Beauty / Lichaam
Lichaam

Vrouwen meer last van ochtendhumeur dan mannen


Dames, goed nieuws! Als morgenochtend manlief klaagt over jouw eeuwige ochtendhumeur vertel hem dan maar dat het he-le-maal niet jouw schuld is. Wij vrouwen lijden volgens de wetenschap echt pijn als we ?s ochtends wakker worden.
 
Rise and shine, dat geldt helaas niet voor de meeste vrouwen onder ons. Hoe vaak druk je ?s ochtends wel niet je wekker weg omdat de nacht weer eens veel te kort was? Of zit je met knallende koppijn je muesli weg te werken? Logisch dat we niet moeders liefste zijn als de ochtend begint... En we kunnen er (meestal) niets aan doen.

 
Vrouwen hebben namelijk meer ontstekingssignalen, die wijzen op een mogelijk gezondheidsprobleem, zo meldt Daily Mail. Slaapexpert dr. Micheal Breus legt het uit. "Aangezien die ontstekingssignalen gelinkt zijn aan meer pijn, kan het vrouwen letterlijk meer pijn doen om 's morgens wakker te worden." En van pijn lijden wordt niemand vrolijk. Zeker ?s ochtends niet.
 
Doordenkertje
Ook ons brein werkt in ons nadeel als het gaat om onze slaap. Wij vrouwen kunnen honderd dingen tegelijk als het moet. Daardoor gebruiken wij ons brein meer dan het mannelijk geslacht. ?En hoe meer je je brein gebruikt, hoe meer het moet herstellen en des te meer slaap je uiteindelijk nodig hebt?, volgens professor Jim Horne.
 
Wij hebben onze slaap hard nodig, veel meer dan onze partner. Niet zo gek dus dat mannen nooit echt last hebben van slaaptekort. Maar zijn we genetisch gewoon de Sjaak of kunnen we er iets aan doen?

Powernap 
Het enige wat helpt is, jawel, meer slapen! En als je dat s? nachts niet lukt, dat is het advies van dr. Breus om wat vaker een powernap te pakken. Maar let dan wel op de lengte: maximaal 20 tot 90 minuten is meer dan voldoende.

Heb je na alle powernapjes en meer uurtjes in de nacht nog steeds last van een ochtendhumeur? Met de volgende tips maak jij elke dag een superstart!
  • Gooi je wekker in de prullenbak en gebruik je smartphone, als je dat nog niet deed. Kies je favoriete nummer als wekker en wissel elke week af (anders raak je juist weer geïrriteerd). Bijvoorbeeld het nummer van Asaf Avidan met Reckoning Song.
  • Kies ?s ochtends voor muesli met chocoladestukjes erin of besmeer je boterham met Nutella. Door chocola maakt je lichaam een bepaald stofje aan, waardoor je je gelijk beter voelt!
  • Heb je een huisdier? Of ligt je lover zo lief naast je te knorren? Het eerste wat je ?s ochtends moet doen is ze even verrassen met een stevige knuffel. Door een liefdevolle aanraking maak je meer gelukshormonen aan.
  • Hang een mooie plaat of schilderij op aan de muur tegenover je bed. Als je ?s ochtends je ogen opendoet en je ziet een mooi kunstwerk, worden je zintuigen gelijk geprikkeld. En het werkt beter dan gelijk tv kijken in de ochtend (daar word je weer te druk van)!
Heb jij 's ochtends ook moeite met opstaan? En daardoor een dik ochtendhumeur?