Cityreport Wenen: de culinaire hotspots

Reizen door Emma
Wenen is hip! Naast een overdosis aan culturele hotspots kun je in deze mooie stad ook heerlijk eten en drinken bij talloze barretjes en restaurants. Ze.nl geeft je een overzicht van culinair Wenen. Ein Sachertorte bitte!  
 
Zoetigheden op elke straathoek
Je kunt er in Wenen niet omheen, op elke straathoek zit wel een Konditorei: een klein cafeetje waar je terecht kunt voor een kopje koffie en een taartje. Eén van de leukste is Aïda, met in totaal bijna 30 vestigingen in Wenen. Het interieur is er Barbie-roze en de dames die er werken hebben 50's kleding aan. Bestel hier bijvoorbeeld een apfelstrüdel of iets anders heerlijks uit de uitpuilende vitrines, uiteraard samen met een kopje Wiener Melange.
 
Aïda
 
Voor een lekkere lunch is Le Bol een aanrader. De veelal Frans geïnspireerde menukaart biedt genoeg zoete en hartige heerlijkheden. De Tarte au Citron is groot en zalig, maar ook de hartige belegde broodjes zijn heerlijk. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten en de voorbijgangers bekijken. Prettige bijkomstigheid: fijne prijsjes!
 
Een echte Wienerschnitzel 
Midden in het oude centrum ligt café Alt Wien: een echte bruine kroeg waar werkelijk elke centimeter op de muur bedekt is met het culturele aanbod van films, dans, toneel, kunst en muziek. Hier kun je terecht voor een eenvoudige hap met een lekker biertje. Het publiek is jong en ook hier zijn de prijzen prima.
 

Palmenhaus

Een absolute aanrader is het Palmenhaus: een bar-restaurant middenin een metershoge tropische kas die vol staat met, jawel, palmbomen en andere metershoge planten. Hoe bijzonder! Reserveren voor het restaurant is absoluut aan te raden, maar voor een drankje aan de bar kun je gewoon binnen lopen. Maak een keuze uit de tientallen cocktails of kies een van de honderden (!) wijnen. Hier kun je met gemak een hele avond doorbrengen (tip: kleed je niet te warm, je zit tenslotte in een tropische kas!). 
 
Culinair shoppen
Julius Meinl wordt ook wel het Oostenrijkse antwoord op Harrods (in London) genoemd. Deze winkel is gevuld met delicatessen van over de hele wereld. Menig foodie kan hier haar hart ophalen en haar pinpas laten wapperen. De prijzen liggen wel erg hoog, voor een reep chocolade betaal je bijvoorbeeld al gauw ? 3,50. Uitgesnuffeld? In hetzelfde pand vind je nog een café, een food to-go corner en een sushibar. 
 
Links: Julius Meinl, Rechts: Le Bol
 
In de Weense stijl
Om de echte Weense sfeer te proeven moet je een kopje koffie gaan drinken bij Café Demel. Door het statige en stijlvolle interieur met hoge ramen, spiegels en kroonluchters waan je je even in de keizerlijke Sissi-tijd. Kies het taartje van je keuze uit de vitrine in de hoek, je krijgt een bonnetje mee dat je weer aan de keurig geklede serveerster kunt geven. Het publiek is hier erg gemengd, van nieuwsgierige toeristen tot de echte sjieke Weense dametjes met bontjas die met hun zonen een taartje eten. Het café zit op de eerste verdieping, beneden zit de open keuken, een bar en een winkeltje vol zoetigheden.  

Sla ook zeker café Sacher niet over. Dit is hét café (en hotel) waar hét recept voor de Sachertorte is ontstaan. Het recept mag het pand niet verlaten, dus hier eet je de enige echte!
 
Fotocredits: privébezit, friendseat.com, tripadvisor.com