Mama / Kinderen
Kinderen

ZeMama: Borstvoedingsmaffia

Reageer 0
Mijn zoon krijgt flesvoeding. Het komt geregeld voor dat ik me daarvoor moet verantwoorden. “Krijgt hij de fles?! Waarom geen borstvoeding?” Omdat ik mijn kind dan vergiftig. Daarom. 
 
De beste voeding
Ik had mijn zoon graag de borst willen geven. Maar omdat ik medicatie gebruik die dan ook in zijn voeding terechtkomt, gaat dat niet. Natuurlijk had ik daar niet meteen vrede mee. Ik baalde ervan dat ik hem niet kan geven wat zo vanzelfsprekend lijkt. Toch vind ik het inmiddels prima. Hij drinkt en groeit goed, hij lacht, speelt en straalt. Hij laat zich troosten als hij verdriet heeft. Ik ben blij met onze tevreden baby. 
 
Waar ik minder vrolijk van word, zijn de vragen die me ter verantwoording roepen. Waarom ik geen borstvoeding geef. En hoe erg het is dat ik mijn bloedeigen zoon de beste voeding niet bied die hij nodig heeft. In Nederland is er een woord voor. De borstvoedingsmaffia.

 
 
Een kind aan je tiet 
Toets het woord ‘borstvoeding’ maar eens in op Google en de termen als ‘beste voeding’ en ‘101 redenen om borstvoeding te geven’ springen als piranha’s op je toetsenbord. Volgens de maffia is borstvoeding de normaalste zaak van de wereld. Als dat zo zou zijn, zou iedere vrouw zonder problemen op die vorm van babyspijzen overgaan. Maar om mij heen hoor ik vrouwen met tepelkloven, baby’s die de borst weigeren, kinderen met gruwelijke allergieën die krijsend van de pijn in hun wiegje liggen, borstontstekingen, te weinig voeding of veel teveel. Er zijn zelfs vrouwen die durven te zeggen dat ze er gewoon geen zin in hebben, zo’n kind aan hun tiet. Een vriendin die besloot om te stoppen met borstvoeding, kreeg een brok in haar keel toen ze kunstvoeding kocht. ‘Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s’, sprak de verpakking haar grimmig toe.
 

Lege schappen
Het is mooi als het allemaal lukt. Dat je je baby aan de borst legt en dat hij zoetjes van de melk drinkt. Het is fijn dat er 101 voordelen zijn en dat je bijzonder intieme momenten met je kind meemaakt. Ik heb echter mijn redenen om voor flesvoeding te kiezen en dat bevalt zowel Tijl als mij erg goed. Andere moeders zullen wel weer hun persoonlijke redenen hebben voor de fles en hoe mooi zou het zijn om daar geen oordeel aan te hangen. Waar Tijl en ik alleen geen rekening mee hadden gehouden, was dat er naast de borstvoedingsmaffia een andere criminele groep actief bleek te zijn. Op flesvoedingsgebied deze keer. De schappen melkpoeder bleken leeggeroofd door Chinezen die de pakken voor woekerprijzen doorverkopen aan moeders van hongerige baby’s in hun eigen land. Ik zocht er informatie over op sociale media omdat ik het naadje van de kous wilde weten. De eerste opmerking die ik kreeg: “Dat krijg je ervan als je geen borstvoeding geeft.” 
 
Ik wilde iets heel naars zeggen, maar hield me in. Ik ben moeder. 

Lees ook de vorige ZeMama-columns van Aefke!Aefke is onze ZeMama- columniste. Ze is getrouwd en sinds maart 2013 moeder van Tijl. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft Tijl later niet zijn bord leeg te eten. Ze hoopt wel dat Tijl later net zo dol is op ‘boekjes’ zoals ze dat zelf is. 
 
Aefke is meer dan alleen moeder. Ze heeft in september 2012 een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren’. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sociale media, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 11 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • PetraVries

  Kan ik me ook wel herinneren idd...geef je geen borstvoeding? en dan het gezicht dat men erbij trekt...belachelijk! Vraag eerst een waarom niet...maar nee ze weten niet waarom, zien alleen maar dat je flesvoeding geeft, en daar is het oordeel...hokjesdenken noemt men dat toch?

 • Anoniiempje

  Hier hetzelfde, bij mij kwam het gewoon niet op gang. Na een zware bevalling, 1 maand kolven zonder resultaat en doodmoe, ben ik volledig op flesvoeding over gegaan. Stond er ook van te kijken wat mensen hun mening er over was en dat je op internet zelfs slechte moeder genoemd word. Dus doe waar jij je het beste bij voelt en eigenlijk moeten die mensen zich er niet zo mee bemoeien. Helaas gebeurd dit met alles zo.

 • limchick

  het is gewoon een advies, maar ik ben het wel met je eens; je wordt er mee doodgegooid. Ik geef nog steeds borstvoeding, maar ik had er allang mee willen stoppen. behalve dat het in openbare gelegenheden nogal vervelend is ( lees - onder anderen - chagrijnige koppen omdat je je baby te eten geeft) wil mijn dochtertje gewoon geen fles. brood, pap, fruit, alles, behalve een fles. best vervelend. dus ik baal dat er geen kleine nutrilon 2 pakken zijn. zucht. zo hebben we allemaal wel wat.

  en @ Danielle ; bij ons in de supermarkt is het intussen van onbeperkt naar maximaal 3 naar maximaal 2 pakken flesvoeding per klant.

 • Daniëlle

  Wat een onzin en een hoop stress en ellende om niks, dat mensen zich daarmee gaan bemoeien.
  Het is jou kind en jij bepaald wat goed/het beste is.
  Hoe veel vrouwen hebben wel niet, weet ik hoeveel stress om maarja "dat kind" borstvoeding te geven. Omdat het moet van ... wie??? Verloskundige, familie, maatschappij...

  Jou lijf jou regels, daar heeft iedereen zich buiten te houden.

  Dat china nu massaal inkoop doet is wel vervelend ja. Maar daar komt volgens mij nu ook restrictie op... aantal pakken per persoon maar. Komt goed :-)

 • Chantal

  Ik zou ook kiezen voor borstvoeding in plaats van flesvoeding, indien mogelijk. Als het niet gaat, gaat het niet. Ik kies voor mezelf ook voor natuurlijke en onbewerkte voeding en zou dat ook graag aan mijn kind geven. Dat is mijn mening en daar heeft niemand wat mee te maken. Wat raar dat anderen je aanvallen op deze keus. Het is toch aan jou en niet aan hen. Mensen bemoeien zich helaas te veel met elkaar..

 • Anoniem

  Onvoorstelbaar zeg... Als je geen borstvoeding wil geven omdat je je borsten voor jezelf wil houden ben je geen echte moeder????? Van welke planeet kom jij zeg???? Moeder zijn zit 'm in heel wat belangrijkere zaken dan wel of geen borstvoeding geven. Ik vind het nogal triest als je dat zelf niet snapt.

  Ikzelf heb een hele heftige bevalling gehad die eindigde in een spoedkeizersnee, mijn zoon maakte een slechte start en alles bij elkaar is de borstvoeding daarna niet gelukt. Daarnaast moet ik eerlijk zeggen dat het voor mij helemaal niet natuurlijk voelde om mijn zoon aan mijn borst te hebben. Waarom weet ik niet, zo voelde het nou eenmaal voor mij.

  Als mijn zoon huilt troost ik hem, ik verzorg hem elke dag, ik speel met hem, ik laat hem lekker hard lachen, ik leer hem steeds zelfstandiger te worden, ik leer hem wat wel mag en wat niet, ik geef hem elke dag heel veel knuffels en kusjes, ik laat hem elke dag opnieuw weer voelen dat ik ontzettend veel van hem hou. Dat, beste Anoniem, maakt mij een échte moeder. En daar ben ik verdomd trots op.

 • Annette Guitoneau

  Jeetje zeg, dat is toch niet meer van deze tijd zou je denken. Mijn kids (17 en 14) zijn beiden met de fles groot gebracht en het zijn pracht kids hoor ;-) Nauwelijks ziek geweest en nog steeds niet en sterke kinderen. Mensen moeten hun mond daar eens over leren houden. Het is een keuze die je maakt of het nu komt in jouw geval door medicatie of in mijn geval dat bij de eerste bleek dat er niet genoeg voeding was (en dus bij de 2e niet eens aan begonnen). Lekker laten lullen en doen waar je je goed bij voelt.

 • DesireeMelanie

  Ik vind sowieso dat mensen hun mond moeten houden over dit soort dingen. Het gaat niemand wat aan of je borstvoeding geeft of niet, en waarom wel of niet.
  Flesvoeding is tegenwoordig net zo goed, en in mijn moeder's geval zelfs beter: zij had te weinig voeding in de moedermelk.

  Ik begrijp werkelijk niet waar mensen zich mee bemoeien. Hebben ze niet genoeg te doen in hun eigen leven, en maken ze zich daarom druk over andermans?

  Laat iedereen toch gewoon in hun waarde. Iedereen kan voor zichzelf beslissen waar ze zich wel of niet goed bij voelen.

 • Anoniem

  Ik zal wel van de borstvoedingsmaffia zijn, maar ik vind dat als een moeder borstvoeding kan geven dat zij dit dan aan haar kind verschuldigd is te doen. Uitzonderingen (medische redenen, etc.) die het onmogelijk maken borstvoeding te geven daargelaten.

  Als een moeder geen borstvoeding geeft omdat ze haar liever haar borsten voor zichzelf en haar man heeft, vind ik dat gewoon nonsens. Als je als moeder jouw kind qua gezondheid het beste kan bieden en je doet het vanwege een onzinnige reden niet dan ben je wat mij betreft geen échte moeder, maar een egoïst.

  Daarnaast hebben vrouwen die wel borstvoeding geven een minder grote kans op borstkanker later dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Dus niet alleen voor de baby is het gezonder ook voor de moeder zelf. Zoek het maar op.

 • meonly

  Ik heb zelf bergen moeten verzetten om mijn oudste borstvoeding te geven en ik kan het ook echt niet hebben als mensen zo maar op flesvoeding over gaan. Maar dit geldt zo te lezen zeker niet voor jou! Misschien geeft dit artikel nog een goede aanvulling: http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3437802/2013/05/07/Ga-nooit-zelf-koemelk-voor-baby-mengen.dhtml

 • Cupcakes

  Ik denk eerlijk gezegd niet dat ie ''maffia'' het heeft over mensen zoals jij, die het niet kúnnen geven....Wel over mensen zoals ik..

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen