Recept: Abrikozenvlaai

Eten door Redactie Ze.nl
Het is dubbel feest deze maand! Koningin Bea viert voor het laatst haar verjaardag op Koninginnedag en onze Willem wordt koning. En bij een feestje hoort natuurlijk taart. Zoals deze lekkere oranje (!) abrikozenvlaai.

Moeilijk om te maken? Echt niet. Alhoewel de taart er extra lekker door wordt als je verse abrikozen gebruikt, kun je ook prima aan de slag met de variant uit blik. Dus sla aan het bakken en laat op Koninginnedag de hele buurt meegenieten van jouw oranje lekkernij!

Wat heb je nodig?
(voor 6-8 personen)

Voor het deeg

  • 1 zakje droge gist
  • 300 gr. bloem
  • 25 gr. boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1,5 dl. melk
  • 3 eetl basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • paneermeel

Voor de vulling

  • 1 kg. abrikozen
  • wat citroensap
  • 60 gr. suiker
  • 1,5 eet. aardappelzetmeel
Hoe maak je het?
  1. Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin gist, melk, boter, de eidooier en basterdsuiker. Kneed met de hand of in een foodprocessor de ingrediënten tot een soepel deeg in ongeveer 8 minuten. Laat het dan 1 uur rijzen.
  2. Was de abrikozen en doe deze in een pan met kokend water waar een beetje citroensap aan toegevoegd is. Kook de abrikozen ongeveer 6 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Ontvel en ontpit de abrikozen en snijd ze doormidden.
  3. Bewaar een halve liter van het kookvocht. Maak het aardappelzetmeel aan met wat water. Breng het vocht met de suiker aan de kook en voeg het aardappelzetmeel toe. Laat het goed doorkoken totdat het mengsel dik wordt. Voeg dan de abrikozen toe en laat afkoelen.
  4. Sla het deeg terug en leg 1/3 apart. Rol van de rest een dunne plak. Vet een vlaaivorm van 30 cm in en bekleed deze met de plak deeg. Snijd het deeg wat boven de vorm uitsteekt weg. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem van het deeg en bestrooi met paneermeel.
  5. Vul de vorm met het abrikozenmengsel.
  6. Rol de rest van het deeg uit tot een plak en snijd hiervan dunne repen. Leg deze in een ruitvorm over de vlaai en plak ze aan de uiteinden vast met wat water. Maak de bovenzijde van het ruitdeeg nat met wat water en strooi er wat suiker over.
  7. Bak af in een voorverwarmde oven op 200°C in 20 minuten. Zet onderin de oven een bakje water om het uitdrogen van de korst te voorkomen.
     

Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv.