit eigen ervaringen hebben Dagny en Bianca een aantal tips, voor vrouwen die worstelen met hun gevoelens.
 • Oefen met een vriend(in). Dagny: ?Vaak is het makkelijker om het aan een goede vriend of vriendin te vertellen. Zo kun je oefenen voor het moment dat je het aan je ouders moet vertellen, dat is toch vaak het spannendst.?
 • Heb iemand om op terug te vallen. Dagny: ?Iemand die letterlijk naast je zit, maar ook iemand die buiten, thuis of naast de telefoon op je wacht. Mocht er een vervelende reactie komen, dan kun je meteen bij iemand terecht die het verhaal al kent.?
 • Kies voor jezelf. Bianca: ?Laat je niet te veel domineren door anderen. Ik deed dat wel. Kies voor jezelf en neem je eigen tijd. Je staat niet alleen en komt er sterk uit.?
 • Geef mensen de tijd om het te accepteren. Dagny: ?Voor jou was je coming out een proces. Jij hebt het inmiddels geaccepteerd, maar anderen staan bij jouw coming out aan het begin van dat proces. Zij zijn vaak nog niet toe aan acceptatie, en schrikken ervan.?
 • Praat met lotgenoten. Bianca: ?Ik heb nu contact met een meisje van 17 in eenzelfde situatie, en ik merk dat zij veel steun heeft aan onze gesprekken. Ik krijg geregeld een lange mail van haar, met twijfels en vragen. Heel bijzonder.?
 • Doe het op een andere manier. Dagny: ?Als je het toch te eng vindt om je coming out face to face te doen, schrijf dan een brief of mail of maak een filmpje, zodat je dat aan je ouders kunt geven.?
Heb jij ervaring met een coming out? Bij jezelf, een familielid of vriendin van je?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • VampyMary

  @anoniem: Jij bewijst maar?? mooi argument is dat.. er is al lang bewezen zelfs dat bij verscheidene homo-seksuele mannen er bijvoorbeeld net iets anders is in hersenactiviteit e.d. aangeboren dus.. niet bepaald gekozen of geinfectieerd of hoe jij het ook noemt.. de een valt op mannen de ander op vrouwen de ander op beiden... leer dat maar accepteren.. en de ziektes als hep C en syffilis.. tja de reden dat geslachtsziekten ietwat vaker voor komen bij homo-seksuelen is omdat er onbegrip is en ze naar uithoekjes gedwongen worden.. er is ietwat minder voorlichting hierdoor voor deze mensen geweest in het verleden e er werden daardoor minder voorbehoedsmiddelen gebruikt.. hebben zij geen schuld aan.. de een heeft het nou eenmaal wel en de ander draagt nou eenmaal geen ziektes bij zich.. Ik ken zelf een meisje dat door twee vrouwen is opgevoed.. dood normaal kind als je het mij vraagt.. geen troumas.. bovendien komt het vaker voor dat er geen moeder of vader figuur is.. denk aan overleden of gescheiden en nooit weer gezien.. en eerlijk gezegd denk ik dat die kinderen het ook prima overleven... serieus het is niet te genezen want het is uiteraard geen ziekte! Een oudoom van mij is in de jaren 40 geloof ik behandeld met LSD omdat hij homo was en het een ziekte was... helpt uiteraard niet.. werd hij alleen beroerd van en heeft ie nogal wat trouma's aan overgehouden... Ik ben zelf geen lesbienne/bi maar ik word echt boos op het idee dat er mensen zijn die zo ongelofelijk bekrompen denken als jij!

  je mag overal je mening rondspuien mits het niet sterk beledigend is.. en dit.. dit is gewoon ronduit beledigend, bekrompen, achterhaald en volkomen geschift...

 • Jet

  pardon anoniem, selectief onderzoek, waarschijnlijk erg gemakkelijk om onderzoeken die niet bij jouw ideeen passen over te slaan.
  En die laatste regel, daar heb ik maar 1 antwoord op: Russels theepot (zoek maar eens op, gaat over beweringen doen en dan aan een ander overlaten om het tegendeel te bewijzen).

 • Chantal

  @ Anoniem:

  Ook ik ben niet lesbisch, maar toch vind ik je reactie vreemd. Het lijkt me vervelend om zó onwetend te zijn. Misschien moet je er eens wat meer in verdiepen voordat je zulke uitspraken doet. Je komt op deze manier eerlijk gezegd nogal dom over en dat ben je vast niet.

  Negatieve kanten aan het homo zijn? Ik ben wel benieuwd wat dan. Er zijn vast wel homo's die slechte dingen doen, zoals moord of iets dergelijks. Maar een hetero is wat dat betreft echt niet beter, of wel?

  En de meeste ziektes ontstaan door homo's? Dat is een goede. De homo's en lesbiënnes spannen vast allemaal samen om de hetero's ziektes te bezorgen als ebola, kanker, malaria en de pest.

  Ik wist niet dat er nog mensen bestaan die daadwerkelijk zo denken. Weer wat geleerd.

 • summerflower

  Goede tips. Voelt zeker als een opluchting deze coming out. Lijkt me ook superzwaar dat jullie dit hebben moet meedragen.
  Zelf ben ik hetero, maar ik heb absoluut niets tegen homoseksualiteit.
  Heb zelf een homoseksuele man gekend met het hart op de goede plaats. Stond voor veel mensen klaar. Alleen veel te vroeg overleden door een hartkwaal.

 • marilyn

  Spijtig... die anonieme reactie... dat homoseksualiteit een ziekte zou zijn! Jammer dat deze 'dame' haar identiteit niet bekend durft te maken... We zijn zoals we zijn... om het een afwijking te noemen... geen woorden voor! Zelf ben ik niet lesbisch, maar ik heb begrip voor hun gevoelens en levensvisie. Een van mijn vriendinnen is bi... so what?

 • Anoniem

  Ik geloof niet in homoseksualiteit. Het is een psychische ziekte en je wordt er zeker niet mee geboren. Als de ouders hetro zijn kunnen de kinderen onmoglijk homo zijn. Heel dat homo-zijn heeft eigenlijk meer negatieve kanten dan positieve kanten. Meeste ziektes ontstaan ook door homo's, dus im not buying it.

 • Anoniem

  'lotgenoten'? Net alsof het een ziekte is. Niet echt een diplomatieke woordkeus.

 • Belize

  Ik begrijp dit stukje niet:

  "Bianca heeft haar echtgenoot vrij snel verteld dat ze op vrouwen viel. "We leefden al die jaren gezellig samen, maar een echt stel waren we niet. Seks hadden we sporadisch, omdat het zo hoorde, maar wat een ramp vond ik dat??

  Achteraf valt alles mee
  Toen Bianca gescheiden was, besloot ze dat het tijd was voor een ?tweede? coming out. ?Iedereen reageerde toen erg positief?, zegt ze. In de loop der jaren wisten steeds meer mensen van de gevoelens van Bianca. ?Mijn ex was totaal niet verbaasd. "


  Ex is toch sowieso niet verbaasd als ze het hem al verteld had lijkt mij?


  Wel tof dat iedereen zo positief reageert. Ik zou echt niet weten hoe ik zou reageren als mijn moeder nu zou vertellen dat ze lesbisch is.

 • Anoniem

  mijn tante is laatst uit de kast gekomen. vindt het een hele dappere zet, alleen wel zielig voor mijn oom

 • Maike

  Wat lijkt het me lastig om uit de kast te moeten komen, zeker als je verwacht dat je omgeving er moeilijk mee om kan gaan. Helaas zijn er nog steeds mensen die negatief reageren op homoseksualiteit. Ik heb heel veel respect voor alle mannen en vrouwen die uit de kast komen, hoeveel moeite het ze soms ook kost.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen